Jól vizsgáztak az önkéntesek

A versenyzők nagyon szomjasak voltak, a szervezők pedig rengeteget gyalogoltak. Jól vizsgáztak az önkéntesek.

A buborékban megrendezett budapesti vizes Európa-bajnokságon rajthoz állt sportolók gyakran szomjazhattak meg, mert a Szervező Bizottság adatai szerint 40 ezer liter folyadékot fogyasztottak el – írta az SzPress Hírszolgálat. A számukra biztosított lillafüredi buborékmentes vízből 64 ezer palack állt a rendelkezésükre, emellett az esemény támogatójának köszönhetően még 10 raklapnyi VIWA vitaminos víz is. A versenyzőkkel együtt természetesen a szervezőnek is szükségük volt a folyadékutánpótlásra, mert közülük többen is napi 14-15 ezer lépést tettek meg a Duna Arénában és a Lupa-tónál. Amennyiben zártkörű háziversenyt rendeztek volna a számukra, valószínűleg a Koller Gábor (Gála Catering), Buda Gergely (Sport Events projektvezető) és Viski Sándor (tévéközvetítések összekötője) alkotta hármas tagjai közül kerül ki a győztes, ugyanis mind a hárman 300 kilométernél is többet talpaltak a feladataik ellátása közben.

Több mint 66 órás TV-közvetítés

Ezúttal is kitett magáért a vizessport világverseny minden számáról közvetítő M4Sport. Amint arról Székely Dávid, a közmédia csatornaigazgatója az SzPress Hírszolgálatnak beszámolt, a tokiói olimpiai játékok előtti legnagyobb vizes sporteseményről 66 és félórás adásban számoltak be, így azok a törzsszurkolók is folyamatosan „képbe kerültek”, akik a közönség kizárásával megrendezett Európa-bajnokságon ezúttal nem ülhettek a lelátón.

Az SzPress a technikai háttérrel kapcsolatos érdekes adatokat is csokorba gyűjtötte. Az Antenna Hungária tájékoztatása szerint az EB rajtja előtt 4965 méter 230 Voltos kábelt fektettek le, a szükséges internetes kábelhálózat hossza pedig több mint két és félkilométer volt. Fénytechnikai kábelekből 1425 métert húztak ki, háromfajta erősáramú vezetékből pedig ennél is többet, összesen 1870 métert. Felhasználtak 454 darab úgynevezett színpadlábat és 79 színpadi elemet, és egy 322 négyzetméteres LED-falat is felépítettek. A Duna Arénában 69 TV-készüléket és 35 hangsugárzót helyeztek el, de szükség volt az alapfelszereltséghez nem tartozó 152 lámpára is.

Hetvenötéves önkéntes is segített

Mint minden világversenyen, az önkéntesek ezúttal is nélkülözhetetlen munkájukkal járultak hozzá az Európa-bajnokság sikeres megrendezéséhez.  Deák Krisztina, a Sport-Önként Egyesület vezetője, a vizes EB programfelelőse arról számolt be, hogy 19 napon át 160 önkéntes munkáját irányította. Csapatának tagjai feladatot teljesítettek a Liszt Ferenc repülőtéren, a versenyek lebonyolításában, a sajtóközpontban, a doppingellenőrzésben, a szállodákban és az eredményhirdetéseknél. Külön is említést tett arról a kis csapatrészről, amelynek tagjai napi 12 órában hordták a vizespalackokat a Duna Arénában, hogy szomjoltó mindig és mindenhol rendelkezésre álljon. A legfiatalabb önkéntesek az érettségiről érkező 18 évesek voltak, mert ezúttal csak nagykorúak jelentkezhettek szolgálatra, míg a 60-65 felettiek száma ezúttal elérte a 11 százalékot, de akadt 75 éves önkéntes is.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotók a fotósokról: SzPress