Jónyer, azaz a jó nyer

A Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület és az Aranycsapat Testület által szervezett csütörtöki ünnepségen az asztaliteniszé volt a főszerep, hiszen Jónyer Istvánt,  a Nemzet Sportolójának jelölt négyszeres világbajnokot köszöntötték szűk baráti körben.

Sajnálatos módon a  Nemzet Sportolói május 20-án ismét összeültek és javaslatot tettek. Monspart Sarolta áprilisi halála után újabb szavazásra került sor, hogy ki legyen a legújabb 12. tag, ekkor esett a választás a „Jónyer kiflire.” ( az általa kitalált oldalfalsos pörgetés )

A Nemzet Sportolói Jónyer Istvánt javasolják a címre

A csütörtöki eseményről természetesen nem hiányozhattak a korábbi társak, Gergely Gábor és Klampár Tibor, az ünnepelt világbajnok csapattársai. Ezenkívül személyes tiszteletét tette Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, valamint Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Kásás Zoltán vízilabdázó és Komáromi Tibor birkózó.

A Nemzet Sportolójának életútját Bajkai István országgyűlési képviselő méltatta:

Fiatal korában már jelezte, hogy egy nagy tehetségről van szó, aki a Budapesti Spartacusban bontogatta szárnyait. Nem kötött kompromisszumot a lustasággal, fáradtsággal. Ezen a földön óriások születtek, Jónyer István pedig megmutatta, hogy nem szükséges olyan sok igazolt játékos, inkább a tehetség és a hit számít. Volt egy közös szívük, együtt is nyerni akartak.

Úgy képviseli a múltat, hogy itt van közöttünk. Büszkék lehetünk arra, hogy a kortársai vagyunk, számomra pedig külön megtiszteltetés, hogy a barátai közt tart engem számon. Kívánom, hogy sok magyar fiatal akarjon ugyanolyan Jónyer kiflit ütni és felnézzenek Rád.” – zárta mondandóját Bajkai István.

Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke hangsúlyozta:

Jónyer István abba a 12 fős körbe került, ahova a sportolók közül csak a legjobbak. Mindent elért, amit egy sportoló Magyarországon elérhet.  Tegnap Madridban Puskásról utcát neveztek el. Sok esetben  pazarlóan bánunk a tehetségekkel, sokkal jobban meg kellene itthon is becsülni őket, a fiatal versenyzőknek fontos látniuk, érezniük ezt.

Jónyer Istvánról az eredményei mellett ki kell emelni, hogy végig szerény volt, ember tudott maradni. Támogatta a nehéz helyzetben lévő idős sportolókat, minden fórumon kiállt az érdekükért, ugyanakkor a fiatalokat is segíti tanácsaival” – mondta Lomnici.

Jónyer István elcsukló hangon mondott köszönetet az egybegyűlteknek külön kiemelve az egykori társak szerepét. ezt többször is hangsúlyozta a délután folyamán.  Már régóta szeretett volna a Nemzet Sportolói közé tartozni, de eddig csak közönség szavazatokon volt ilyen jellegű sikere.

A 21 valóban szerencsés szám, 21 pontig tartott egy játszmánk, és 2021-ben kerültem a Nemzet Sportolói közé” – fogalmazott, majd hozzátette, a döntés napján annyi telefonhívást, gratulációt kapott, hogy még arra sem jutott ideje, hogy az ünnepi alkalomból felhörpintsen egy pohár whiskeyt.

Minden gyereknek legyen egy álma az életben, amit megvalósít, nekem sikerült. Balczó volt a példaképem, vele most már egy csapatban vagyünk. Most azon dolgozom, hogy a társaim is hasonló magasságokba emelkedjenek.” – mondta végezetül, és ismét kiemelte csapattársainak, Gergely Gábornak és Klampár Tibornak az elévülhetetlen érdemeit.

Felelevenedtek a legnagyobb sikerek, Calcutta, vb döntö, a fordítás 0-2-ről, a biztos kéz, a hit, hogy jobb, mint a vele szemben álló ellenfél, Phenjan 1979, a közös szív, az akarat,  a 2-szer is megvert kínaiak, csapatarany. Ezekről ma már csak álmodoznak az európaiak.

A Nemzet Sportolója díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják meg, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. Egyidejűleg tizenketten tartozhatnak a Nemzet Sportolói közé.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János és Faragó Tamás.

fotók: Sportmenu.hu/Róth Tamás