Jövő héten rajtol a LaserHomeRun

Tizenegy éven aluliak és 60 felettiek is benevezhetnek az UIPM virtuális versenyére

Története első virtuális Laser Run, szabadfordításban lézerlövészetes futóversenyét hirdette meg a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), amely a globális méretű koronavírus járvány miatt törölni kényszerült az idei eseményeit. Az inkább jelképes, mint hiánypótló LaserHomeRun verseny az elismerésre méltó kivétel, amelynek ötletgazdái azt remélik, hogy versengésre tudják hívni az UIPM nagy családjának tagjait –  írta a SzPress Sporthírszolgálat.

Nagy közös játék

A marketinges és a médiás munkatársaimat illeti a dicséret, akik úgy gondolták, hogy virtuális keretek között világbajnokság és világkupaversenyek nélkül is összemérhetik a tudásukat a sportolóink. Egészen pontosan azok, akik rendelkeznek a szükséges sporteszközökkel, internetes hozzáféréssel, a videokonferencia valamelyik formájával, vagy éppen okostelefonnal. Nem díjak és címek megszerzése most a cél, hanem az, hogy ebben a nagyon nehéz és mindenki számára szokatlan időszakban egy újszerű kihívás teremtsen egységet és kapcsolatot a sportolók között, motiválja és még szórakoztassa is őket. Ezért is nevezném a LaserHomeRunt inkább egy nagy közös játéknak vagy vetélkedőnek, amelyre most igazán nagy szükség van” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Varga Tamás, az UIPM magyar versenyigazgatója.

A virtuális versengésben azok vehetnek részt, akik az UIPM által megadott internetes linken regisztrálják magukat. A nevezéseket a nemzetközi szövetségi technikai szakemberei ellenőrzik és fogadják el. A kiírásnak az a különlegessége, hogy a korcsoportrendszernek köszönhetőn 11 éven aluliak, és hatvanon felüli Masters sportolók egyaránt vállalhatják a megmérettetést. Az UIPM szépszámú mezőny kialakulására számít, nem alaptalanul, mert a Laser Run évek óta az UIPM égisze alá tartozó versenyformák legdinamikusabban fejlődő és terjeszkedő ágazata.

A kommunikáció mesterei

Még tájékozódnom kell a versenykiírás részleteiről, az viszont már most biztos, hogy az utánpótláskorú tanítványaim kivétel nélkül ott lesznek a benevezettek között. Könnyítheti a dolgukat, hogy az elmúlt napokban már több hasonló versengést szerveztem a számukra, azaz a Kőbánya SC és az UTE fiataljainak. Többségük otthon tarthatja a lézerfegyverét és a megfelelő céltáblát is, ügyesen tudják kezelni a WEB kamerát és a mobiltelefonjukat, be tudnak kapcsolódni a videokonferenciákba, így nem is kell nekik elmagyarázni, hogy mi az az Instagram Live, a Zoom vagy a Teams, az ő generációjuk már ezeken nőtt fel – hangsúlyozta az SzPressnek nyilatkozó Geleta Balázs, a kőbányaiak vezetőedzője, aki az újpesti műhely munkájában is részt vesz. – Nekem is bőven van már gyakorlatom a „távolsági” irányításban és ellenőrzésben. A versenyzőim telefonon küldik el azt a képet, ami futás után a stopperóra állását mutatja, a lövész teljesítményüket pedig a telekommunikáció és az internet eszközeinek köszönhetőn élő „adásban” követhetem. Úgy érzem, hogy valamennyi versenyzőmet fellelkesítette az új versenyforma híre, és igyekeznek majd jól szerepelni.

A LaserHomeRun selejtezőit május 4-én és 5-én rendezik meg, a döntőt hetedikén, amelyről az UIPM TV élőben közvetít. A szervezők egyike Andrejusz Zadnyeprovszkisz, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának médiáért felelős litván tagja, négyszeres öttusa világbajnok, az athéni olimpia ezüstérmese, a pekingi nyári játékok harmadik helyezettje.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)