Jövő márciusban olimpiai kvalifikációs öttusa Világkupa versenyt rendezhet Budapest

A januári fedettpályás viadal pedig szintet léphet.

Az előzetes bejelentésnek megfelelően csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a jövő évre halasztott tokiói olimpiai játékok átalakított kvalifikációs rendszerét, amelynek a magyar öttusasportot érintő részleteiről Gallai István főtitkár nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

Mindenek előtt arról szeretnék beszámolni, hogy az UIPM széleskörű konzultáció után hozta meg a döntéseit, kikérve az érintett tagszövetségnek, így a Magyar Öttusa Szövetség szakembereinek a véleményét is – hangsúlyozta Gallai István. – Nem titkok, hogy a számunkra legfontosabb kérdésekről még ma reggel, közvetlenül a bejelentés előtt is szót váltottunk honfitársunkkal, Varga Tamással, az UIPM magyar versenyigazgatójával, aki arról érdeklődött, hogy vállalkoznánk-e jövő márciusban olimpiai kvalifikációs Világkupa verseny megrendezésére. Jeleztük, hogy ezzel kapcsolatban nyitottak vagyunk, ezért hozzá is látunk a megvalósíthatósági terv elkészítéséhez. A lehetőség örömhírt jelenthet Kállai Ákos, a női, valamint Martinek János a férfiválogatott szövetségi kapitánya számára is, Kármán Sándort, a szövetség versenyigazgatóját pedig arra kértük, hogy kezdjen hozzá a lehetőségek felméréséhez.

A konferenciabeszélgetésen elhangzottak szerint a MÖSZ azt javasolta az UIPM illetékeseinek, hogy a tavaly még a „B” kategóriába tartozó, de így is rangos téli viadal jövőre szintet lépve „A” kategóriás erőpróba lehessen, amely többek között a megszerezhető világranglista pontok szempontjából is fontos változást jelentene.

Nagy a valószínűsége annak, hogy az idei világversenyek törlése után jövőre Budapest büszkélkedhet majd azzal, hogy a sportág kiválóságai a hosszú versenyszünetet követően először a magyar fővárosban mérik össze az erejüket. Ez a hagyományos téli öttusacsúcs felértékelődését jelentené – folytatta az SzPressnek nyilatkozó Gallai István, aki végül arról számolt be, hogy magyar szereplője várhatóan nem lesz a 2021-es minszki világbajnokságnak, amely az ott elért helyezések alapján az utolsó lehetőséget jelenti a tokiói olimpiai részvétel megszerzéséhez.

Szövetségi kapitányaink úgy gondolják, hogy újabb kvóták megszerzésére inkább nyújthatnak lehetőségek a Világkupa versenyek, tehát az ott megszerzett világranglista pontok. Ezzel a kérdéssel rövidesen még foglalkozni fogunk, ahogy az UIPM azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság miként véleményezi a most elkészült új kvalifikációs rendszert.

Mint ismeretes, a magyar öttusázók közül olimpiai kvótával egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta büszkélkedhet. Az UIPM közvetlenül a 2021-es minszki világbajnokság után, június 14-én zárja le a világranglistát.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotó: MÖSZ/Buza Virág