Józsa Gábor és Szabó Tünde nyerte a 32. Spar Budapest Maraton Fesztivált

A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál – V4 Futóhétvégét rendező Budapest Sportiroda (BSI) bejelentette, hogy  31920 futót regisztráltak a hétvégén, azaz messze  megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a harminc ezret!  Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre. Így minden idő k legnépesebb magyarországi szabadidősport rendezvényére került sor Budapesten!

A BSI tájékoztatása szerint rekord született a külföldi nevezők számában is, a két nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A maratoni mezőny 40 %-a külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Rica-ból is. Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt, aki a Theodora 30 kilométeren ért célba.

rajt01_32_Spar_Budapest_Maraton_2017_sportmenu

Csodálatos őszi melegben telt a délelőtt, aminek a hatalmas szurkolósereg minden tagja nagyon örült, de a futóknak igen kedvezőtlen volt az idő.  A rajtnál még csak 16 fok volt, de hamar felkúszott a hőmérséklet 22 fokra, ami nem túl ideális a futáshoz. A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között , azonos idő mellett az ausztrálé lett az elsőség.

Kovács Tamás: Sajnos az utolsó ezer méteren a kelleténél jobban elengedtem az ausztrál fiút, és bár az utolsó 100 méteren megcsináltam azt a ritmusváltást, amit terveztem, de még ő is tudott egyet ráváltani, ezért mér nem maradt időm megelőzni.

Michael_Marantelli _Kovacs_Tamas_10_kilometer_befuto_32_Spar_Budapest_Maraton_2017_sportmenu

Michael Marantelli (ausztrál, férfi győztes): Igazán jól éreztem magam ma délelőtt,  nyaraláson vagyunk a barátnőmmel Budapesten. Első alkalommal járunk az országban, és egy hirtelen döntés eredménye volt a nevezésem. Korábban futottam már jobb időt is ezen a távon, azonban ne feledjük, elsősorban nyaralni érkeztem ide.

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét, negyedszerre szakította át elsőként a célszalagot és ezzel beérte az eddigi egyedüli négyszeres győztest Rezessy Gergelyt. A dobogós  sorrend végül megegyezett a tavalyival.

Józsa Gábor (férfi győztes): 35km-nél sikerült végképp ellépnem az ellenfelektől, utána már csak magamra kellett koncentrálnom. A combomban volt egy kis izomfáradtság, ez az utolsó kilométereken erősen befolyásolta a tempómat, ráadásul a Városliget utolsó szakaszán a burkolat sem az igazi, ami külön terheli ezt az izmot. Ennek ellenére a mai lett a legjobb időm Budapesten,s ennek  nagyon örülök.

A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde, aki az ötszörös magyar bajnok Staicu Szimonát előzte meg. A 46 éves, olimpián is szerepelt Staicu már a verseny előtt bejelentette, hogy élete 40. maratonjával vasárnap búcsúzik el a versenyszerű maraton futástól.

Szabo_Tunde_32_Spar_Budapest_Maraton_2017_sportmenu

Szabó Tünde (női győztes): Az elejét nagyon megfutottam, szinte azonnal elléptem a női mezőnytől, utána már a férfiak tempójából próbáltam erőt meríteni. Nagyon örülök, hogy rajt-cél győzelmet arattam. Ö sszességében nem volt nehéz a verseny, 14 kilométer után már éreztem, hogy végig bírni fogom.

Hírességekben sem volt hiány, a maratonon futott Németh Balázs, Náray Balázs, Vígh András, Mucsányi Marianna, az MTVA munkatársai, Ferenczi István egykori válogatott labdarúgó, Nagy Balázs, a győri Nemzeti Színház és a Madách Színház művésze. A két nap során ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond és Szabó Gabriella, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, az olimpiai ezüstérmes  kajak négyesből Kulifai Tamás, Paumann Dániel, Tóth Dávid, Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok úszó, Bernek Péterrövid pályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok úszó, valamint Dombi Rudo lf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó voltak. Futottak a show világának hírességei is, mint Sarka Kata, aki 10 és 5km-t is vállalt, Rákóczi Ferenc és Vadon János rádiós műsorvezetők, Váczi Eszter jazz énekesnő. A politikusok sem maradtak ki a sorból, indult dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Révész Máriusz, kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.  

Eredmények: 

32. SPAR Budapest Maraton 

Férfi:
1.       Józsa Gábor  (MAC) 02:20:21
2.       Csere Gáspár (BEAC) 02:21:02
3.       Jenkei Péter (Vasas) 02:22:18

Női:
1.       Szabó Tünde (PVSK) 02:42:47
2.       Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 02:51:41
3.       Gulyás Vera (DSC-SI) 02:56:06


Theodora 30 km

Férfi:
1.       Varga Dániel (ELTE SE Sashegyi gepárdok) 01:52:01
2.       Pavelko Adnrii (ukrán) 01:53:24
3.       Rafael Viktor Manuel (spanyol) 01:55:56

Női:
1.       Szabó Nóra 02:01:40
2.       Saanum Inger Dagny  (norvég) 02:04:01
3.       Egervölgyi Lilla (SZVSE) 02:08:11

Actimel 10 km

Férfi:
1.       Marantelli Michael (ausztrál) 00:31:11
2.       Kovács Tamás (VEDAC) 00:31:11
3.       Agus Prayoga (indonéz) 00:31:32

Női:
1.       Horváth Karolina (Csepeli DAC) 00:38:25
2.       Hornyák Anna (Budapesti Honvéd SE)  00:39:01
3.       Sass Diána 00:39:06

A fotókat készítették: Nagy László és Zákány Gergő