Juhász Gábor az új főtitkár a Magyar Tenisz Szövetségnél

Juhász Gábor váltotta a leköszönő Richter Attilát a főtitkári poszton.

A Magyar Tenisz Szövetség hivatalos honlapjának pénteki közlése szerint lemondott a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ) betöltött főtitkári tisztségéről Richter Attila – erről a tegnap tartott rendkívüli elnökségi ülésen tájékoztatta a szövetség elnökségét. A főtitkári tisztséget az elnökség döntése értelmében Juhász Gábor tölti be, aki ezzel egyidejűleg a sportigazgatói posztjáról lemondott.

Richter Attila tájékoztatta az elnökséget, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásáért, illetve a verseny kapcsán kialakult helyzetért. Hangsúlyozta, hogy minden ezzel kapcsolatos döntést a jogi- és szerződéses kereteken belül, a hazai tenisz és a magyar női teniszezők érdekeit szem előtt tartva, illetve a kormányzati szándéknak megfelelően hozott meg, abból a célból, hogy 2020-ban is lehessen Magyarországon WTA-tornát rendezni. Miután a WTA 2019. decemberi döntése – valamint azt megelőző több korábbi döntése – nyomán egyértelművé vált, hogy Márky Jenő tornáját nem lehet megtartani Magyarországon, ezért a februári Hungarian Ladies Open lett volna erre az egyetlen lehetőség.

Richter Attila lemondását azzal indokolta, hogy a magyar tenisz soha nem látott sikerek kapujában áll – az MTSZ sikeres tavalyi pályázatának köszönhetően áprilisban rendezik meg az első Fed-kupa döntőt Budapesten, márciusban pedig a Davis-kupa válogatott játszik a világcsoportba kerülésért –, és nem szeretné kockáztatni, hogy a sikereket botrányok, széthúzás és sárdobálás árnyékolják be. A személyét ért támadások miatt, a helyzet mielőbbi rendezését elősegítendő ezért a lemondás mellett döntött, egyben reményét fejezte ki, hogy ezzel kaput nyit ahhoz, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a felek és a sportág jövőjének érdekében közös megoldást találnak, ami felválthatja a parttalan vitákat és a sárdobálást.

Richter Attila arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy amellett, hogy az MTSZ-nek január végéig nem volt érvényes szerződése a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel, egy sürgős döntést igénylő helyzetben, belső konzultációkat követően, a magyarországi WTA-torna megrendezése érdekében, soron kívül, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írta alá a közelmúltban a három évre vonatkozó lízingszerződést a szervezettel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a torna februári elmaradása eredményeként a megállapodás további évekre vonatkozó automatikus kötelezettségekkel nem jár.

A Magyar Tenisz Szövetség továbbra is elkötelezett a hazai teniszsport fejlődése mellett, és a közeljövőben minden erejével és lehetőségével a márciusi Davis-kupa találkozó, illetve az áprilisi budapesti Fed-kupa döntő sikeres megrendezése érdekében fog tevékenykedni.

fotó: Magyar Tenisz Szövetség