Június végén rendezhetik az asztalitenisz final fourt

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöksége május 14-én ülést tartott, amelyen az egyéni és csapatversenyek újraindítása, illetve lezárása volt a fő napirendi pont.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség közlése szerint a csapabajnokságok épp az idény finisébe fordultak volna, amikor a koronavírus-járvány miatt a többi sportág eseményeihez hasonlóan felfüggesztésre kerültek. A helyzet továbbra is rendkívül bizonytalan, ám a szövetség megpróbál(t) megoldást találni a bajnoki idény lezárására.

A csütörtöki ülésen az elnökség döntött arról, hogy az Extraliga alatti osztályokban nem lesznek kiesők. Ahol a feljutók a lejátszott mérkőzések alapján egyértelműen megállapíthatók, ott az ezt kiharcoló csapatok magasabb osztályba léphetnek. Ahol matematikailag még nem dőlt el a feljutó kiléte, ott egy operatív testület vizsgálja meg a helyzetet és dönt a feljutókról. E testületet Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára, Kékedi Tibor, a játékvezetői bizottság elnöke, valamint Fazekas Péter, a MOATSZ sportigazgatója alkotja.

Amennyiben ez a testület sem tud igazságos döntést hozni, úgy a szövetség reményei szerint talán augusztusra már enyhülnek annyira a körülmények és a szabályozások, hogy az érintett csapatok osztályozót tudjanak játszani.

JÚNIUSBAN LEHET A FINAL FOUR

Az elnökség mindenképp szeretné megrendezni az Extraliga négyes döntőjét, természetesen az aktuális szabályozásokat betartva, zárt kapuk mögött. A final four időpontja a tervek szerint június végére eshet. Jó hír, hogy a hagyományosan négy asztalon zajló szezonzárón az M4 Sporttal ápolt jó viszonynak köszönhetően egy asztalról végig lesz élő közvetítés.

A szövetség nem hirdet végeredményt egyik osztályban sem, a nélkül zárja le a bajnokságokat. Az Extraligában azért kerülhet megrendezésre a final four, mert ott mindkét nem képviselőinél „kirajzolódik” a négy legjobb csapat.

A férfiaknál a PTE PEAC Kalo-Méh, a CVSE-Swietelsky Jufa Hotels, a HED-LAND Sportcsarnok SE és a SZERVA ASE alkotja a tervek szerint a final four mezőnyét, a nőknél pedig az SH-ITB Budaörsi 2i SC, a Budapesti ERDÉRT SE, a Kecskeméti Spartacus és KT., valamint a Statisztika PSC.

Ami az egyéni versenyeket illeti: a MOATSZ eredetileg április 30-ig minden a saját hatáskörébe tartozó versenyt felfüggesztett, és most ezt az időszakot július 17-ig meghosszabbította. Addig tehát biztos nem indulnak újra a szövetség által szervezett versenyek, a továbbiak értelemszerűen a járványhelyzet alakulásától függenek.

A FÉRFIVÁLOGATOTT IS ELKEZDI

A női válogatott május 4-én újrakezdte az edzéseket, egyelőre szűk létszámban, kis csoportokban, és a jövő héten a férfiválogatott is megkezdheti a közös munkát. Ennek feltétele – csakúgy, mint a hölgyeknél volt –, hogy minden érintett bizonyítottan vírusmentes legyen. A tesztelés ezen a héten már megkezdődött, remélhetőleg az immár Muskó Péter által irányított társaságban is mindenki hadra fogható lesz.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség arra kéri a megyei szövetségek vezetőit, hogy kövessék az MOATSZ útmutatásait, és a saját döntéseiket az országos szövetség érvényben lévő szabályozásával összhangban hozzák meg.