Justin Gatlin a sportág elismerésében reménykedik

A doppingvétség miatt kétszer is eltiltott Justin Gatlin reméli, hogy a londoni atlétikai világbajnokságon a 100 méteres síkfutásban aratott szombat esti győzelmével kivívja sportága elismerését, és diadala arra inspirál majd másokat, hogy helyre lehet hozni a hibákat.

A 35 éves amerikai sprinter a közönség nagy megdöbbenésére legyőzte a visszavonulás előtt álló Usain Boltot. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai futót egy másik amerikai, Christian Coleman is maga mögé utasította.

Justin Gatlin a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: szeretné, ha „harcosként” tekintenének rá.
Visszatértem a sportba, keményen dolgoztam, tiszteletben tartottam minden szabályt és büntetést” – mondta brit közszolgálati műsorszolgáltatónak a futó, akit az előfutamok, az elődöntő és a döntő után is kipfujolt a több tízezer fős közönség. Justin Gatlin ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2010-es visszatérése óta nem volt része a londonihoz hasonló ellenséges fogadtatásban, amelyet annak tud be, hogy a nézők érezték, „veszélyessé vált Bolt” számára.

Justin Gatlin először amfetaminszármazékokkal akadt fenn doppingvizsgálaton 2001-ben. Azt állította, a figyelemhiánya miatt gyerekkora óta szedett gyógyszerek miatt lett pozitív a tesztje. Akkor egy évre tiltották el. 2006-ban újra megbukott a vizsgálatokon, akkor tesztoszteronnal. Az örökös eltiltást csak a hatóságokkal való együttműködés révén tudta elkerülni, nyolcéves eltiltását végül fellebbezését követően négy évre mérsékelték.
Arra inspiráltam fiatal atlétákat, hogy jobbak legyenek. Sokat tettem a közösségekért otthon. Szerettem volna, ha tudják, történhetnek hibák, de kemény munkával vissza lehet térni, és el lehet érni, hogy újra elfogadjanak” – tette hozzá.

Justin Gatlin 9.92 másodperces idővel nyerte a klasszikus távot, 21 éves honfitársa, Christian Coleman 9.94 másodperces idővel lett a második, Usain Bolt 9.95 másodperccel a harmadik.
Christian kiváló atléta, ő lesz az elkövetkező évek csillaga” – mondta róla Gatlin, hozzátéve, hogy a szombat este azonban Usain Bolté volt. „Évek óta meghatározó alakja a sportágnak. Örülök neki, hogy elérte, amit elért” – mondta jamaicai riválisáról.

Usain Bolt, aki korábban csak egy alkalommal kapott ki Gatlintől, a verseny után méltatta ellenfelét. „Kiváló versenyző, jó ember, mindig tisztelni fogom sportolóként. Megérdemli, hogy itt legyen, letöltötte büntetését, és keményen dolgozott a visszatérésért és azért, hogy a legjobbak egyike legyen” – fogalmazott.

Bolt jövő héten a 4×100 méteres váltóban még rajthoz áll a londoni világbajnokságon. A jamaicai csapat győzelme jelentheti számára a 12. világbajnoki címet és a 20. aranyérmet világversenyeken.

(MTI)

fotó: Getty images

Vélemény, hozzászólás?