Kalmár Ákos új rekorddal nyerte a 10 kilométeres ob-t Debrecenben

Egészen lenyűgöző teljesítményt nyújtott Kalmár Ákos a medencés hosszútávúszó országos bajnokság nyitónapján Debrecenben: nem hivatalos országos csúccsal győzött 10 km-en, csaknem hat perccel előzve meg a táv nyíltvízi királyát, Rasovszky Kristófot. A hölgyeknél Olasz Anna ért elsőként a falhoz.

A tavaszról elhalasztott országos bajnokságok őszi-téli folyamát a medencés hosszútávúszók viadala nyitotta (a korosztályos ob-k novemberben, a felnőtt ob pedig decemberben esedékes). A debreceni sportuszodában a nyitónapon 10 km-en álltak rajthoz a felnőtt mezőny tagjai, és Kalmár Ákos újabb parédés produkcióval rukkolt elő. Már a nyári Négy Nemzet-versenyen elért 1500-as eredménye is mutatta, mekkorát dobott rajta, hogy az idén Rasovszky Kristóffal készül Balatonfűzfőn – és most újra lenyűgöző eredményt ért el: 1:45:36-os ideje új országos csúcs (a régit Gyurta Gergely tartotta 1:46:57-tel – bár ezek nem hivatalos rekordok, miután a táv nem tartozik a hivatalos medencés számok közé).

(Kalmár Ákos fotó: Márton István)

A bajai ifjú csaknem hat perccel volt gyorsabb a táv nyíltvízi Európa-bajnokánál, a címvédő, ám ezúttal csupán a harmadik helyen célba érő Rasovszky Kristófnál. Gálicz Péter is remekelt, ő végzett másodikként, míg a juniorok között Tabi Zoltán vehette át az aranyérmet.

(Olasz Anna fotó: Márton István)

A hölgyeknél nem született meglepetés, Olasz Anna továbbra is a legjobbnak számít ezen a távon, bár itt a verseny azért szorosabb volt, hiszen a különbség közötte, illetve a juniorok között győzedelmeskedő Balogh Vivien, valamint a felnőttek ezüstérmét ismét megszerző Sömenek Onon Kata között másodpercekben volt mérhető. Vasárnap a felnőttek és az utánpótlás legjobbjai 5000 méteren úsznak.

10 km
Férfiak
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém) 1:45.36,
2. Gálicz Péter (FTC) 1:51.01,
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 1:51.13 óra
Junior bajnok: Tabi Zoltán (FTC) 1:53.33.

Nők
1. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 1:57.51,
2. Sömenek Onon Kata (FTC)1:58.47,
3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 1:59.42 óra
Junior bajnok: Balogh Vivien (FTC) 1:58.08.

Nyilatkozatok

Kalmár Ákos:
Amikor idejöttünk, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy meglehet az országos csúcs, aztán a verseny közben már éreztem, hogy sikerül úgy úsznom, ahogy terveztem. Szerintem elég jól felépítettem ezt a versenyt. Amióta augusztusban újrakezdtük, erre készültünk, hosszúakat úsztunk, egyenletesen, most mindent meg tudtam valósítani ebből. A nyíltvizet nem nagyon akarom kipróbálni, nem vonz úgy, mint az 1500, inkább ott akarom tovább javítani az időmet, de ebbe persze Laci bácsinak is van beleszólása (Szokolai László, a Balatoni ÚK edzője).”

Rasovszky Kristóf:
Messze vagyok a legjobbamtól, nem vagyok elégedett. Az eleje úgy kezdődött, ahogy elterveztük, viszont a táv nagy részében nem tudtam azt az iramot úszni, amit elképzeltünk, amit az edzés előrevetített, úgyhogy most keményen keressük a probléma forrását. Nem teszi könnyebbé a dolgot, hogy Ákos elképesztően jól úszott, hiszen csapattársak vagyunk január óta, ugyanazt ússzuk az edzéseken, ehhez képest idén már másodszor fordul elő, hogy ő jól úszott, én meg nem. Pedig az edzések sokkal jobban mentek, mint a nyáron, ennek megfelelően sokkal jobbat kellett volna jönnöm. A medence nyilván nem az én közegem, ám ennél akkor is úsztam már három perccel gyorsabban. Mindegy, lehet, hogy ezt most túlgondoltam, vagy egyszerűen nem jött össze ez a mai nap – a vasárnapi 5 km után meglátjuk, mi a realitás.”

Olasz Anna: 
Ez a tíz kilométer medencében teljesen más, mint nyílt vízen, itt nincs lábvizezés, a tempót nem lehet úgy belőni, azaz ez is taktikai verseny, csak kicsit másképp. Erősen kezdtem, mert nem szeretem, ha az eleje langyos, abból nehezebb megindulni – aminek persze megvolt a böjtje is, mert elég sokat kellett egyedül úsznom, amit nem annyira szeretek. Annak külön örülök a győzelem mellett, hogy jobb időt értem el, mint tavaly, ami két és fél hónap edzés után kifejezetten jó jel. Nagyon tudatosan készülök az olimpiai válogatóra és remélhetőleg a kvalifikációra, mert reméljük, meglesz az olimpia is – és ennek érdekében minden egyes alkalmat megragadok arra, hogy gyakoroljak különböző dolgokat, mint most is.”

Csurka Gergely

Címlapfotó: MUSZ / Derencsényi István