Kanadai siker a Red Bull Air Race első napján

Több mint 30.000 néző látogatott ki a Duna-partra a júliusi napsütésben, hogy láthassák, amint a világ legjobb pilótái 360 km/órával húznak el a Lánchíd alatt és a Parlament előtt. A Red Bull Air Race szombati időmérő edzésén a kanadai Pete McLeod bizonyult a leggyorsabbnak, 59.508 másodperces idejét senkinek sem sikerült túlszárnyalnia. Második helyen a japán Joshi Muroja végzett 59.950 másodperccel, míg a cseh Petr Kopfstein lett a harmadik.

A szervezők szombati tájékoztatása szerint meglepetéssiker született a szombati napon a Red Bull Air Race Világbajnokságon, Budapest belvárosában. A reggeli borult égbolt délelőttre kitisztult, így elsőként a Challenger, majd a Master Class pilóták időmérő edzését tartották meg a Dunán felállított, légi kapuk jelezte pályán. Az előbbit a magyar zászló alatt versenyző Daniel Genevey, utóbbit pedig a kanadai Pete McLeod nyerte bravúros repüléssel.

„Nem kell jobbnak lennem holnap, csak újra ugyanígy kell teljesítenem. Igyekszem minél egyenletesebben, minél simábban repülni, hagyom, hogy menjen a gép, és úgy látszik, ez a taktika beválik“– mondta a kanadai pilóta, aki a japán futamon szintén megnyerte a kvalifikációt, a vasárnapi döntőben azonban büntetést kapott, mert túllépte a megengedett G-terhelést. „Ma is láthattuk hányan kaptak büntetést G-túllépés miatt, erre mindenkinek figyelnie kell vasárnap, de főleg nekem, hogy ne kerüljek ugyanolyan helyzetbe, mint Japánban” – mondta a szombati győztes, aki bízik a holnapi szerencsében.

A szombati kvalifikáció határozza meg a vasárnapi indulási sorrendet, így McLeod a spanyol Juan Velarde ellen repül majd, aki tavaly Budapesten a leggyorsabb volt a 14-es fordulóban. A címvédő német Matthias Dolderer pedig az idei év egyik legsikeresebb pilótájával, a japán Joshi Murojával mérkőzik majd.

A Master Class döntő előtt újra láthatjuk majd a Challenger Class pilótáit az égen, köztük a szombati edzéselső Daniel Geneveyt. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a repülés, hiszen a szabadedzésem sajnos nem alakult fényesen, egyértelműen van még hova fejlődnöm. Szerencsére a csapatfőnökeimtől és a versenytársaimtól rengeteget tanulhatok. Mivel ez csak a második versenyem a sorozatban, így egyértelműen nem a győzelem számomra a legfontosabb, hanem hogy versenyről versenyre jobb lehessek” – mondta a San Diego-i versenyen negyedik helyezést elérő újonc pilóta.

A Red Bull Air Race a világ leggyorsabb motorsportja, ahol a pilóták akár 370 km/órás sebességgel száguldanak. A budapesti futam különlegessége, hogy itt még a szokásosnál is alacsonyabban repülnek a gépek, hiszen a Lánchíd alatt mindössze 8-10 méter választja el a repülőket a folyótól.

Az időmérő edzés eredménye:

1. Pete McLeod (CAN) 59.508
2. Joshide Muroja (JPN) 59.950
3. Petr Kopfstein (CZE) 1:01.296
4. Martin Šonka (CZE) 1:01.345
5. Matt Hall (AUS) 1:01.431
6. Michael Goulian (USA) 1:01.541
7. Kirby Chambliss (USA) 1:01.546
8. François Le Vot (FRA) 1:02.444
9. Nicolas Ivanoff (FRA) 1:02.515
10. Mikaël Brageot (FRA) 1:02.588
11. Peter Podlunšek (SLO) 1:03.818
12. Cristian Bolton (CHI) 1:05.235
13. Matthias Dolderer (GER) DNF
14. Juan Velarde (ESP) DNF

fotók: Red Bull Air Race

Vélemény, hozzászólás?