Kapás Boglárka és Telegdy Ádám együtt szeretnének Párizsba menni

Telegdy Ádám is Párizs felé vette az irányt, miután élete legjobbját – és egyben az idei világranglistán harmadik időt – úszva második helyre lépett a 200 hát olimpiai kvalifikációs hazai rangsorában. Felesége, Kapás Boglárka stílszerűen, aranyéremmel búcsúzott a nagypályás ob-ktől (800 gyorson), száz pillangón pedig Milák Kristóf – szintén világranglista-harmadik produkcióval – megszerezte ötödik elsőségét az ob-n. Az esemény zárószámában, a 4×200-as gyorsváltóban a 2013 után ismét diadalmaskodó A Jövő SC színeiben Verrasztó Evelyn pályafutása 63. ob-aranyát nyerte olyan ifjú társakkal, akik meg sem születtek még, amikor ő 2002-ben először szerepelt nagypályás ob-n.

A magyar szövetség pénteki beszámolója szerint Virth Balázs kapcsán elsősorban Milák Kristóf teljesítményét figyeli boldog-boldogtalan, ugyanakkor legalábbis szakszemmel nem lehet nem észrevenni, hogy a mesteredző elsőrangú munkát végez, hiszen a már tavaly kvalifikációs időt úszó Milák-Márton kettős után ezen az ob-n először Zombori Gábor, majd Kapás Boglárka, végül pedig a zárónapon Telegdy Ádám is bekerült párizsi csapatba (hivatalosan azért nem, mert június 23-ig, a belgrádi Eb végéig tart a kvalifikációs időszak, és az idei válogatási elvek szerint addig senki sem élvez védettséget).

Amellett, hogy Kapást és Zomborit is csupán nyamvadt tizedek választották el 400 vegyesen egy második szint elérésétől, most Telegdy Ádám is csatlakozott társaihoz egy egészen káprázatos úszással 200 háton. Holott rendkívüli kihívás várt rá: a 2021-es tokiói olimpián, abszolút csúcsformában elért egyéni legjobb idejénél kellett csaknem három tizeddel jobbat jönnie, hogy megelőzze a tavalyi vb-n ötödik Kovács Benedeket. Miután Kovács – aki az elmúlt két évben robbant nagyot (2022-ben egy Eb-ezüstéremmel) – a dohai vb előtt randán megsérült, most nem igazán lehetett esélye arra, hogy a tavalyi legjobbja (1:55.85) közelébe kerüljön.

(Telegdy Ádám; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ezzel szemben Telegdy begyújtotta a rakétákat, erősebb első százat repesztett, mint tavaly Kós Hubert, amikor vb-aranyat nyert, s bár a táv második felében már nem tudta tartani ugyanazt a sebességet, azért 1:55.57-nél állította meg az órát, ami hat tizeddel jobb a 2021-es idejénél, továbbá Kovács elé katapultálta a kvalifikációs listán (amire folyamatosan készült az elmúlt időben).

(Kapás Boglárka és Telegdy Ádám; fotó: MUSZ)

Avagy jelenleg úgy tűnik, hogy a Telegdy-Kapás házaspár – azok után, hogy kapcsolatuk a riói faluban kezdődött… – egy harmadik olimpián is képviselheti színeinket. Ádám amúgy érthetően ólmos combokkal érkezett, majd közölte, nem igazán kameraképes az, amit legszívesebben most mondana, olyan elképesztő öröm feszíti belül.

(Telegdy Ádám a dobogó tetején; fotó: MUSZ)

A hölgyeknél kevésbé alakult drámaian a döntő, az első három egyaránt az olimpiai kvalifikációs szinten belül ért célba, a bajnok Szabó-Feltóthy Eszter csipetnyivel gyengébb idővel, mint amivel egyébként is vezet. Molnár Dóra ellenben javított – azaz megerősítette a helyét –, így továbbra is jobban áll, mint a most szintet elérő Burián Kata. (Avagy a kétszáz hát az új kettőpille/négyvegyes, ahol komolyabb tolongás van az ötkarikás csapattagságért mindkét nemnél.)

(Rasovszky Kristóf, Sárkány Zalán és Bethelem Dávid; fotó: MUSZ)

Nyolcszáz gyorson érdekes módon Sárkány Zalánnak jött ki legjobban a lépés azok után, hogy a veszprémi háziversenyben eddig Betlehem Dávid vitte a prímet s húzta be a 400 és 1500 aranyérmét – ő ezúttal harmadik lett, míg Rasovszky Kristóf ismét másodikként ért a falhoz, így a 10km világbajnoka az elmúlt három évvel ellentétben ezúttal egyéni bajnoki cím nélkül zárta a viadalt.

(Kapás Boglárka; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Kapás Boglárka igazán stílszerűen, aranyéremmel búcsúztatta csodálatos pályafutásának utolsó nagypályás országos bajnokságát, miután – nem kis mértékben férje parádéjától felvillanyozódva – megnyerte egykori kedvenc távját, a 800 gyorsot (amelyen Rióban lett bronzérmes). Utána a második nyilatkozatában ébredt rá, hogy ez volt az utolsó úszása, és hogy még sírni is elfelejtett az M4 kamerája előtt, aztán elmosolyodott: „na mindegy, most akkor már nem fogok.

(Kapás Boglárka a dobogó tetején; fotó: MUSZ)

Ötven mellen a százon aranyérmes Horváth Dávid rendkívül sportszerűen, a last call roomban adta oda a tartalék nadrágját Gál Olivérnek, akié elszakadt percekkel a rajt előtt – hogy aztán a fiatalabb pályatárs a kölcsönszerelésben előzze meg a korábbi többszörös bajnokot s védje meg címét. A hölgyeknél Fángli Henrietta a száz után ötvenen is elsőként ért a falhoz.

Az utolsó egyéni döntőket 100 pillangón rendezték, Milák Kristóf itt húzott bele a legjobban, 51 másodpercen belül jött (50.99), ami világranglista-harmadik idő – egyébként a dohai vb-n simán aranyérmet nyert volna ezzel. Ez volt az olimpiai bajnok ötödik aranyérme (egy ezüst mellett), ami a második legjobb ob-szereplése a 2021-es után – akkor, szintén a Duna Arénában hat elsőség és egy második hely volt a mérlege (ugyanezen programmal, plusz a 400 gyors is repertoáron volt).

(Milák Kristóf; fotó: MTI / Kovács Tamás)

A hölgyeknél ugyanakkor elképesztően izgalmasan alakult a döntő, az óriási csatát végül a hetes pályán remekül hajrázó Ugrai Panna nyerte, egyetlen tizeddel Komoróczy Lora előtt.

A bajnokságot záró 4×200-as gyorsváltókban a 2019 óta verhetetlen BVSC férfikvartettje zsinórban hatodszor is nyert, újfent utcahosszal. Németh Nándor 1:47.83-as ideje már akkor kellő előnyt generált a zuglóiaknak a veszprémiekkel szemben, amikor még a szupertrió szelte a habokat az első három helyen, aztán a végén tovább nyílt az olló. Ugyanakkor a Rasovszky-Betlehem-Sárkány-trió elsőrangúan teljesített, hiszen az utolsó három nap mindig hoztak egy váltóérmet azok után, hogy mindhárman kőkemény egyéni döntőkben tempóztak minden délután (mindösszesen 10 érmet takarítottak be).

A hölgyeknél ismét átrendeződtek az erőviszonyok, és – 2013 után első ízben – A Jövő SC váltója állhatott a dobogó tetejére. Soraiban Verrasztó Evelynnel, aki 63. országos bajnoki címét nyerte – 2002-ben indult először felnőtt ob-n, amikor társai, Abonyi-Tóth Glenda (2006), Kokas Fanni (2009) és Flück Nóra (2005) még meg sem születtek.

(A Jövő SC a dobogó tetején; fotó: MUSZ)

Az ob-n a legjobb egyéni teljesítményért járó különdíjat Betlehem Dávid (1500m gyors) és Jackl Vivien (400m vegyes) vehette át Wladár Sándortól, a MÚSZ elnökétől.

Az éremtáblán a váltókban remeklő győriek végeztek az élen 8 elsőséggel, míg a BVSC-é lett a legtöbb érem (24), a Honvédot pedig a Milák-Márton kettős repítette a harmadik helyre.

A negyedik nap bajnokai

Férfiak

800m gyors: Sárkány Zalán (Balatoni ÚK Veszprém) 7:57.41

200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:55.57 – olimpiai A-szint

50m mell: Gál Olivér (Debreceni Sportcentrum) 28.21

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 50.99

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:19.32

(Török Dominik, Németh Nándor, Holló Balázs, Harsányi Mátyás)

 

Nők

800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:29.57

200m hát: Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) 2:08.95

50m mell: Fángli Henrietta (UNI Győr Úszó SE) 31.31

100m pillangó: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 58.83

4x200m gyorsváltó: A Jövő SC 8:18.58

(Abonyi-Tóth Glenda, Verrasztó Evelyn, Kokas Fanni, Flück Nóra)

 

Éremtáblázat (Top 5)

UNI Győr Úszó SE 8-4-3 15

BVSC-Zugló 5-12-7 24

Budapesti Honvéd 5-2-1 8

Újpesti TE 4-2-0 6

BÚK Veszprém 3-4-5 12

 

Fotók: