Kapás és Milák edzője újra törheti a fejét

A kezdetben a jövő úszóreménységeivel, aztán a világnagyságokkal immár 24 esztendeje foglalkozó Virth Balázs minden fontosat és hasznosat megtanult két mesteredző, Széchy Tamás és Széles Sándor oldalán, ám 2020 óta folyamatosan azt tapasztalja, hogy még mindig van új a nap alatt.

Arra ugyanis még a mentorai, a szakma nagyságai sem tanították meg, hogy miként kell feltalálnia megát, ha a gondosan elkészített edzésterv helyett egy egészen másikat kell hamarjában összeállítani – írta az SzPress Hírszolgálat

Az utolsó kiszámítható év a 2019-es volt, amikor Kapás Bogi az én irányításommal, Milák Kristóf pedig akkor még Selmeci Attila szárnyai alatt világbajnok lett a dél-koreai Kvangdzsuban a 200 pillangón. Lehetett tudni, hogy másnap mi következik, rögtönzésre vagy átalakításra semmi sem adott okot. Aztán beköszöntött a 2020-as esztendő, a koronavírus világjárvány első hullámával, ami sok minden mással együtt a sportvilágot is kifektette

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 43 eszendős Virth Balázs, aki a tokiói olimpia után Kapás mellett az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, továbbá a junior világbajnok Márton Richárd és Zombori Gábor, valamint az EB-ezüstérmes Veres Laura felkészítését is magára vállalta.

El kellett halasztani az olimpiát, ugyanerre a sorsra jutott a budapesti Európa-bajnokság is, majd következett 2021, a buborékba költöztetett világversenyek esztendeje a maga szigorú szabályaival, furcsaságaival és összevisszaságával. Ezek után tulajdonképpen már meg sem lepődtem azon, hogy néhány nappal ezelőtt másodszor is elhalasztották a világbajnokságot, amelynek májusban Fukuoka lett volna a házigadája, Tokió után ismét egy japán város. Mondtam is Boginak, hogy már megint törhetjük a fejünket, változott a helyzet, máshová kerül a súlypont, a lefújt VB helyett augusztusban a római Európa-bajnokság lesz az év legfontosabb versenye. A bejelentés inkább nekem okozott fejfájást, mert a felkészülés menetrendjét úgy kellett hamarjában átalakítanom, ahogy azt még soha nem tettem. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitányra hallgatva persze úgy is fel lehet fogni a menetrend borulását, hogy a VB kiesése után legalább jó ütemben és az időzítésre jobban ügyelve tudunk majd felkészülni a római EB-re, ahol magától értetődően csak az európai elit fog felsorakozni.

Minderről Virth Balázs alig néhány órával az előtt számolt be pénteken az SzPress Hírszolgálatnak, hogy az öt versenyzőjével együtt elindult Thaiföldre, a magyar úszók kedvelt thanyapurai edzőtáborába, ahol három hetet fognak eltölteni.

Hódmezővásárhelyen már dolgoztunk együtt, de távol Budapesttől most következik az első melegégövi edzőtáborunk, ami meghatározó lehet a versenyzők éves teljesítményére. Hazatérésünk után három hétig maradunk Magyarországon, aztán Tenerife felé vesszük az irányt, ahol már nem a kilométerek gyűjtése, tehát az állóképesség javítása lesz az elsődleges feladat, hanem inkább a minőségi munka

– mondta Virth Balázs, aki arról is beszámolt, hogy az indulás előtti itthoni első COVID-tesztelés után Thaiföldre érkezve következik a második, Thanyapurában pedig négynaponként ellenőrzik majd a magyar úszókat.

Ehhez még annyit, hogy az idei országos bajnokságnak április 20 és 23 között Debrecen ad otthont, a LEN égisze alatt zajló Európa-bajnokságnak pedig augusztus 11-től 21-ig Róma, ahol utoljára 1983-ban mérték össze az erejüket a kontinens legjobbjai.

 

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

A képen Kapás Boglárka és Virth Balázs, fotó MUSZ