Kaplár F. József és Simon József kapta az MSÚSZ életműdíját – videó

Kaplár F. József, a Sport TV örökös műsorvezetője és kommentátora, valamint posztumusz Simon József, a Nemzeti Sport tavaly elhunyt kézilabda-szakírója kapta meg a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) életműdíját.

Huszonegy kitüntetés átadása, visszatekintés a Jubileumi kongresszusra, az AIPS budapesti tanácskozására és megismételt közgyűlés szerepelt a  programban. – írta a Magyar Sportújságírók Szövetségének honlapja. Szöllősi György MSÚSZ-elnök üdvözlő beszédében elmondta, hogy az elnökség döntése már tavasszal megszületett a szakmai díjak odaítéléséről, és már nem szerették volna tovább halogatni a közgyűlés összehívását sem, mert arra törvény is kötelezi a szövetséget.

Fáj a szívünk a kétnapos kongresszus minden pillanatáért, de végül úgy döntöttünk, hogy ezt a hibrid megoldást választjuk” – utalt az elnök arra, hogy egyes tagok – korlátozott számban – személyesen jelentek meg a közgyűlésen, míg mások otthonról online kapcsolódtak be. Egyben külön köszönetet mondott Szabó Tünde államtitkárnak azért, hogy a sportállamtitkárság több szakmai programon – mint például a Nagy Béla-program – keresztül támogatja szövetség munkáját.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony online nyitotta meg a tanácskozást. “2020 éles figyelmeztetése, amiről már-már hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy az egészség mindennél fontosabb, és ennek hangsúlyozásában Önök is sokat segíthetnek”. Az államtitkár szerint a koronavírus-járvány miatt a sportélet minden szereplőjére új kihívás vár, és az eddigieknél átgondoltabb, sportoló centrikusabb tervre van szükség, mind szakmai oldalon, mind a költségvetések elkészítésekor. “A sport, a rendszeres mozgás, a test és ezáltal a lélek megedzése az egyik legfontosabb prioritás” – emelte ki, majd arról szólt, hogy a magyar kormány sport iránti elkötelezettsége ezután sem változik, hiszen újból megerősítést nyert a sport kiemelt szerepe. “A sportújságírók munkája is fontos, hiszen kellő hozzáértéssel bemutatva még több fiatalt lehet megnyerni a sportnak” – állapította meg.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai és a Sakkszövetség elnöke személyesen köszöntötte a résztvevőket; hangsúlyozta, hogy sikeres, minőségi és értékes sportújságírás nélkül nem lehet eredményes magyar sport sem. “Ha olykor vannak is vitáink, akkor is értékes a munkátok” – állapította meg, majd bejelentette: “A múlt héten itt járt a Nemzetközi Sakkszövetség delegációja, és a látogatás után az a döntés született, hogy a FIDE decemberi online kongresszusán Budapestet fogja javasolja a 2024-es sakkolimpia helyszínének.” Elmondta, hogy Magyarország eddig még sohasem adhatott otthont a világ ötödik legnagyobb sporteseményének tartott sakkolimpiának. Ráadásul ez éppen abban az évben valósulhat meg először, amikor a Nemzetközi Sakkszövetség  száz éves lesz. Végül, mint a Puskás, a musical producere arról beszélt, hogy terveik szerint novemberben Budapesten és vidéken ismét látható lesz a darab, s valamelyik előadást szövetségünk minden tagja – partnerével együtt – ingyenesen megnézheti.

A MSÚSZ az idén 21 szakmai díjjal tüntette ki a kollégákat.

Kaplár nem tudott megjelenni a szerdán a Testnevelési Egyetemen, a Sportújságíró kongresszus keretében megtartott díjátadón, míg Simon életműdíját özvegye, Simon Katalin vette át – számolt be szerdán az MTI.

Feleki-díjat kapott Ambrus Gábor, az MTI sportszerkesztőségének vezetője, az MSÚSZ korábbi főtitkára; Bruckner Gábor, az utanpotlassport.hu alapítója és egyben főszerkesztője, valamint Csinta Samu erdélyi újságíró, a Krónika napilap volt főszerkesztője.

Gyulai István-díjat vehetett át Bera Emese, a Magyar Rádió; Bóbics László, a Zalai Hírlap munkatársa, Horváth Mariann, az Eurosport kommentátora; Kádár Zoltán marosvásárhelyi rádiós sportújságíró és Somlóvári Dávid, a Nemzeti Sport Online felelős szerkesztője. Szintén ezt az elismerést kapta meg Fehér Sándor operatőr, aki nem tudott jelen lenni az eseményen.

Az MSÚSZ és a Sport TV által közösen alapított Lázár Bence-díjat első alkalommal Borsos Attila, a Sport TV kézilabda szakkommentátora vehette át.

(középen Borsos Attila, fotó: MSÚSZ / Cseh Péter)

Az ugyancsak először kiosztott Farkas József-díjat Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotóriportere, valamint Varga Zsolt, a Képes Sport és a Sportfogadás korábbi fotóriportere vehette át.

Az év fiatal sportújságírója díjat Palotai Barnabás, az Origo munkatársa érdemelte ki.

(Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke, Szabó Máté, a Sport TV munkatársa, Novotny Zoltán és Dénes Tamás)

Nívódíjban részesült Kaposi Dávid az Info Rádióban Sterbinszky Amáliával elkészített interjújáért; Sütő Nagy Zsolt A játék mindig győz című könyvéért; Szabó Máté a Sport TV-ben bemutatott Labdázni tilos című filmjéért; Szalai Attila vajdasági karikaturista a Nemzeti Sportban Grosics Gyuláról és Franz Beckenbauerről megjelent rajzaiért; Szilágyi Anna sportfotós a budapesti műúszó világkupán készített fotójáért és Zsoldos Barna, a Nemzeti Sport munkatársa a Hosszabbítás mellékletben megjelent, Niki Lauda élettörténetéről készült sorozatáért.

Kapos Dávid interjúja Sterbinszky Amáliával ITT lehet meghallgatni.

Szabó Máté filmje: Labdázni tilos

fotók: MSÚSZ / Cseh Péter, MSÚSZ / Róth Tamás