Kardban és párbajtőrben várnak Eb-érmeket a magyar csapattól

Elsősorban párbajtőrben és kardban vár érmeket a magyar szövetség a válogatottól a szombaton kezdődő újvidéki vívó Európa-bajnokságon.

A MVSZ keddi sajtótájékoztatóján az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét, illetve a férfi kardozókat jelölték meg legnagyobb esélyesként. Utóbbi szakágban egyéniben és csapatban is jó eredményeket remélnek a szakemberek a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnoki címvédő Szatmári András fémjelezte fegyvernemi válogatottól.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány a többi szakágról úgy nyilatkozott, hogy a női kard feljövőben van, a férfi párbajtőrcsapat alakul, női tőrben Mohamed Aida és Kreiss Fanni mellett fiatalok lépnek pástra, férfi tőrben pedig tisztes helytállás várható az ifjú vívókból álló együttestől.

Mindez nem jelenti azt, hogy nagy meglepetést jelentene, ha Szász Emesén és a férfi kardozókon kívül más is érmet nyerne. Már csak azért sem, mert például női kardban Márton Anna negyedik, a csupán 17 éves Pusztai Liza – aki tavaly bronzérmet szerzett az Eb-n – pedig a 12. a világranglistán, míg férfi párbajtőrben a 2017-ben vb-harmadik Rédli András a kilencedik helyen áll.

A magyarok tavaly, Tbilisziben egy ezüstöt és három bronzot nyertek, ezzel a hatodik helyen végeztek az éremtáblázaton. Második lett a kardozó Szilágyi Áron, míg harmadikként zárt – szintén kardban – Pusztai Liza, illetve párbajtőrben Szász-Kovács Emese, valamint a mostanival megegyező összeállítású Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta kardcsapat.

(MTI)