Kasza Róbert szerepeltetését nem tervezi a kapitány a vb-re

Nem tervezi a lábfájdalmakkal küszködő Kasza Róbert szerepeltetését a június 8. és 14. közötti kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon Martinek János szövetségi kapitány.

Szerdán kell az elnökség elé terjesztenem a világbajnokságon induló csapatot, amelyben az előzetes tervektől eltérően Kasza Róbert lábszársérülés miatt nem kap helyet” – tájékoztatta az MTI-t Martinek János. Emlékeztetett rá: Kasza másfél hete, a székesfehérvári világkupa-döntőben már nem tudott úgy szerepelni, mint előtte a két szófiai világkupán. “Robi mozgásán látszott, hogy nem az igazi, de indulni akart, mivel a verseny másfélszeres szorzóval számított bele az olimpiai pontversenybe. Talán ki kellett volna hagynia a világkupadöntőt, nem kellett volna kockáztatnia, hiszen nem fiatal, 35 éves, és valószínűleg a sorozatterhelést nem bírta a lába” – mondta a kapitány.

A KSI öttusázója az áprilisi két szófiai világkupán remekelt, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett.

A kairói világbajnokság hagyományos versenyében Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és Kasza helyén Bereczki Richárd szerepeltetését tervezi a szakvezető. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Regős indulhat.

Kaszával kapcsolatban Martinek János hozzáfűzte, amennyiben eddigi pontszámaival is olimpiai kvótát tud szerezni, a hazai válogatási elvek alapján jó helyzetben van. Ám kérdéses, hogy a hátra lévő rövid idő alatt rendbe jön-e a lába – erről orvosi szakvélemény szükséges -, illetve fel tud-e készülni Tokióra. Az ötkarikás játékokon indulókról július elején kell dönteni.

A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával. Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőny pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistáról válik majd teljessé. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.

A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

A világbajnokságon a férfi és a női mezőny első három helyezettje közvetlen kvótát kap, amennyiben korábban még nem szerzett. Ha viszont igen, a fel nem használt helyeket az olimpiai ranglistáról töltik majd fel.

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs