Kedden kezdődik az öttusa-vb

A sikeres júliusi Európa-bajnokságot követően az év fő versenye, a világbajnokság kezdődik meg kedden az öttusázók számára Kairóban.

A sportág első afrikai rendezésű felnőtt vb-jén 12 magyar versenyző indul.

A minszki Eb-n a magyarok az oroszok mögött másodikként végeztek az éremtáblázaton egy első, három második és egy harmadik helyezéssel. Győzött a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású férficsapat, ezüstöt nyert egyéniben Kasza és Kovács Sarolta, illetve utóbbi Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával együtt a nők hagyományos versenyében, míg bronzzal zárt a Kasza, Kovács páros vegyes váltóban.

Hasonlóan eredményes vb-szereplésre reálisan nem lehet számítani, mivel az utóbbi időben Európán kívül is akadnak szép számmal nagyon jó versenyzők, a dél-koreaiak és a kínaiak nagyon megerősödtek, de amerikai, ausztrál és egyiptomi öttusázók is értek már el kimagasló eredményeket. Ezzel együtt a magyarok így is az éremesélyesek közé tartoznak több számban. A tavalyi olimpia ugyan nem volt sikeres a számukra, de az azt megelőző moszkvai világbajnokságon a női szakág két aranyat nyert – Kovács Sarolta egyéniben, illetve csapatban Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával győzött -, ezzel a magyar küldöttség az élen végzett az éremtáblázaton.

Kairóban a résztvevők dolgát alaposan megnehezítheti, így a végeredményt is érdemben befolyásolhatja, hogy nap közben 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A lebonyolításban annyi változás lesz a korábbi évekhez képest, hogy a hagyományos versenyek döntőjét két nap alatt rendezik meg. A női selejtezővel együtt a férfiak körvívását is lebonyolítják pénteken, majd szombaton a férfiak éremcsatározásának folytatása mellett a női körvívásra is sor kerül, végül a nőknek vasárnap osztanak érmet egyéniben és csapatban.

Az idei évtől a csapatok összeállítását már nem kell előre megadni, azaz nemzetenként a legjobb három helyezett pontszáma adja ki a végeredményt a válogatottak rangsorában.

A kairói világbajnokság magyar indulói:

férfiak:
hagyományos verseny: Demeter Bence, Harangozó Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám
váltó: Demeter Gergely, Tomaschof Soma

nők:
hagyományos verseny: Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Zs. Tóth Anna
váltó: Simon Sarolta, Réti Kamilla

X X X
vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Demeter Gergely

A program:
augusztus 22., kedd – férfi váltó
augusztus 23., szerda – női váltó
augusztus 24., csütörtök – férfi selejtező
augusztus 25., péntek – női selejtező, férfi körvívás
augusztus 26., szombat – férfi döntő, női körvívás
augusztus 27., vasárnap – női döntő
augusztus 28., hétfő – vegyes váltó

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?