Kékesi Márton 25. műlesiklásban a világbajnokságon

Eddigi legjobb eredményét érte el a magyar csapat utolsó versenyben lévő sízője, Kékesi Márton az alpesi sívilágbajnokság vasárnapi, záró napján az olaszországi Cortina d’Ampezzóban. A sérüléséből visszatért sportoló eddig csak az ifjúsági olimpián tudott a legjobb 25-ben végezni, de már több világversenyen beküzdötte magát a TOP 30-ba.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a férfi mezőnyt a vasárnapi műlesikláson egy alaposan kifagyott pálya fogadta. Ennél a versenyszámnál úgy döntöttek a rendezők, hogy az első futam legjobb 15 sízőjét fordítják a második futamra, és nem a szokásos 30-at. Az indoklás szerint a sztárok védelmében hozták ezt a döntést, mivel a meleg időjárás miatt gyorsan romlott a pálya minősége.

A sízőkön alaposan kifogott a pálya, de akadtak olyanok is, akik a túlzottan kockáztatós menetük miatt estek ki. A 100 fős mezőnyből az első futamban csupán 55-en értek célba. Egyedüli magyarként 84-es rajtszámmal Kékesi Márton indult, de az addigra már szétsíelt, kádas terepviszonyok ellenére is hozta az első futamot, és a 41. helyről várta a folyatást.

Megvan az első futam, a pálya nehéz volt sok kiesővel. A második futamban többet gyorsítok a sízésemen, és megpróbálok javítani a helyzésemen” – nyilatkozta Kékesi Márton a szünetben.

A második futamot meleg időben, tavaszias pályaviszonyok között rendezték meg, és a kiesettek sora tovább bővült. A szám győztese a norvég Sebastian Foss-Solevaag lett. Kékesi Márton az első biztonsági menete után a folyatásban harcosabban sízett, és ez meg is hozta az eredményt. A 25 helyen zárt és ezzel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett Cortinán.

Kékesi 2019 januárjában egy zágrábi versenyen térdszalagszakadást szenvedett, a rehabilitáció után ebben a szezonban tért vissza.

Kihívás volt a pálya, ritkán szoktunk ilyen nehéz terepen sízni. Az első futamban úgy éreztem magam, mintha mélyvízbe dobtak volna. Próbáltam összeszedetten menni, és fogtam a sít, mert láttam, hogy előttem sokan kiestek. Ez egy biztonsági sízés volt. Tudtam, hogy a második futamban még javíthatok a technikámon és jobban is koncentráltam. De kellett a motiváció és a bíztatás is, mert nagy volt a stressz és a feszültség. Egy-két hiba becsúszott, ám összességében jól sikerült a menet, még élveztem is. Kimerített pszichésen és fizikailag is, de örültem, hogy sikerült kihozni magamból a maximumot.  Külön köszönöm a csapattagoknak a szurkolást és a segítséget! Kiemelem Szepesi Bertold edzőt, aki ütögetéseivel tónusban tartotta az izmaimat a startban, Barta Csaba alpesi szakágvezetőt, aki szerintem a leghangosabban buzdított a pályán. A rehabilitáció nehéz pillanatai és minden egyes edzés megérte! A vébé előtt nem gondoltam, hogy oda tudok állni a rajthoz a hátfájásom miatt, de épp a vasárnapi műlesiklára már csillapodott a fájdalom” – nyilatkozta Kékesi Márton.

A világbajnokságon nyolc magyar versenyző vett részt, a többségük tapasztalatszerzés céljából indult el a világbajnokságon, és mindegyikük helytállt. Ifjúsági korú sízőnk legközelebb a korosztályos világbajnokságon és az országos bajnokságon szerepelnek.

fotók: Magyar Sí Szövetség