Kenderesi rendet tett a fejében

Soha nem várt még így országos bajnokságot Kenderesi Tamás, aki elgondolkodott a múltján és a jövőjén.

Még három hónapot kell várniuk a magyar úszóknak arra, hogy újra versenyezhessenek és legalább négy napig azt érezhessék, hogy nem rossz befektetés az edzéseket komolyan venni. Mestereiknek most az jelenti az egyik nagy feladatot, hogy felértékeljék bennük a december 8-án kezdődő országos bajnokság kihívásának nagyságát, és elhitessék velük, hogy a kaposvári teljesítményükre is felfigyelhet az úszóvilág – írta az SzPress Hírszolgálat.

Kenderesi Tamás sportolói „fénykora” 2014-ben kezdődött el, amikor egy hollandiai kisvárosban ifjúsági Európa-bajnokságot, a közel 9 milliós Nankingban pedig „ifi” olimpiát nyert, a debreceni országos bajnokságon pedig nem kis meglepetést okozva a 200 pillangón elvitte az aranyat a nála 11 évvel idősebb és ugyanannyival tapasztaltabb Cseh László elől. Ekkor még csak 17 esztendős volt.

Azóta még kétszer nyert és háromszor a második helyen végzett a hazai rangadón, 2016-ban Rióban az ország kedvencei közé kerülve olimpiai bronzérmet vehetett át, két Európa-bajnokságon is a dobogóra állhatott, a világbajnokságokkal viszont sorozatban háromszor nem volt szerencséje. A világranglista harmadik helyezettjeként 2015-ben azért nem utazhatott el Kazanyba, mert nem sokkal a rajt előtt megbetegedett, 2017-ben az „elkiabált” győzelme helyett még bronzérmet se vehetett át a Duna Arénában, a tavalyi dél-koreai nyolcadik helyét követő kiruccanásának pedig csúnyán megitta a levét. Ha visszatekint 2019-re, mégis van miből erőt merítenie. Tavaly márciusban, az országos bajnokságon hároméves egyéni csúcsát megdöntve 1:53.42 perccel lett ezüstérmes a 200 pillangón, megszorítva a világranglista élére álló Milák Kristófot.

Feje tetejére állt a világ

A koronavírus járvány a feje tetejére állította az egész világot, szinte mindent elvett a sportolóktól, tőlünk, magyar úszóktól pedig még a májusra tervezett budapesti Európa-bajnokságot is. Fenntartásokkal elfogadom, hogy bizonyítottan hatékony védőoltásokkal, de azok nélkül is képesek lesznek a japánok újra nekirugaszkodni a nyári játékok megrendezésének. A sok rosszban nekem csak az volt a jó, hogy végre jutott időm jól átgondolni a dolgaimat, a múltamat és a jövőmet, felmérni a lehetőségeimet, hogy elhelyezhessem magamat az úszás jelenlegi értékrendjében. Rendet tettem a fejemben, mentálisan feltöltődtem, így a mérce is maradt a helyén, mondhatom jó magasan” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kenderesi Tamás, aki civil szereplőként idén nyáron is feltűnt a tévé képernyőn abban a vízparton forgatott rendőrségi kisfilmben, amely a biztonságos fürdőzés előírásaira hívta fel a figyelmet.

Acélos keménységgel álltam bele a múlt héten az edzésmunkába, azzal is számolva, hogy lehetnek újra megszorító intézkedések. Nekem, és bizonyára az úszótársaimnak is az a fontos, hogy tudjunk nyugodtan edzeni, maradjon meg a kiszámíthatóság állapota, de versenyezhessünk is. Csak magammal, a saját munkámmal foglalkozok, miközben azt remélem, hogy a kétszer is műtött térdemet végre úgy tudjam teljesen behajlítani, ahogy a békeidőkben” – folytatta Kenderesi, aki több mint tíz éve kitart Tari Imre, az edzője mellett.

Ez van, ezt kell szeretni

Idő kellett ahhoz, hogy erényeinkkel és a hibáinkkal együtt elfogadjuk egymást, megszűnjön az alá- és fölérendeltség állapota. Partnernek tekintjük egymást, Imre már régen nem úgy kezel, mint egy taknyos kölyköt, de én se egy makacs embert látok benne. Egyikünk helyzete sem könnyű. Továbbra sincs edzőpartnerem, és hiába próbáltam többet foglalkozni a gyorsúszással, továbbra is csak a pillangótól várhatok igazán jó eredményeket.

Kenderesi arról is beszélt, hogy milyen kihívást jelent számára az idei országos bajnokság, amelyet a hagyományos menetrendtől kényszerűen eltérve december 8 és 12 között Kaposváron rendeznek meg.

Eddig úgy volt, hogy decemberben mindig rövidpályás versenyeken indultunk, a télre halasztott idei országos bajnokságon viszont 50-es medencében fogunk versenyezni. Ezen senki sem fog kiakadni, mert végre lesz versengés, tét és kihívás. Nem hittem volna, hogy így felértékelődik az országos bajnokság, de ha elmaradt minden olyan verseny, ahol villanthattunk volna, örüljünk annak, hogy újra érmekért csatázhatunk. Most ez van, ezt kell szeretni ” – mondta Kenderesi Tamás.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotó: Derencsényi István,MUSZ