Kerékpáros maraton és olimpiai ötpróba Vásárosnaményban

Felejthetetlen élmény négyévente a magyar olimpikonokért szurkolni.

A szervezők közlés szerint a saját életünkben elért kisebb-nagyobb sportsikerekkel viszont akár naponta átélhetjük a győzelem érzését. Mert nem lehet ugyan mindenki olimpikon, de önmagával bárki képes megküzdeni! Az Olimpiai Ötpróba Program célja, hogy egyre több ember életében váljon mindennapos örömforrássá a sport. Az pedig szinte már csak a ráadás, hogy végül a legkitartóbb ötpróbázó ott biztathatja a tokiói olimpián a magyarokat.

A 2020-as olimpiáig tartó Olimpiai Ötpróba mozgalom országszerte számos sportrendezvénnyel várja a tartalmas, aktív kikapcsolódásra vágyó amatőr sportolókat. Ezeken az eseményeken az Olimpiai Ötpróba keretében jelenleg hat sportágban próbálhatjuk ki teljesítő képességünk határait:

Az egyes sportágakban különböző távokat lehet teljesíteni és a távok sikeres teljesítése esetén pontokat kapunk, amit az egész program ideje alatt gyűjthetünk. Megfelelő pontszám elérése esetén a pontok jutalmakra válthatók be.

Sok kicsi sokra megy: érdemes együtt sportolni a családtagokkal, osztálytársakkal vagy munkatársakkal, mert ha az Ötpróba rendszerében családokat  alakítunk ki, iskolához vagy munkahelyhez csatlakozuk, az egyéni teljesítmények és pontszámok a támogatott csoportoknak is beszámítanak és összeadódnak. A programról részletes információ található a www.otprobatokioba.hu weboldalon!

Ehhez az országos sport  programhoz csatlakozott Vásárosnamény Város Önkormányzata, ugyanis 2018. szeptember 15-én megszervezi a Tündér Tour – Felső-Tisza-vidéki Kerékpáros Maratont, ami egyben az Olimpiai 5 Próba mozgalom országúti kerékpározás számában pontgyűjtő hely, valamint Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Országúti Bajnokság is a kerékpározóknak.

Vásárosnamény  kitűnő adottságokkal rendelkezik a kerékpáros turisták számára.  Itt nincs fárasztó hegymenet és meredek lejtő, nincs autóforgalom, így a sík vidék biztonsággal és kényelmesen teljesíthető a kisgyermekes családoknak és a szépkorúaknak egyaránt. A közel 200 km-es kerékpárútként is funkcionáló töltéskoronák, kölcsönözhető kerékpárok, kerékpárra szerelhető city guidok, kerékpáros térképek, képzett kerékpáros túravezetők, kerékpáros csomagajánlatok, kerékpár szerviz pontok, fix időpontú szervezett gasztro-kerékpártúrák, egész évben nyitva tartó információs iroda, – ezek mind az aktív turisták komplex kiszolgálását teszik lehetővé. Nem véletlen, hogy Vásárosnamény már többször elnyerte a „Kerékpárosbarát Település” címet.  A Bereg szíveként központi fekvésének köszönhetően a Beregbe, Szatmárba csillagtúra szerűen bármelyik irányba elindulhatunk. Ehhez a kerékpárt sem kell magunkkal hozni, mivel a helyi Tourinform irodában lehetőség van kerékpárok kölcsönzésére. A szintén bérelhető többnyelvű Pocket Guide (telefonos idegenvezető) segítségével pedig a város nevezetességeit bemutató városnéző túra mellett a szatmár-beregi térség látnivalóival, gasztronómiájával is megismerkedhetünk. A készülékek könnyen kezelhetők és kerékpárra is felszerelhetők. Ha pedig saját kerékpárját szeretné használni, a Tourinform irodában kialakított  kerékpáros  szervízponton megpihenhet a látogató, probléma esetén pedig a javításra is lehetőség van.

2018-ban Vásárosnamény több országos jelentőségű kerékpáros programnak is otthont ad. Az országos vízi- és kerékpáros vándortábor egyik megállóhelye lett a gergelyiugornyai Bereg Szíve Üdülőközpont, ahová a szünidőben több száz diák érkezett az ország legkülönbözőbb pontjairól.

Vásárosnamény Város Önkormányzata az olimpiai 5 próbázók számára, valamint a régióban élő kerékpárosok számára kiírt teljesítmény túrát, illetve U19 férfi, felnőtt-férfi, master férfi és felnőtt női korcsoportok számára kiírt nyílt országúti kerékpárversenyt rendez 2018. szeptember 15-én  (szombat) 9:00 órai kezdettel Vásárosnaményban az új árapasztó töltéskoronán. Gyülekező és nevezés az Atlantika Vizividámpark előtt lesz.  A program rendezője:  Vásárosnamény Város Önkormányzata, társrendezők: a Középkori Templomok Útja Egyesület, a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület és a Kisvárda és Környéke Bringások. A verseny fővédnöke Filep Sándor polgármester. 3 távon (a rövid táv 26,6km, a középtáv 54,5km, a hosszú táv 100 km), több korcsoportban lehet nevezni, a közép- és hosszú táv véghajrás.

Szeptember 13-ig lehet előnevezni az online nevezési felületen, amely elérhető Vásárosnamény hivatalos honlapjáról, facebook oldaláról, a tourinform és a beregi bringások facebook oldaláról. További információkért keresse a vásárosnaményi tourinform irodát!

Korra, nemre való tekintet nélkül várunk mindenkit, aki szeret bicajozni, hiszen a rövid távot elég csak teljesíteni és már részesei lehetünk egy országos mozgalomnak az olimpia jegyében!