Késely Ajna és Milák Kristóf háromszoros, Rendessy Eszter egyszeres ifjúsági olimpiai bajnok!

Szenzációs napot zártak a fiatalok pénteken Buenos Aires-ben, miután a kajakos Rendessy Eszter, továbbá az úszó Késely Ajna és Milák Kristóf is aranyérmes lett az ifjúsági olimpián. Utóbbiak magyar szempontból rekordot állítottak be: háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokok. 

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint az úszóversenyek befejező napján két olimpiai bajnok klasszis úszónk, Késely Ajna és Milák Kristóf jutott el a fináléba. Milák Kristóf a 100 méter gyors fináléját lemondta, mert igen közel volt a másik döntős számához, a 200 pillangóhoz. Amit ott láttunk, az őt igazolta: az első 100 méter megtétele után már az élen haladt, előnyét folyamatosan növelve egy másodperces előnnyel csapott be a célba, ezzel – 200 és 400 gyorson elért sikere után – megszerezte harmadik ifi olimpiai bajnoki címét.

Milak_Kristof18_III.Nyari_Ifjusagi_Olimpiai_Jatekok_2018

Az utolsó medencébe ugró magyar úszó a kétszeres – 200 és 800 gyorson – ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajnasem szeretett volna lemaradni Kristóf teljesítményétől. Nem is okozott csalódást, hiszen a 400 gyors minden fordulójánál az ő neve került fel elsőként az eredményjelző táblára. Végül több, mint egy testhossz előnnyel ért célba. Ezzel Kristófhoz hasonlóan Ajna is három aranyéremmel zárta az ifjúsági olimpiát. Késely Ajna és Milák Kristóf az első magyar sportolók, akik az ifjúsági olimpiák történetében háromszor is győzni tudtak.

Kesely_Ajna11_III_Nyari_Ifjusagi_Olimpiai_Jatekok_2018

Megkezdték a Buenos Aires-i versenyzést kajakosaink és kenusaink is. A fektetett nyolcas rajzolatú pályán az elmúlt évi győri EYOF győztese, Rendessy Eszter kimagaslott a női kajakos mezőnyből. A legjobb időt érte el a rangsoroló futamban, majd az összes páros csatában a legkisebb különbségű győzelménél is öt másodperccel jobb időt mutatott a versenyóra, mint riválisainál. Fölényes előnnyel lett ifjúsági olimpiai bajok. A kenus Pálla Balázsszorosabb csatákkal jutott el az elődöntőig, ahol előbb a kazah, majd a bronzversenyben cseh riválisa is jobbnak bizonyult. Balázs a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

Rendessy_Eszter04_III.Nyari_Ifjusagi_Olimpiai_Jatekok_2018

Öttusázóink közül Gulyás Michelle biztatóan vívott. A nevénél a 12 győzelme mellett 11 vereség állt. Az élen álló olasz Rinaudótól 32 ponttal lemaradva várja a szombati folytatást. A magyar csapatba az utolsó pillanatba bekerült Bőhm Csaba viszont gyengébben forgatta a pengét. Csupán 6 győzelmet gyűjtött be a 17 vereség ellenébe. Ő vasárnap folytathatja a küzdelmeket.

A díjugrató Jármy Vince hibátlan lovaglást mutatva került be a következő fordulóba.

Tollaslabdában a „Zeta” elnevezésű mix-csapatot erősítő Sándorházi Vivien elvesztette társaival a bronzcsatát, így negyedik lett.

Strandkéziladba-csapataink dicséretesen küzdöttek utolsó középdöntős találkozójukon. A lányok a hollandokat győzték le 2-1 arányban, és jutottak be a szombati elődöntőbe, ahol a hazai pályán játszó Argentína lesz az ellenfelük. A fiúk mérkőzésének igen nagy tétje volt a hazaiak ellen, hiszen, ha győz a magyar gárda, akkor elődöntős, ha veszít, akkor még pénteken egy órás pihenő után az 5. helyért kellett, hogy pályára lépjen. A találkozó első felében könnyedén győztek a dél-amerikaiak. A másodikban a rendes játékidő döntetlenre végződött. A ráadásban az argentinok találtak be a magyar hálóba, így ők jutottak be a legjobb négy közé, a magyarok az 5. helyért játszhattak. A Thaiföld elleni helyosztót 2-0-ra nyerték a magyar fiúk. Ezzel az ötödik helyen fejezték be a játékokat.

Az atlétikai stadionban négy futónk és három dobónk állt rajthoz pénteken. A súlylökő Fekete István új egyéni csúccsal (18.78) az 5. helyen végzett. A két kalapácsvető közül Doma Benedek a 4., Rajczi Bianka a 13. helyről várja a folytatást. A középtávfutó Apáti Bencének ezúttal elmaradt a híres hajrája 1500 méteren, ahol a 17. időt érte el. Urbán Zita a 2000 méteres akadályfutásban egyéni csúcsot ért el, ideje 6:49.52, ami a 9. helyre rangsorolta. A két 100-as sprinter közül Takács Boglárka 12.08 másodperces ideje a 4. legjobb volt a mezőnyben. Illovszky Dominiknem tudta megismételni az elmúlt évi győri EYOF-on elért időeredményét, a 11.33-as idejével a 22. helyen zárt. Az atléták pár nap múlva ismételhetnek, így a két eredményük ismeretében alakul ki a végső sorrend. Apáti Bence és Urbán Zita nem saját számában, hanem a 4000 méteres mezei futásban kell, hogy másodszor bizonyítsanak.

A tornász Bácskay Csenge az egyéni összetett versenyen a 14. helyet szerezte meg.

magyar fiatalok a pénteki versenynappal bezárólag 11 arany- és 1-1 ezüst-, illetve bronzérmet nyertek; ehhez jön még 3 mix-arany- és 1 ezüstérem, amelyeket azonban nem számolnak a nemzetek közötti éremtáblázaton. A magyar dicsőségtábla itt megtekinthető.

fotó: MOB/Szalmás Péter