Késely és az adrenalinbomba

Két edzőtábor között felkészülési versenyen tesztel a tokiói éremvárományos Késely Ajna. Kétszáztíz kilométert úszott le Dubajban, a folytatás Dél-Afrikában következik.

Versenyzőtársaival együtt szombaton érkezett haza a háromhetes dubaji melegégövi edzőtáborból a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna, aki kedden és szerdán már a Tüske uszodában áll rajthoz az olimpiára készülő válogatottak felkészüléséi versenyén. Rövid pihenőre ezek után sem gondolhat, mert a Kőbánya SC „márkaneves” EB ezüstérmese csütörtökön este újra útra kel, felkészülését Dél-Afrikában folytatja – írta az SzPress Hírszolgálat

Amit Dubajban el kellett végezni, azt hiánytalanul teljesítettem, így gyorsan el is telt a három hét, amit rövidesen egy hasonlóan hosszú dél-afrikai felkészülési etap követ. Körülbelül 210 kilométert hagytam magam mögött a medencében, ehhez jöttek a szárazföldi edzések, munka tehát volt bőven – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak20. születésnapjához idén szeptemberben érkező úszónő. – „Millió” feladatom van a csütörtök esti elutazásig, tanulok, mosok és vasalok, aztán újra csomagolok, körmöshöz is kell mennem, de ami ennél sokkal fontosabb, hétfőn végre eljutok egy régóta esedékes kivizsgálásra. Erre azért van szükség, mert a feszültség növekedésére visszatérő egészségügyi panaszok figyelmeztettek. Megnyugtató lenne a számomra, ha a vizsgálati eredmények csak múló problémára utalnának” – hangsúlyozta Ajna, aki egyre inkább számít „tényezőnek” a világ legjobb gyorsúszóinak a körében.

Késely azok az úszók közé tartozik, akiknek a számára az ISL Duna Arénában megrendezett nemzetközi versenysorozata tavaly kihívást és versengési lehetőséget biztosított, ugyanakkor azt is a saját bőrén érezte, hogy mit jelent öt héten át a „buborék” bezártságában élni.

Azon kívül, hogy Dubajban a szokásosnál 1-2 fokkal melegebb volt a medence vízhőfoka, minden teljesen rendben volt, ezért az egész csapat igen jól teljesített. Egy évvel az után, hogy újra külföldi edzőtáborban készülhettünk, már maga az utazás is élményt jelentett, a sivatagi kirándulásunk és a 829 méter magas Burdzs Kalifa építményének meglátogatása pedig felejthetetlen emlékkel szolgált. Nagyon hiányzott már az ilyesfajta kikapcsolódás az otthoni munka egyhangúsága után.

Ajna a „kilométergyűjtő” edzőtábor után a hazai felkészülési versenyen a gyorsúszó számai mellett várhatóan a 200 pillangónak is nekirugaszkodik, de semmiképpen sem látványos eredmények reményében.

A felszökő adrenalinszintre és a versenylázra majd a márciusi országos bajnokságon lesz szükségem, alig egy héttel a dél-afrikai edzőtábor után, ami a mennyiségi munka mellett inkább már a minőségiről és a finomításról szól majd.” – mondta befejezésül Turi György kőbányai műhelyének büszkesége, aki az újabb edzőtábor kezdetéig a legtöbb időt szerettei családi körében tervezi eltölteni.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotó: Turi György