Két finálé a bakui Világkupán

Bácskay Csenge ugráson, míg Balázs Krisztián korláton jutott döntőbe a tornászok bakui Világkupájának első napi selejtezőjéből, Schermann Bianka pedig harmadik számú tartalék lesz ugráson.

A selejtezők első napjával kezdetét vette a tornászok Világkupája, amelyet Azerbajdzsánban, Bakuban rendeznek csütörtöktől egészen vasárnapig. Az első napon hat magyar tornász lépett a szerekhez, három női és három férfi – számolt be a Magyar Torna Szövetség. A hölgyeknél ugráson Bácskay Csenge kvalifikálta magát a legjobbak közé, tette mindezt 13.233 ponttal a negyedik helyen. Ugyanitt Schermann Bianka 12.683-mal harmadik számú tartalék. A hölgyek másik szere a felemáskorlát volt, ahol a másodéves felnőtt Szilágyi Nikolett (11.933) és Bácskay Csenge (11.233) szerepelt.

A férfiaknál a junior Európa-bajnok Balázs Krisztián teljesített a legjobban:14.400 ponttal harmadikként jutott a legjobbak közé korláton. Gyűrűn két magyar induló is volt, közülük Tomcsányi Benedek 12.700, Bátori Szabolcs 11.433 pontot kapott. Utóbbi tornász indult még talajon is, ahol 12.100 ponttal zárt.

A bakui Világkupa pénteken a selejtezők második felvonásával folytatódik.

Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány:

Nagyon nagy mezőny van ezen a Világkupán, mióta Vk-ra járok, talán itt és most a legerősebb a mezőny. Ez vissza is adta a Világkupák rangját, hangulatát, olyan, mintha egy Európa- vagy világbajnokságon lennénk. Szívből örülök, hogy Bácskay Csengének jól sikerült mindkét ugrása, és összejött a finálé. Felemáskorláton Csenge korrigálásokkal csinálta meg a gyakorlatát, Szilágyi Niki pedig korigálás nélkül mutatta be. Fontosak a pontszámok, mert az ilyen nemzetközi versenyeken elért pontokból lehet építkezni, örülök, hogy Niki is meg tudja méretni magát nemzetközi porondon.

Szűcs Róbert, férfi vezetőedző:

A fiúk a mai napon megcsinálták a gyakorlataikat. A mezőny nagyon erős a férfiaknál is, az eltiltott orosz sportolókon kívül Európából szinte minden nemzet képviselteti magát, de amerikai, ázsiai és ausztrál versenyzők is vannak. Balázs Krisztián szép korlátgyakorlatot csinált, és a 3.helyen kvalifikálta magát a döntőbe, Tomcsányi Beni és Bátori Szabolcs gyakorlataiban még sok a kiviteli hiba, de anyagerőben mindegyiküknek sikerült előre lépni. Pénteken is a megcsinált gyakorlatok a cél, hogy utána azokat lehessen tisztítani, pontosítani.

Részletes program, torna Világkupa, Baku (helyi idő szerint):
Április 1., 12:00-17:30 selejtezők, 2.nap (férfiak: ugrás, lólengés, nyújtó; nők: gerenda, talaj)
Április 2., 12:00-13:30 döntők, 1.nap (férfiak: talaj, korlát, gyűrű; nők: ugrás, felemáskorlát)
Április 3., 12:00-13:30 döntők, 2.nap (férfiak: ugrás, lólengés, nyújtó; nők: gerenda, talaj)

 

Fotó: Magyar Torna Szövetség