Két magyar a dobogón a szombathelyi prológon!

 

Két magyar is dobogóra állhatott a Tour de Hongrie szombathelyi prológja után: Szalontay Sándor a második, Peák Barna pedig a harmadik helyet szerezte meg. A legjobb időt az ausztrálok világbajnoka, Scott Sunderland szerezte meg, így ő húzhatta fel az összetett első helyezettjének járó sárga trikót. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a július 2-i budapesti befutóig.

A szervezők keddi tájékoztatása szerint tizennyolc csapat huszonöt országból érkezett 106 kerékpárosa indult az idei Tour de Hongrie versenyén. Két együttes nem jelent meg a nevezésnél: a bolgár Unieuro Trevigiani-Hemus1896 menői nem jártak szerencsével a hétvégi bajnokságon, két bringásuk is a kórházi ágyat nyomja, a csapatvezető ezért döntött a távolmaradás mellett, míg az Astana Track Team levelében anyagi okokra hivatkozott, a kazah pályaversenyzők az utolsó pillanatig biztak abban, hogy meg tudják szerezni a repülőjegy árát, de nem jártak sikerrel.

A Tour de Hongrie prológja – akárcsak tavaly – egy kilométeres pályán zajlott. A rajt előtt Szalontay Sándor számított a favoritnak, bár a mezőnyben akadt rajta kívül is specialista, például a lengyel Teklinski, aki a pályás scratch versenyszám aktuális világbajnoka, vagy az ausztrál Sunderland, aki 2006-ban a juniorok között lett világbajnok 1000 méteren, 2012-ben pedig a felnőtt csapatban nyert pályán világbajnoki aranyat. Végül utóbbi húzta keresztül a mieink számításait…

Sunderland teljesítette a legjobb időeredményt ezen a napon, az ausztrál mögött a tavalyi prológ győztese, a leggyorsabb magyar kerékpáros, Szalontay Sándor szerezte meg a második helyet, míg a harmadik idő a magyar kerékpársport új reménységéé, az egyre komolyabb nemzetközi eredményeket felmutató Peák Barnáé lett.

Sikerült közel két másodperccel megjavítanom a tavalyi időmet, ez engem is meglepett, mert 1:03-mal nem sokan szaladgálnak. Talán az időjárás is jobb volt, de erősebb is voltam, mint tavaly – értékelt az MTI-nek Szalontay Sándor (Bátorfi-TREK Team). Az elsőként zárt riválisról elmondta: alighanem a hét további részében is komolyan számolni kell vele a sprintbefutóknál. – „Egy ilyen embert, aki itt 1:02-es időt ment, nem nagyon tudnak majd megfogni.

A Bihari Körverseny prológja is jól sikerült, ezért azzal a céllal álltam ma rajthoz, hogy valamelyik trikót megszerezzem. Sikerült, ez egy kis kárpótlás számomra a bajnoki második hely után – nyilatkozta Peák Barna, aki „mellesleg“ az U23-asok között megnyerte a hétvégi magyar bajnokságot. – A folytatásban szeretném megnyerni a fehér trikóért folyó küzdelmet, de szeretném, ha a magyarok között is én lehetnék a legjobb“ – tette hozzá a Kontent-DKSI sportolója.

A magyar bajnoki trikóban állt rajthoz a Luxemburgban légióskodó Lovassy Krisztián, londoni olimpikonunk is kitett magáért, a kilencedik legjobb idővel jelezte: ebben az évben is számolni kell majd vele.

EREDMÉNYEK
P
rológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km):
1. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 1:02.99

2. Szalontay Sándor (magyar, Bátorfi-TREK Team) 1:03.69
3. Peák Barna (magyar, Kontent-DKSI) 1:04.16
4. Nicholas Dlamini (dél-afrikai, Dimension Data for Qhubeka) 1:04.27
5. Neil Van der Ploeg (ausztrál, 
IsoWhey Sports SwissWellness) 1:05.09
6. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 1:05.25
9. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch)
 1:05.91

Összetett verseny az OPEL Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness)

Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Szalontay Sándor (magyar, Bátorfi-TREK Team)

Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért: 1. (piros mezben) Nicholas Dlamini (dél-afrikai, Dimension Data for Qhubeka)

A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért:1. (fehér mezben) Peák Barna (magyar, Kontent-DKSI)

A legjobb magyar versenyző a BIANCHI Nagydíjért: 1. (celeste mezben) Szalontay Sándor (magyar, Bátorfi-TREK Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!
A Keszthely és Zalaegerszeg között kijelölt 145 kilométeres útvonalon, néhány meredekebb emelkedőt is tartalmazó, dombos pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során négy gyorsasági (Kis Balaton Ház, Zalacsány, Sümeg és Zalaegerszeg) és egy hegyi (Kisgörbő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Zalaegerszegen két kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. június 28. szerda, 15:00, Keszthely, kikötő
Várható befutó: 18:30, Zalaegerszeg, Kazinczy tér (2 kör)
Kinek kedvez: az összetett végeredmény szempontjából döntő lehet ez a szakasz, sok szökési kísérlet várható, előnyben a jobb időfutammenők. Ha a mezőny egy nagyobb csoportban érkezik Zalaegerszegre, akkor a sík befutónál a sprinterek csatája várható.

Várható útlezárások
A Tour de Hongrie 1. szakasza során Keszthely és Zalaegerszeg között 145 kilométert tesz meg a mezőny, amely 15:00 órakor indul útjára a keszthelyi Móló elől. A karaván a Keszthely, Alsópáhok, Sármellék, Zalavár, Zalaapáti, Bókaháza, Zalacsány, Kehidakustány, Zalaszentlászló, Zalaszentgrót, Kisgöbrő, Óhíd, Sümegcsehi, Sümeg, Mihályfa, Szalapa, Türje, Zalaszentgrót, Zalabér, Pakod, Pókaszepetk, Kemendollar, Zalaszentiván, Zalaegerszeg (cél) útvonalon jut el a célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. A városokban várható zárásokról a csatolt dokumentumokból tájékozódhatnak. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében másodszor követhetik majd a nézőkélő televíziós közvetítésen
keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sportsugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli). A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

Június 28., szerda (1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg)
14:45–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:45–19:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Június 29., csütörtök (2. szakasz, Velence–Siófok)
14:45–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:45–19:00: Origo Sport (élő)
23:55: M4 Sport (összefoglaló)

Június 30., péntek (3. szakasz, Paks–Cegléd)
13:30–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
13:30–19:00: Origo Sport (élő)
22:35: M4 Sport (összefoglaló)

Július 1., szombat (4. szakasz, Karcag–Miskolc)
12:45–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
12:45–18:00: Origo Sport (élő)
22:45: M4 Sport (összefoglaló)

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:30–18:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie). A mezőny útját követhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.

A 38. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Június 27., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km).GyőztesScott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness). Sárga trikóbanScott Sunderland

Június 28., szerda: 1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg (145 km).Rajt: 15:00. Várható befutó: 18:30
Június 29., csütörtök:
2. szakasz, Velence–Siófok (138 km). Rajt:15:00. Várható befutó:
18:30
Június 30., péntek:
3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km). Rajt:13:45.
Várható befutó: 18:30
Július 1., szombat:
4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km). Rajt:13:00. Várható befutó: 17:30
Július 2., vasárnap:
5. szakasz, Jászberény–Budapest (112 km).Rajt: 14:45. Várható befutó: 17:30

Fotó:tdh.hu, Bellus Áron

Vélemény, hozzászólás?