Két magyar elődöntős az U21-es tornán

Majoros Bence és Fehér Orsolya bejutott az elődöntőbe a 21 éven aluliak tornáján a BOK Sportcsarnokban zajló asztalitenisz World Tour-versenyen.

A Borussia Dortmundban légióskodó, 20 esztendős Majoros – a decemberi Versenyek Versenye bajnoka – a 32-es tábla nyitókörében egy német sportolónál bizonyult jobbnak, majd a francia Irvin Bertrand és a cseh Tomas Polansky következett. Az első két találkozóját 3-1-re, a harmadikat pedig 3-0-ra nyerte meg.

A Statisztika játékosa, a marosvásárhelyi születésű, 18 esztendős Fehér Orsolya a legjobb négyig egy fehérorosz (3-1) és két ázsiai származású játékost vert meg, a nyolcaddöntőben a német Yuan Want (3-0), a negyeddöntőben pedig az angol Tin-Tin Hót (3-0).

Mindkét magyar asztaliteniszező szerdán 9 órától folytatja szereplését. A többi hazai játékos már az első fordulóban búcsúzott az U21-es versenyben.

Ami a felnőtt mezőny selejtezőit illeti, van olyan magyar játékos, aki már mindkét meccsét lejátszotta a keddi nyitónapon. Köztük van például Fehér Orsolya is, akinek itt már nem ment olyan jól, mint a korosztályos versenyben, ugyanis mindkét mérkőzését elvesztette. Ugyanígy járt Imre Leila és a rendkívül erős ellenfeleket kapó Harasztovich Fanni is, míg Hartbrich Leonie és Peterman-Varga Tímea egy-egy győzelemmel és vereséggel zárta a csoportját. Bálint Bernadett, Ambrus Krisztina, Madarász Dóra és Nagyváradi Mercédesz egyszer lépett asztalhoz kedden, előbbi három játékos győzött, utóbbi pedig kikapott. A selejtező szerdán folytatódik, ekkor dől el, hogy hazai részről csatlakozik-e még valaki a kiemeltként főtáblás Póta Georginához és Pergel Szandrához.

A férfiaknál Lakatos Tamás már ott van a 32 között, a többi magyar a kvalifikációban próbálkozik. Nagy Krisztián, Molnár István, András Csaba és Both Olivér két vereséggel már biztosan befejezte a szereplését, Szita Márton, Kosiba Dániel, Kriston Dániel pedig egy-egy sikerrel és kudarccal áll a keddi játéknap után. Szudi Ádám, Majoros Bence és Ecseki Nándor mérlege egyformán egy meccs és egy győzelem, míg Juhász Patrik alulmaradt bemutatkozó összecsapásán.

A selejtezős csoportokból csak az első helyezettek jutnak tovább a következő körbe. A verseny első szakaszából férfi és női egyesben is 16 játékos csatlakozik a főtáblán kezdő 16 kiemelthez.

Az idei, budapesti mezőny jóval erősebb, mint a tavalyi, a sportág nagyhatalmának számító Kína mellett Hongkong, a Koreai Köztársaság, Tajvan és Szingapúr is nevezett játékosokat. A férfiaknál a világranglistán 2. kínai Fan Csen-tung a legerősebb pingpongos, míg a nőknél négyen is itt vannak a top 10-ből: a kínai Csen Meng (1.), Vang Man-jü (8.) és Csen Hszing-tung (10.), valamint a hongkongi Tu Hoj Kem (9.).

A viadal összdíjazása 150 ezer dollár (38 millió forint). A tornára 53 ország több mint 400 játékosa, köztük 23 magyar nevezett.

A további program:

szerda:
selejtezők és U21-es verseny 9.00

csütörtök:
főtáblás mérkőzések 10.00

péntek:
nyolcad-, negyed- és elődöntők 14.00

szombat:
negyed- és elődöntők 10.00

vasárnap:
döntők 15.00

(MTI)