Kétgólos osztrák siker az Eb-újonc Észak-Macedónia ellen

Észak-Macedónia labdarúgó-válogatottja vasárnap 3-1-re kikapott története első Európa-bajnoki mérkőzésén az osztrák csapattól, amely viszont hetedik találkozóján először győzött a kontinensviadalokon.

A nagy nemzetközi tornán először szereplő északmacedón csapat kezdte aktívabban a mérkőzést, de komoly helyzetet nem tudott kidolgozni. Ellenben az osztrákok az első lehetőségüket gólra váltották. Ezt követően kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, az újonc pedig egy szerencsés góllal egyenlített Pandev révén, aki így Gera Zoltánt megelőzve 37 évesen és 321 naposan minden idők második legidősebb gólszerzője lett az Eb-k történetében. A szünetig újabb találat nem született – írta az MTI.

A második félidőre az osztrák csapat magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, az első lehetőséget mégis a rivális hagyta ki. Nem sokkal később viszont már Dimitrievski óriási bravúrral tolta ki Gregoritsch bal sarokba tartó fejesét. Bár a folytatásban is Ausztria válogatottja birtokolta többet a labdát, de az ellenfél gyors ellentámadásai legalább olyan veszélyesek voltak. A végig jó iramú találkozót a hajrá kezdetén a csereként beállt és nagyon agilisan futballozó Gregorisch találata döntötte el, amely az Eb-k történetének 700. gólja volt. A végén még Arnautovic is betalált a kitámadó, egyben elfáradó rivális kapujába.

A MOL Fehérvár FC védője, Visar Musliu kezdőként 86 perc játéklehetőséget kapott, az Újpest FC hátvédje, Kire Ristevski viszont a cseresorból nézte végig a meccset.

Európa-bajnokság, 1. forduló, C csoport:
Ausztria – Észak-Macedónia 3-1 (1-1)
Bukarest, 13 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd)

Ausztria: Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, a szünetben), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (Gregoritsch, 58.), Laimer (Baumgartlinger, 93.), Schlager (Ilsanker, 94.), Alaba – Sabitzer – Kalajdzic (Arnautovic, 58.)

Észak-Macedónia: Dimitrievski – Nikolov (Bejtulai, 63.), S. Ristovski, Velkovski, Musliu (M. Ristovski, 87.), Alioski – Bardhi (Trickovski, 82.), Ademi, Elmas – Pandev, Trajkovski (Kostadinov, 63.)

gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.) Arnautovic (90.), illetve Pandev (28.)
sárga lap: Lainer (85.), illetve Trajkovski (42.), Alioski (52.)

I. félidő:

18. perc: Sabitzer a bal oldalról ívelt át az ellenfél tizenhatosának jobb oldalára, ahol a Lainer a levegőben úszva belsővel a hosszú sarokba helyezett (1-0).
28. perc: Hinteregger Sabitzerbe rúgta a labdát, amely az osztrák kapu felé pattant, a kivetődő kapust többek között saját védője, Alaba zavarta, így Pandevnek csak annyi dolga volt, hogy az üres kapuba passzoljon (1-1).

II. félidő:

78. perc: Alaba bal oldali beadását követően Gregoritsch a kivetődő kapust megelőzve az üresen maradt kapuba lőtt öt méterről (2-1).
90. perc: Bejtulai felszabadítása Laimerről pattant Arnautovic elé, aki a kapus mellett elhúzva keresztbe vezette a labdát a tizenhatos vonalán, majd a kapu közepébe lőtt (3-1).

fotó: twitter.com/EURO2020