Kétgólos siker a bolgárok ellen, tovább él az Eb-álom!

A magyar válogatott Willi Orbán, Kalmár Zsolt és Nikolics Nemanja góljaival 3-1-re legyőzte a bolgárokat a két csapat szófiai Eb-pótselejtezőjén, és novemberben Izlanddal játszhat az Európa-bajnoki szereplésért.

Közel egy évvel az utolsó Európa-bajnoki selejtező mérkőzését követően a Marco Rossi vezette válogatott Szófiában lépett pályára Eb-pótselejtezőn a házigazda bolgárok ellen. Csakúgy, mint a szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken, Marco Rossi ezúttal is a három belső védős, kétcsatáros felállásban küldte pályára csapatát. A belső védőhármas nem változott a szeptemberi mérkőzésekhez képest, a jobb oldalon viszont ezúttal Fiola Attila kapott lehetőséget, míg Filip Holendernek kellett bejátszania a pálya bal oldalát. A középpálya tengelyében Sigér Dávid, Nagy Ádám és Kalmár Zsolt kapott helyet, a két csatár pedig Szalai Ádám és Sallai Roland volt – számolt be az mlsz.hu.

A bolgárok magasra feltolt védekezéssel kezdték a mérkőzést, már a védőinket igyekeztek megzavarni a labdakihozatalaink során. Az első percekben nem tudtunk támadásokat építeni, de a bolgárok sem jutottak el lehetőségekig. A 17. percben az első helyzetünkből megszereztük a vezetést: Kalmár Zsolt bal oldali szögletét követően Willi Orbán robbant be az ötösnél, és a testével a kapuba sodorta a labdát (0-1).

A gólra egy távoli lövéssel válaszoltak a hazaiak, de Gulácsi Péter a léc fölé tolta a labdát. A folytatásban magabiztosan őriztük az előnyünket, támadásban nem voltunk aktívak, de a bolgárok sem találtak fogást a védelmünkön, nem tudtak nyomást gyakorolni a kapunkra. Az első félidő második felében két hazai helyzetet jegyezhettünk fel, mindkét esetben Gulácsinak kellett lábbal nagy bravúrt bemutatnia egy-egy közeli próbálkozást követően.

Jól fejezte be az első félidőt a bolgár csapat, de még jobban kezdte a másodikat a magyar: a 47. percben Kalmár Zsolt mintegy 30 méterről, kissé jobbról lőtt kapura egy szabadrúgást, a labda megpattant a sorfalon, és a bal alsó sarokban kötött ki (0-2).

A gól megfogta a hazaiakat, a következő percekben többször is eljutottunk a bolgár kapuig, de az 54. percben hibáztunk védekezésben, Lang egy szabálytalansága után sárga lapot kapott, a játékvezető elsőre büntetőt ítélt, majd a videóbíró jelzésére szabadrúgásra változtatta a döntését. Nem sokkal később kihasználtuk első cserelehetőségünket, Szalai Ádámot váltotta Nikolics Nemanja. A bolgároknak egyre több kockázatot kellett vállalniuk, próbálkoztak is becsülettel, de nagy helyzetig nem jutottak.

A 70. percben Marco Rossi kettőt cserélt, debütált a magyar válogatottban Nego Loic, és pályára lépett Hangya Szilveszter is. Hangya öt perccel később gólpasszt adott, egy bal oldali beadás után az alapvonal közeléből ívelt középre, az egyedül maradt Nikolics Nemanja pedig 4 méterről a hálóba fejelt (0-3). A mérkőzés ezzel a góllal eldőlt, a hazaiak egyre csökkenő lelkesedéssel igyekeztek támadni, már ők is érezték, hogy innen nem tudnak felállni.

A 82. percben Marco Rossi beküldte Gazdag Dánielt és Botka Endrét is, tizenhatra növelve a pályára lépő játékosaink számát. A bolgárok a végén még kihasználtak egy védelmi hibánkat, és Yomov révén megszerezték a becsületgólt, de a magyar továbbjutás egy pillanatig sem forgott veszélyben: 3-1-re nyertünk, és novemberben a románokat 2-1-re legyőző Izlandot fogadjuk a Puskás Arénában, annak a mérkőzésnek már az Európa-bajnoki részvétel lesz a tétje. Előtte azonban még lesz két Nemzetek Ligája-mérkőzésünk is: három nap múlva, vasárnap Szerbiában, jövő szerdán pedig Oroszországban lép pályára csapatunk.

A magyarok 45 év után győzték le ismét a bolgár csapatot, idegenben pedig 63 esztendő után sikerült felülmúlniuk.

Eb-pótselejtező, A divízió, elődöntő:
Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1)
Szófia, 2000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

Bulgária: Ilijev – Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) – Krajev (Jankov, 80.)

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) – Kalmár (Hangya, 70.) – Szalai Á., Sallai (Nikolics, 59.)

gólszerzők: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)
sárga lap: Lang (55.), Gazdag (88.)

I. félidő:

17. perc: Kalmár bal oldali szögletét követően az ötös vonalára berobbanó Orbán testéről vágódott a labda a kapu jobb oldalába (0-1).

II. félidő:

47. perc: Kalmár a jobb oldalon nagyjából 30 méterről végzett el szabadrúgást, lövése megpattant a sorfalon, a labda pedig a rövid alsó sarokba vágódott (0-2).

75. perc: Hangya első bal oldali beadását még blokkolták a hazai védők, másodikra viszont pontosan Nikolicshoz ívelt, aki hat méterről a kapu bal oldalába fejelt (0-3).

89. perc: egy jobb oldalról érkező kiugratás után Jomov a csereként beállt Botka mellől 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-3).

fotó: MLSZ