Kétszer szólt a magyar himnusz a zárónapon Szarajevóban

Péntek este Kelet-Szarajevóban ünnepélyesen bezárták a – Szarajevóval közösen rendezett – 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A ceremónia elején adták át a nap dobogósainak az érmet, a színpadon a magyarok három alkalommal is érintettek voltak. Az öt versenynap alkalmával összesen hat érmet nyertek a magyar fiatalok. A legeredményesebb a rövidpályás gyorskorcsolyázó Talabos Attila lett. Az ünnepségen Szarajevó átadta a stafétát a finnországi Vuokattinak.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a péntek esti „medálceremónián” a rövidpályás gyorskorcsolyázó, 1000 méteren győztes Talabos Attila, a bronzérmes Bontovics Balázs és a Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Bontovics Balázs, Talabos Attila összeállítású 3000 méteres vegyesváltó, továbbá a Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén alkotta curling-vegyescsapat volt érdekelt. Színpadi szereplésüket hatalmas ováció követte az emelvénytől alig pár méterre álló csapattársak részéről.

Az ünnepségen Talabos Attila – aki három aranyával az EYOF legeredményesebb sportolója lett – vitte a magyar zászlót, majd a szervezők és házigazdák képviselői gratuláltak a sportolóknak a tisztességes helytállásért, méltatták a rendezőket és az önkénteseket.

A stafétát – jelképesen az Európai Olimpiai Bizottság zászlaját – a bosnyák házigazdák átadták Vuokatti képviselőjének; a finn város 2021-ben látja vendégül Európa legjobb fiatal téli sportolóit.

Az ünnepséget tűzijáték követte, majd a résztvevőket DJ szórakoztatta.

 fotó: MOB/Szalmás Péter