Kevés a kerek labda

Szerdán sajtónyilvános edzést tartott a magyar asztalitenisz-válogatott, amely szombaton utazik a jövő heti varsói egyéni Európa-bajnokságra.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség beszámolója szerint egy világverseny előtt mindig az az egyik fő kérdés, hogy ki milyen formában van, és ez vonatkozik a játékosok egészségi állapotára is. A női válogatottunkat irányító Bátorfi Zoltán elmondta, már csak apróbb sérülések hátráltatják a mieinket, de a jövő hétre százszázalékos állapotban lesznek. Konkrét elvárást nem támasztanak velük szemben, azt várja a játékosaitól, hogy hozzák ki magukból a maximumot.

„Picit fáradt vagyok, hiszen előbb az országos bajnokságon játszottam, aztán a múlt hétvégi Extraliga négyes döntőjén, jól jött ez a két nap pihenő – nyilatkozta a vasárnap a Budaörssel bajnoki címet szerző Póta Georgina. – Most lesz három napunk, hogy hozzászokjunk az Európa-bajnokságon használandó labdákhoz, szombat hajnalban utazunk Lengyelországba, ahol két nap karantén vár ránk. A könyököm olyan kilencven százalékos állapotban van, már csak a szervánál érzem. Az Európa-bajnokság a kedvenc világversenyen, hiszen bár vannak honosított kínaiak, itt van a legnagyobb esélyünk jó eredményt elérni. Egyéniben ötször voltam nyolc között, nagy álmom, hogy bejussak a legjobb négy közé.”

Több játékosunk is külföldi párral indul az Eb-n, közéjük tartozik Póta Georgina is, aki a holland Britt Eerlanddal nevezett.

„Nem is gondoltam rá, hogy párosban elinduljak az Európa-bajnokságon – folytatta a legmagasabban jegyzett női játékosunk. – Britt edzője keresett meg azzal, hogy szeretne páros partnert találni. Mondtam neki, hogy párost tényleg nagyon rég játszottam, ott teljesen más a mozgás, ráadásul eddig balkezesekkel indultam, ez a lány viszont jobbkezes, így nem biztos, hogy annyira érezni fogom a mozgást. Ez azonban nem tántorította el, azt mondta, hogy neki megtiszteltetés velem elindulni, és próbáljuk meg lesz, ami lesz alapon.”

Madarász Dóra sérülés miatt feladta az elődöntőjét a két hete rendezett országos bajnokságon, így elmondása szerint az Eb-n az lesz a fő célja, hogy újra összerakja a saját mozgását, hogy az olimpián ezzel már ne legyen gondja.

Az utazó keretben található olyan játékos is, aki az első felnőtt Európa-bajnokságára készül.

„Duplán jó érzés, hiszen a budapesti világbajnokság után ez lesz a második világversenyem, és amúgy is örömteli, hogy hosszú idő után végre nagy tornán vehetünk részt – mondta Bálint Bernadett, akinek nem nagyon nyerték el a tetszését a labdák, amelyekkel az Eb-n játszaniuk kell. – Ez mindig stílusfüggő. Van, akinek nagyon jól megy az adott labdával, más viszont panaszkodik rá. Ezzel a konkrét típussal az is a baj, hogy sok közöttük az ovális, nehezen lehet teljesen kereket találni közöttük.”

Akár nemzetközinek is nevezhetnénk a felkészülés hajráját, mivel Téglás Péterrel az Ormai-csarnokban edz a luxemburgi Sarah De Nutte is.

„Tíz napot edzőtáborozunk itt, pont kapóra jött, hogy pénteken tartották a Statisztika búcsúztatóját. Az Európa-bajnokság nekünk egy jó felkészülési verseny lesz, ide már az olimpia jegyében jöttünk. Sarah Düsseldorfban edzett a német válogatottal, de a koronavírus-járvány kitörése óta gyakorlatilag csak Luxemburgban tudtunk gyakorolni, ahol viszont nem nagyon van számára jó edzőpartner. Ezért is jöttünk most ide” – magyarázta a döntésüket Téglás Péter, aki a hazaköltözéséről nem tudott nyilatkozni, mivel egyelőre nem tervezi.

Muskó Péter szövetségi kapitány szerint a férfiválogatott felkészülésével nem volt gond, mindenki harcra kész lesz Varsóban. A szakember kíváncsi a nemzetközi mezőnyre, amelyet az európai olimpiai selejtező óta nem látott testközelből. Az említett selejtezőn Szudi Ádám vállsérülést szenvedett, de ebből már szerencsére felépült, rendesen tudott készülni, a múlt héten Ochsenhausenben vett részt jól sikerült edzőtáborban.

Lakatos Tamás friss országos bajnokként utazhat a lengyel fővárosba.

„Franciaországban és Spanyolországban is több bajnoki mérkőzést tudtam játszani, utána jött az országos bajnokság, tehát játékban vagyok, ami mindenképp pozitív” – bizakodott Lakatos, aki négy hónapot hagyott ki sérülés miatt, de már ő is jól van.

Hozzá hasonlóan Ecseki Nándor is több bajnokságban (Franciaországban és Svédországban) szerepelt az utóbbi időben, jó formában érzi magát. Szudi Ádámmal előkelő helyen lesznek kiemelve férfi párosban, de mivel a katari WTT-verseny óta nem indultak párosban, nehéz megtippelni, mire lehetnek képesek a június 22-től 27-ig tartó Eb-n.

A MAGYAR EB-KERET
Férfiak: Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás
Nők: Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Imre Leila, Bálint Bernadett

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség