Kezdődik az Eb, minden szakág érmet remél!

Április 30-án, hétfőn kezdődik az oroszországi Kaszpijszkban a 2018-as birkózó Európa-bajnokság. A magyar színeket összesen huszonegyen képviselik, időrendben előbb a kötöttfogásúak, aztán a nők, végül a szabadfogásúak lépnek szőnyegre. Mi is ebben a sorrendben kértük esélylesésre a szakvezetőket.

A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a kötöttfogású csapat tavaly Újvidéken hatalmas bravúrral öt dobogós helyet szerzett, s ezzel egyedülálló módon megnyerte a szakág csapatversenyét. Ezúttal viszont a házigazda oroszok biztosan mindent megtesznek azért, hogy ne szoruljanak le az élről. „Remélem, hogy a négy-öt esélyesünk közül kettő-három felér a dobogóra. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyen érmünk, annak ellenére, hogy a nevezéseket átböngészve mindenki a legerősebb összeállításában versenyez. Közülünk csak Bácsi Péter hiányzik majd, aki jelezte, hogy inkább az októberi budapesti vb-re koncentrálna, de másik 82 kilósunk, Szabó László is rendelkezik már világversenyes érmekkel” – fogalmazott Sike András kapitány. Kilenc kötöttfogású honfitársunk közül négyen, Krasznai Máté, a két Lőrincz-fivér, valamint Lám Bálint kezdi meg a szereplést hétfőn. Korpási Bálint és Lőrincz Viktor címvédőként érkezik.

Kötöttfogású Eb-csapat (április 30.-május 2.): Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (63), Kozák István (67), Korpási Bálint (72), Lőrincz Tamás (77), Szabó László (82), Lőrincz Viktor (87), Kiss Balázs (97), Lám Bálint (130).

A hölgyeknél öt magyar szerepel majd, a legnagyobb hiányzó a kismamáskodó világbajnok, Sastin Marianna. Az új kapitány, Ritter Árpád szívesen kiindulna a márciusi szófiai nemzetközi versenyből, ahol Galambos Ramóna ugyan kézműtétje miatt még nem indult, de mindenki más érmes vagy helyezett lett, a vb- és Eb-3., Európai Játékok-első Barka Emese győzött. „Többek között Franciaországban is edzőtáboroztunk, ami szintén jól sikerült, noha akadtak problémáink. Szinte mindenki sérülésből, műtétből gyógyult, vagy éppen küzdött vele, ennek ellenére bízom a jó szereplésben. Barka Emese nagy küzdő, ott lehet a végelszámolásnál, de ez a többiekre is vonatkozik. Legalább egy érmet várok a lányoktól” – fogalmazott a versenyzőként kétszeres Eb-győztes, vb-2. Ritter.

Női Eb-csapat (május 2-4.): Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55), Barka Emese (57), Sleisz Gabriella (65), Németh Zsanett (76).

A szabadfogásúak felkészülését is sérülések hátráltatták, ennek ellenére Gulyás István szakvezető szintén pozitívan áll az Eb elé: „Úgy gondolom, hogy Jimmy, azaz Veréb Pista lehet a húzóember. Az edzésmunkája rendben van, a térde egy kicsit fáj, de ezzel évek óta kínlódgat. Olejnik sérülés után jön vissza, sajnos, betegségek vették elő, nincsen százszázalékos állapotban, de lassan alakul. A súlya már 95 kiló körül jár. Tőlük várom azt, hogy valahol a mezőny elején végezzenek.” Olejnik honosított kiválóság, korábbi Európa-bajnok, rajta kívül a fiatal Asarin Roman is ukrán származású. A válogatott az Eb előtt a „szomszédban”, az észak-oszétiai Vlagyikavkazban edzőtáborozik, onnan buszozik át Kaszpijszkba.

Szabadfogású Eb-csapat (május 4-6.): Molnár József (61 kg), Asarin Roman (65), Lukács Norbert (70), Gulyás Zsombor (74), Nagy Mihály (79), Veréb István (86), Olejnik Pavlo (97).

Az Európa-bajnokságról az M4 Sport május elsejétől hatodikáig minden nap este tíztől egy órás összefoglalót sugároz majd. A Magyar Birkózó Szövetség honlapja (birkozoszov.hu) és facebook oldala folyamatosan élőben követi az Eb eseményeit.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor