Kihívó nélkül a férfi kajaknégyes

Keddtől csütörtökig Szolnokon rendezik a kajak-kenusok idei második válogatóversenyét, amely után kialakul a jövő heti minszki Európa Játékokon, valamint az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar csapat összetétele.

Az MTI hétfői közlése szerint az eredeti terv az volt, hogy az ötkarikás kvótaszerzés szempontjából kiemelten fontos férfi K-4 500 méteres számban most méreti meg először magát a szövetségi kapitány által az első válogató után összeállított egység, de mivel végül a kvartettnek nincs kihívója, verseny nélkül készülhet az Európa Játékokra.

Az első forduló alapján Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István alkotja a négyest” – mondta az MTI-nek hétfőn Hüttner Csaba. „Megnézzük, hogy hogyan teljesítenek az Európa Játékokon, s ha szükséges, utána még tudunk módosítani az összetételen.”

A három héttel ezelőtti első, ugyancsak Szolnokon rendezett válogatón több számban is fölényes győzelem született, voltak azonban olyan küzdelmek is, amelyekben centiméterek döntöttek. A kapitány most is jó versenyekre számít, szeretné, ha a válogatott húzóemberei ezúttal is jó teljesítményt nyújtanának. Kiemelte a férfi K-2 1000 méteres számot: ebben egy olyan páros megtalálása a cél, amely Szegeden majd fel tudja venni a küzdelmet az élvonallal.

Hüttner azt mondta: ha bizonyos számokban nem az nyer, aki az első válogatón győzött, az adott helyzet dönti el, hogy még az Európa Játékok előtt megrendezik-e a pótválogatót, vagy csak utána. A minszki csapatot pénteken hirdetik ki, a küldöttség pedig vasárnap utazik el a fehérorosz fővárosba, ahol a sportági versenyeket jövő keddtől csütörtökig tartják. Az eredeti terv szerint az Európa Játékok gyorsasági kajak-kenuban is az idei Európa-bajnokságot jelentette volna, de – a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői tájékoztatása alapján – a sportági verseny végül nem kap kontinensbajnoki státuszt.

Az az egység, amely a második sikerét aratja Szolnokon, már készülhet az augusztus 21. és 25. között sorra kerülő vb-re.

A viadalon kedden 9, szerdán 8.30, csütörtökön pedig 8 órától rajtolnak a futamok, a felnőtt döntőket az első napon 16.20-tól, a másodikon 15.20-tól, míg a harmadikon 10, illetve 15.20 órától rendezik.

Az első válogató győztesei:

férfiak:
K-1 400 m: Tótka Sándor (UTE)
K-1 200 m: Birkás Balázs (NKM Szegedi Vízisport SE)
K-2 200 m: Balaska Márk, Birkás Balázs (Budapesti Honvéd SE, NKM Szegedi Vízisport SE)
K-1 1000 m: Kopasz Bálint (Graboplast Győri Vízisport SE)
C-2 1000 m: Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs (Dunaferr, UTE)
K-2 1000 m: Koleszár Mátyás, Németh Viktor (Budapesti Honvéd SE)
K-1 500 m: Kopasz Bálint (Graboplast Győri Vízisport SE)
K-2 500 m: Nádas Bence, Tótka Sándor (NKM Szegedi Vízisport SE, UTE)
C-1 1000 m: Kiss Tamás (NKM Szegedi Vízisport SE)
K-1 5000 m: Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE)

nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta (UTE)
K-1 200 m: Kozák Danuta (UTE)
K-2 200 m: Lucz Anna, Kiss Blanka (UTE)
C-1 200 m: Lakatos Zsanett (UTE)
C-2 200 m: Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győri Vízisport SE)
K-2 500 m: Kárász Anna, Kozák Danuta (NKM Szegedi Vízisport SE, UTE)
C-2 500 m: Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győri Vízisport SE)
K-1 1000 m: Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE)
K-2 1000 m: Hagymási Réka, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd SE)
C-1 500 m: Balla Virág (Graboplast Győri Vízisport SE)
K-1 5000 m: Bodonyi Dóra (Szolnoki Kajak-Kenu Klub)
C-1 5000 m: Lakatos Zsanett (UTE)