Kijelölték a vívók olimpiai csapatát, Rabb Krisztián került Decsi Tamás helyére a kardcsapatba

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta és támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan. A legnagyobb változás: Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfi kardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be.

A hazai szövetség kedd esti közlése szerint a magyar vívók, a kvótás rendszer bevezetése (Londonban négy, Rio de Janeiróban tíz, Tokióban tizenhárom magyar vívó indulhatott) óta az eddigi legtöbb kvótát, tizenötöt harcoltak ki a július 27-én kezdődő olimpia játékokra. Egyéni kvótát szerzett, és ott lesz Párizsban Pásztor Flóra tőröző, Dósa Dániel tőröző, Muhari Eszter párbajtőröző.

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kardcsapat, a női kardcsapat és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira.

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője az MTI-nek jelezte, hogy a nap során korábban lemondott posztjáról. A csapatkijelölést követően pedig úgy nyilatkozott:

„A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői.”

(fotó: Eva Pavía #BizziTeam)

Hozzátette: „borzasztó sokként” érte ez.

„Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, minthogy lemondjak a vezetőedzői posztról.”

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott.

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.

A szövetségi kapitány előterjesztése alapján:

a férfi kardcsapat tagjai: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András (egyéni és csapat) és Rabb Krisztián (csapat),

a női kardcsapat tagjai: Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat),

a férfi párbajtőrcsapat tagjai: Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor (egyéni és csapat) és Nagy Dávid (csapat).

Címlapfotó: FIE / Bizzi team