Király Gábor: A Bundesliga mutathat utat a világnak

A magyar válogatott korábbi kapusa, Király Gábor hosszú éveket játszott a Hertha BSC-ben. Nagyon jól tudja, mi a fontos a berlini szurkolóknak, ezért a pénteki berlini derbi előtt ezzel kapcsolatban pár gondolatot megosztott a Sport TV-vel. Arról is beszélt, miért fontos, hogy a topbajnokságok közül a Bundesliga indult el először. A 27. fordulóban a berlini derbi mellett „magyar” rangadót is rendeznek, a Sport TV rekordot jelentő 7 mérkőzést közvetít.

A sportcsatorna hivatalos honlapjának közlése szerint ismét tartogat csemegéket az egyetlen jelenleg is zajló labdarúgó topbajnokság, a Bundesliga. Elég csak a 27. forduló pénteki meccsére pillantani, amit a két berlini csapat, a Hertha BSC és az Union Berlin vív. 2019. november másodikán 42 év után először rendeztek berlini derbit a Bundesligában (azt megelőzően a Hertha és a TeBe Berlin futott egymásba), és bár a másodosztályban találkozott a Hertha és az Union Berlin, utóbbi 2019-es feljutása tette lehetővé, hogy az élvonalban is legyen fővárosi derbi. Meglepetésre az újonc nyert 1-0-ra. Akkor parázs hangulat volt a stadionban, most a koronavírus miatt az Olimpiai Stadionban nem lesznek szurkolók, de az biztos, hogy a berliniek a televíziókészülékek előtt követni fogják az eseményeket.

Hertha BSC – Union Berlin, május 22., péntek 20:30, Sport1 (élő)

Király Gábort, a Hertha BSC egykori kapusát is megkérdezte a Sport TV arról, szerinte mit jelent a berlini derbi a szurkolónak: „Berlinben most ezt a két csapatot jegyzik a legmagasabban, de korábban a TeBe és a Dynamo is tartott annál előrébb, mint ahol most van. Viszont most a Hertha-Union a nagy rangadó, már csak azért is, mert más-más célközönséget céloz meg a két klub. Minden nagy városi derbit érdeklődéssel vártam, legyen szó a manchesteri United-Cityről, a londoni Arsenal-Chelsea-ről vagy a milánói AC Milan-Interről. Mindenhol a piros és a kék csatázott. Münchent már nem is mondom, ahol a Bayern és a Sechzig csapott össze, naná, hogy a piros a kékkel. A két szín nem csupán Berlinben dominál, nem csupán ott híres, de remélem, ott is akkora meccs lesz, mint, mondjuk Manchesterben.”

Király konkrétan berlini derbin nem játszott, de az Union ellen az 1860 München játékosaként (korábbi herthásként!) pályára lépett, így élményeket is gyűjtött: „Én csak az 1860 München színeiben játszottam az Union ellen, sokszor sikeresen jöttem le ellene a pályáról. Volt herthásként tudom, mennyire speciálisak ezek a meccsek, de ami érdekes, ezt az Union szurkolói is éreztették velem. A mérkőzések előtt tapssal és tisztelettel fogadtak. Aztán amikor elkezdődött a csata, már a csapatukat buzdították, de közben felém mindig voltak olyan megnyilvánulásaik, amikkel a tiszteletüket és a szeretetüket mutatták ki.”

„Társadalmi szempontból is nagyon nagy szerepe van annak, hogy újraindult a bajnokság. A futballra, a sportra nem csupán a benne élők, az azt szeretők figyelnek, hanem cégek és más országok is. A Bundesliga topliga, mindenhonnan figyelik az ottani történéseket. Adva volt, hogy a németek indulnak először. Ha pedig valami hosszú kényszerpihenő után elsőként elindul, az nagyon jó útmutatást adhat a jövőre nézve, abból rengeteget lehet tanulni” – ezt már a Bundesliga újraindulása kapcsán mondta a Sport TV-nek Király Gábor.

A berlini derbi mellett magyar rangadón is szurkolhatunk, vasárnap a Mainz a Lipcsét fogadja. Előfordulhat az is, hogy három magyar játékos is pályára lép, mivel Willi Orban felépült sérüléséből, csapattársa, Gulácsi Péter pedig kirobbanthatatlan a lipcsei kapuból. Az meglepő lenne, ha a Mainz nem vetné be magyar csatárát, Szalai Ádámot válogatottbeli csapattársa ellen.

Mainz – RB Leipzig, május 24., vasárnap 15:30, Sport1 (élő)

Az már csak hab a tortán, hogy a Sport TV rekordot jelentő 7 Bundesliga-meccsel készül a hétvégére. A két említett bajnoki mellett a Wolfsburg – Borussia Dortmund, a Mönchengladbach – Leverkusen, a Bayern München – Eintracht Frankfurt, a Schalke – Augsburg és az 1. FC Köln – Düsseldorf csata is képernyőre kerül.

Wolfsburg – Borussia Dortmund, május 23., szombat 15:00, Sport1 (élő)

Mönchengladbach – Leverkusen, május 23., szombat 15:30, Sport2 (élő)

Bayern München – Eintracht Frankfurt, május 23., szombat 18:15, Sport1 (élő)

Schalke – Augsburg, május 24., vasárnap 13:15, Sport1 (élő)

1. FC Köln – Düsseldorf, május 24., vasárnap 17:45, Sport1 (élő)

 

fotó: herthabsc.de