„Kiskorúként” utoljára lehet országos bajnok az úszótalentum Kós Hubert

Mestere az „úszópápa” oldalán tanulta ki a mesterséget.

Kós Hubert, az UTE 194 centiméter magas úszóklasszisa március 28-án, vasárnap lesz 18 éves, így az öt nappal korábban kezdődő, és öt napig tartó felnőtt országos bajnokságnak papíron még „kiskorúként” vág neki. Figyelemre méltó teljesítményeivel valójában már többször is átlépte a korosztályokat elválasztó idővonalat, ahogy azt tette a tavaly decemberi OB-n is, amikor megnyerte a 200 vegyest, még nagyobb örömére az olimpiai részvételhez szükséges „A” szintes időt is megúszta – írta az SzPress Hírszolgálat.

A Széchy Tamás tanítványaként versenyző, aztán az „úszópápa” mühelyében az edzői mesterség tudományát kitanuló Magyarovits Zoltán immár a nyolcadik éve dolgozik azért, hogy a kivételes tehetség Kós Hubert versenyzőként sokra vihesse. Jóval többre, mint ő maga hajdanán. A hosszú menetelésben az elképesztő munkabírású és célratörő „Hubi” mindvégig a partnere volt.

A nagy kivétel

Hosszú éveken, vagy inkább évtizedeken át lelkes és eredményes nevelőedzőként emlegettek, aki sorra hozza fel az úszóit, majd beletörődik abba, hogy el kell köszönnie a tehetséges versenyzőitől. Kilenc esztendővel ezelőtt a londoni olimpián hét olyan úszó is bekerült a válogatottba, akiknek az útját éveken át én egyengettem. Kós Hubi a nagy kivétel. Ő tíz esztendős korában került hozzám, és azt az utat, amit együtt tettünk meg, most már vele szeretném folytatni egészen Tokióig, hogy ott örülhessek a közös munkánk gyümölcsének” – nyilatkozta Magyarovits Zoltán az SzPress Hírszolgálatnak.

A nemrégiben még „cérnavékony” Kós Hubert az elmúlt két esztendőben sok izmot pakolt magára, rajtját, úszó- és fordulótechnikáját tovább tökéletesítette, amelynek köszönhetően minden számában jócskán javítani tudott a legjobbján.

Középpontban a 400 vegyes

Nem árulok el nagy műhelytitkot azzal, ha egy héttel a Duna Arénában megrendezésre kerülő országos bajnokság rajtja előtt elmondom, hogy Hubi most a 400 vegyesből szeretné a lehető legtöbbet kihozni, és ehhez az ellenfeleinek jó teljesítménye is hozzásegítheti. A favorit Verrasztó Dávidot aligha tudja megelőzni, de nem is ez a cél, hanem az, hogy az elért idő nagyon rendben legyen. Kőkemény csatára kell felkészülnie, mert ott lesz a hosszabbik vegyesen az indulók közül várhatóan Bernek Péter, Gyurta Gergely, az edzőpartnere, valamint Holló Balázs is. Az igazat megvallva a bajnokság időrendje lehetne a mi szempontunkból valamivel jobb is, de el kell fogadnunk, hogy a verseny nem csak rólunk szól, hanem olyan nagyágyúkról is, akik már olimpiai, világ – és Európa-bajnoki sikerekkel büszkélkedhetnek. Remélem, hogy hamarosan Hubi is közéjük tartozik majd” – hangsúlyozta az UTE edzője.

Kós Hubert már gyerekúszóként is a korosztálya legjobbjai közé tartozott. Tucatszámra döntötte a csúcsokat, a 2019- Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról pedig négy ezüstéremmel tért haza. A jövő heti országos bajnokságon a 200 és a 400 vegyes mellett a 100 és a 200 pillangón is kipróbálja magát, jobbnál jobb ellenfelek társaságában. Első olimpiájára készül, a tokiói megmérettetés után négy héttel pedig a kazanyi junior világbajnokságon szeretne kitenni magáért. Akkor már messze nem „kiskorúként.”

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotók: MUSZ – Derencsényi István