Kiütéses magyar siker a románok ellen, csoportharmadik a női válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a várakozásoknak megfelelően rendkívül simán, 22-0-ra legyőzte a román csapatot a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság szombati napján, így csoportja harmadik helyén végzett.

Bíró Attila szövetségi kapitány ezúttal pihenőt adott a csapatkapitány Garda Krisztinának, viszont visszatért a 13 fős meccskeretbe a négy napja arcsérülést szenvedett Szilágyi Dorottya. Dömsödi Dalma maradt még ki.

A magyarok már az első támadásból vezetést szereztek, egy emberelőnyös bejátszást a koronavírus-fertőzése után még nem százszázalékos Parkes váltott gólra. A második találatot a visszatérő Szilágyi lőtte, ehhez viszont kellett a román kapus hathatós segítsége is. Az első pillanattól nem volt kérdés, hogy nincs azonos súlycsoportban a két gárda, de ezt követően sorra születtek a könnyebbnél könnyebb gólok, mert a román csapat háromszor még a félpályáig sem jutott el, a labdavesztéseket pedig kíméletlenül használták ki a magyarok, akik így 7-0-ra vezettek az első nyolc percet követően.

A magyar szakvezető szinte sorcserét hajtott végre a második felvonásra, csak a kapus Magyari és az előző meccset kihagyó Szilágyi maradt a vízben. A magyar góltermelés kis szünetet követően folytatódott, mert Garda hiányában a csapatkapitányi szerepet betöltő Leimeter büntetőt hibázott, de aztán Szilágyi ejtése már a kapuba pottyant. A románok azt a kétes bravúrt is végrehajtották, hogy már középkezdésből eladták a labdát, így Leimeter is feliratkozott a góllövők közé. A rivális első kaput eltaláló lövésére a 14. percig kellett várni, ám akkor emberhátrányban Magyari állta útját a labdának. A nagyszünetre 11 gólosra hízott a magyar előny – számolt be az MTI.

A fordulást követően egyetlen kérdés maradt: kap-e gólt a magyar válogatott, melynek kapujában Magyarit Kiss váltotta. Támadásban továbbra is potyogtak a gólok, az első triplázó a torna góllövőlistáján a játéknap előtt második helyen álló Gurisatti volt, de a nyáron a Ferencvároshoz szerződött játékos meg sem állt ötig. Hátul Kissnek végül egyetlen dolga volt, de román emberelőnyben két kézzel húzta le a rivális lövését.

Az utolsó nyolc percben is folytatódott az egyoldalú küzdelem, a huszadik magyar gól például úgy született, hogy egy pontatlan hazaadásra Parkes csapott le. A vége 22-0 lett, mert Kiss még egy védést bemutatva megőrizte a kapuját a góltól.

Örülök, hogy nem kaptunk gólt. Minden ellenfelünknek megadjuk azt a tiszteletet, hogy teljes erőbedobással küzdünk. A meccs előtt tartottunk egy testébresztő úszást reggel 6-kor a tengerben, utána pedig egy komplett edzést

– mondta Bíró Attila, aki az MTI érdeklődésére elárulta, Szilágyi azért játszott, hogy sérülése után legyőzze kisebb-nagyobb félelmeit, ennek eleget tett, gólokat is lőtt, így ő és az egyre inkább formába lendülő Parkes is hasznos tagja lesz a csapatnak a hétfői fontos összecsapáson.

Szilágyi arról beszélt, nagyon várta, hogy ismét medencébe ugorhasson, a szája alatt lévő sérülése pedig legfeljebb az evésben zavarja. A meccsel kapcsolatban megjegyezte, kisebb cél volt, hogy ne kapjanak gólt.

Bíró Attila szövetségi kapitány olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes együttese két-két kudarc és siker után úgy múlta felül a szerényebb képességű, pont nélkül záró riválist, hogy gólt sem kapott.

A női tornán szereplő 12 csapatot két hatos csoportba osztották, melyekből az első négy-négy jut a negyeddöntőbe. A magyarok hétfőn, a nyolc között az olimpiai ezüstérmes és címvédő spanyolokkal találkoznak.

Nők, csoportmérkőzések, 5. forduló
A-csoport

Magyarország-Románia 22-0 (7-0, 4-0, 6-0, 5-0)
Gólszerzők:
 Gurisatti 5, Szilágyi 3, Parkes 3, Horváth B. 3, Máté 2, Faragó 2, Leimeter 2, Vályi, Mahieu

Később:
Görögország-Horvátország 17.30
Németország-Hollandia 20.30

B csoport:
Szlovákia-Spanyolország 11.30
Szerbia-Izrael 13.00
Olaszország-Franciaország 19.00

 

fotó: MTI / Illyés Tibor