Komoly elismerést kapott Kovacsics Anikó

Az FTC és a magyar női kézilabda-válogatott játékosa lett a Hétköznapok Hőse 2020-ban.

Az ATV és a Heti Napló szerkesztő-műsorvezetője, Vujity Tvrtko közösségi oldalán tette közzé, hogy 2020-ban a Hétköznapok Hőse díjat az FTC és a magyar női kézilabda-válogatott játékosa, Kovacsis Anikó kapta.

Ezt a kitüntetést több, mint másfél évtizede hívtam életre, és már a legelső átadókor elmondtam, hogy maximum 10 ember kaphatja majd meg. Azért szabtam meg egy számbeli korlátot, hogy az elismerés megtarthassa értékét.

Annak idején azért döntöttem a díj alapítása mellett, hogy egyrészt megismerhessétek értékrendemet, másrészt: elismerhessem azokat a nagyszerű EMBEREKET, akik nem feltétlenül szerepelnek minden nap a színes újságok és magazinok címlapjain, ugyanakkor tevékenységükkel példaképei lehetnek saját közösségüknek, társadalmunknak, nekem pedig mindenképpen. MINDANNYIAN SZEMÉLYES PÉLDAKÉPEIM!

Értékteremtésen kívül közösségteremtők is Ők, s most- a legutolsó díj kiosztásakor- büszkén mondhatom, mindannyian rászolgáltak a Hétköznapok Hőse-díjra, a díj átvétele utáni tevékenységükkel is. Volt, akivel tele volt a teljes magyar sajtó, volt, aki a saját közegében végezte áldásos tevékenységét, ám egyként igaz mindannyiukra: értéket és mértéket teremtettek.” – írta a műsorvezető.

“Az emberi értékekről, a felelősségről, a kitartásról, a szívről és lélekről, magáról az élet értelméről kell szólnia”

A díj üzenetéről és a díjazottról is külön kitért a műsorvezető. “Tudtam, hogy ennek az elismerésnek mindig is az emberi értékekről, a felelősségről, a kitartásról, a szívről és lélekről, magáról az élet értelméről kell szólnia. Éppen ezért fontos számomra az utolsó díjazott személye: életpályájának, s így magának a 2020-as díjnak az üzenete.

Miért éppen Kovacsics Anikó kapta az elismerést? Íme a részletes indoklás:

Kovacsics Anikó Hétköznapok Hőse-díja éppen annak szól, hogy mit lehet kezdeni egy fantasztikus pályafutás adta erővel a sportpályán kívül. Az idei díjazott ugyanis elért eredményeit, társadalmi rangját (is) felhasználta ahhoz, hogy másokon, rászorulókon, elesetteken segíthessen.

Amikor a vírus miatt mindenki -így a sporttársadalom is- nehéz helyzetbe került, akkor Anikó a sajátjából segített azoknak, akik még nehezebb helyzetbe kerültek. Díjazottunk folyamatosan kereste a lehetőségét annak, hogy kinek, hogyan tud támasza lenni.

Oldalamról is ismerhetitek Erdélyi Rolikát, aki már saját életével, születése óta tartó harcával is maga a CSODA. Nos, számára (is) Kovacsics Anikó a segítség, a támasz, a mankó, az oszlop, a menedéket jelentő otthon.

(Kovacsics Anikó, fotó: Kárpáti Balázs)

Volt szerencsém személyesen is megtapasztalni, hogy micsoda erőt és hitet jelent a megannyi agyműtéten és más, embert próbáló orvosi beavatkozáson átesett Rolikának Anikó közelsége, segítsége. Az a fajta hit, amit a Hétköznapok Hőse-díj kitüntetettje áraszt magából, elképesztő erővel bír, különösen, ha egy beteg kisgyermekről van szó. Anikó példaértékűen használja fel saját elért eredményeit, méltán kivívott sportolói és társadalmi rangját.

Ahogy a díjazottak névsorát olvassátok, láthatjátok, hogy mindannyian igazi közösségépítők. Lehet, hogy nem olvashatunk róluk minden nap a színes-szagos újságokban, ám tevékenységükkel saját közegük példaképei lehetnek. Büszke vagyok rájuk.

A közösségépítés Kovacsics Anikó esetében halmozottan igaz, hiszen akadnak pillanatok, amikor nemzeti csapatunk kapitányaként egy egész országot és egy egész népet forraszt egybe. S ha mást sem tenne, már büszkék lehetnénk rá. Ám éppen erről szól az utolsó díj: hogy a díjazott ezt a kivívott rangot használja építésre, segítésre, mások erősítésére. Pontosan tudja, hogy ami neki egy mosoly, az másnak ragyogás, s azt is, hogy ismert emberként mennyit jelenthet egy jókor, jó helyen kimondott szó; mit is jelent az ölelés és vele a bátorítás ereje.

Gratulálunk, Anikónak!

fotó: fradi.hu