Komoly nevek a Fradi utánpótlásában

Két korábbi válogatott játékos, Gröschl Tamás és Szaller Márk csatlakoztak az FTC utánpótlás edzői stábjához.

A fradi.hu arról korábban több alkalommal is beszámolt, az NHL-bajnok szakember, Don MacAdam utánpótlás szakmai igazgató irányításával folyamatosan fejlődik a ferencvárosi jégkorongos utánpótlás. A közép- és hosszútávú cél az, hogy miután a felnőtt csapat több mint húsz év után visszatért a magyar hoki legjobbjai közé, és az elmúlt két évben egy kivételével minden Magyarországon megnyerhető címet begyűjtött, a szakosztály utánpótlása is felnőjön mellé, és a több nagy magyar klubnál már megismert modellhez hasonló utánpótlás-akadémia épüljön ki a Ferencvárosban, amely belátható időn belül újra adhat akár saját nevelésű jégkorongozót is Fodor Szabolcs felnőtt vezetőedző keretébe.

Ezen cél megvalósítása érdekében újabb fontos lépést tett a Ferencvárosi Torna Club jégkorong szakosztálya, amely hivatalosan is bejelentette két új utánpótlás edző érkezését. A jövőben az FTC U21-es jégkorongcsapatát a korábbi szapporói hős, az azóta már edzőként is komoly rutint szerzett Gröschl Tamás, míg az U18-as együttest a korábban játékosként szintén válogatottságig jutó fiatal tréner, Szaller Márk irányítja majd.

Gröschl Tamás 1995 és 2017 között zajló játékos-pályafutása során szerepelt az Újpest, a Dunaújváros, a Fehérvár és a Budapest Stars csapataiban is, valamint megfordult egy szezon erejéig a svéd élvonalbeli Leksands IF U20-as csapatánál, ahol a felnőtteknél is bemutatkozhatott, majd egy idényt a tengerentúlon töltött, az ECHL-es Augusta Lynx együttesénél, valamint a 2008/09-es szezonban volt egy nyolcmeccses kitérője az érsekújvári HK Lokomotivánál is. Az U18-as és az U20-as nemzeti csapat után a felnőtt válogatottba is hamar bekerült, az 1998-as világbajnokság után pedig felfigyeltek tehetségére a nemzetközi játékosügynökök is. Ennek köszönhetően, még a svédországi idény előtt meghívták a világ legjobb profiligája, az NHL draftjára, ahol a 9. kör 256. helyén választotta ki az Edmonton Oilers. Úttörő szerepe volt tehát a magyar jégkorong történetében, hiszen bár nem lépett jégre mérkőzésen az észak-amerikai profiligában, ő lett az első magyar játékos, akit hivatalosan draftolt egy NHL-csapat. A svéd és amerikai kaland után Székesfehérvárra tért haza, itt hét idény alatt hatszor ünnepelhetett magyar bajnoki címet, valamint játszott a klub történetének első EBEL-szezonjában is. 1999-től volt tagja a felnőtt válogatottnak, kilenc világbajnokságon lépett jégre, 137-szer húzhatta magára felnőttként a nemzeti csapat címeres mezét. Ott volt 2008-ban a szapporói Divízió I/A világbajnokságon szereplő magyar válogatottban, amely április 19-én Ukrajna legyőzésével megnyerte a tornát, és hokitörténelmet írva, 70 év elteltével feljutott a 16 csapatos elitbe. 2017-es visszavonulása után edzősködni kezdett, a KMH U18-as csapatánál, és az U16-os válogatottnál mutatkozott be másodedzőként, majd a korábbi magyar válogatott szövetségi kapitány Dusan Kapusta segítője lett a Hokiklub Budapest történetének első Erste Ligás idényében, így hamar tapasztalatot szerzett a felnőtt élvonalban is. Sőt, 2019 januárjától már vezetőedzőként irányította a KMH Erste Ligás csapatát, emellett az U17-es és az U18-as válogatottnál is dolgozott.

Az U18-as csapat irányítását átvevő Szaller Márk rövid játékos-pályafutása alatt is komoly nemzetközi rutinra tett szert. A székesfehérvári születésű védő egyetlen újpesti idényt leszámítva egész karrierjét a fehérváriaknál töltötte, végigjárta a korosztályos csapatokat, amelyekkel számos címet begyűjtött, majd három idényt lehúzott az EBEL-ben is, ahol 2015/16-ban mutatkozott be. Az U18-as és az U20-as válogatottak után a felnőtt nemzeti csapatban is szóhoz jutott, összesen négy alkalommal. 2019-es visszavonulása után az előző idényben az U18-as válogatott másodedzőjeként dolgozott a Magyar Jégkorong Szövetség kötelékében, innen csatlakozik most a Ferencvároshoz.

A 39 éves Gröschl Tamás játékosként és edzőként szerzett komoly rutinjával, valamint a kiváló pályafutását övező tisztelettel, míg a 24 éves Szaller Márk szintén komoly játékosmúltjával, és fiatalos lendületével hatalmas segítséget jelenthet majd a Fradi újjáépülő U21-es és U18-as csapatainak. Mindketten remekül megtalálják a hangot a fiatal játékosokkal, erre számít Don MacAdam utánpótlás szakmai igazgató is, aki így kommentálta a két új edző érkezését:

„Izgatottan várom velük a közös munkát. Kiváló elegyét hozzák magukkal a komoly tapasztalatnak, a fiatalos energiának, a magas szintű játékosmúltnak és a válogatott csapatoknál is szerzett edzői rutinnak. Pontosan tudják, hogyan koncentráljanak a játékosok fejlődésére, emellett olyan képességekkel is rendelkeznek, ami a teljes utánpótlás edzői gárdát erősebbé, felkészültebbé, rutinosabbá teheti.”

Utánpótlásunk vezetője kitért arra is, milyen munka vár a csapatokra az előttünk álló időszakban, valamint arra, az újjáalakuló utánpótlás csapatai továbbra is várják minden jégkorong iránt érdeklődő, vagy már játékostapasztalattal rendelkező fiatal jelentkezését.

„A Ferencváros utánpótlása nagyon pozitív lépéseket tett az előző idényben, és ezt a megkezdett szisztematikus építő munkát kívánjuk töretlenül folytatni a 2020/21-es idényben is. A holtidényben nagyon komolyan felépített szárazedzés-programot tervezünk korosztályokra szabva, ez az alapja minden egyéb munkának. Emellett természetesen továbbra is várja minden korosztályunk a hokizni vágyók jelentkezését. U8-as, U10-es, U12-es és U14-es korosztályos csapatainknál a hangsúly az általános képességek fejlesztésén van, míg U16-os, U18-as és U21-es csapatunk azon dolgozik, hogy közvetlenül felkészítse játékosait a magasabb kihívásokra, akár az Erste Ligás szereplésre is. Mindezt természetesen az FTC és a szakosztály hagyományaival és alapértékeivel összhangban: jókedv, tisztelet egymás és mások iránt, folyamatos fejlődésre törekvés, sportolóhoz méltó életmód, Fradi-szív!”