Kontinensviadalra készülnek az rg-sek

A magyar ritmikus gimnasztikázok az esztendő legrangosabb megmérettetésére, a június 1-3. között megrendezésre kerülő guadalajarai 34. Európa- bajnokságra készülnek, ahol a felnőtt együttes kéziszercsapat és a junior egyéni versenyzők bemutatkozásán kívül, a kontinenstorna fináléjában sor kerül a top Eb lebonyolítására is, amelyen egy fő léphet szőnyegre Magyarországot képviselve. A versenyen indulók személye még nem dőlt el, ugyanis a májusi jelölésig több megmérettetésen kell még bizonyítaniuk.

A hazai szövetség szerdai tájékoztatása szerint a tavalyi nagysikerű budapesti rendezésű Európa-bajnokságon Magyarország bekerült Európa elitjébe, a kvótát Kis Alexandrának sikerült megszerezni, így kivívta a jogot a 2018-as top Eb-n való szereplésre, ahol a 24 legjobb felnőtt egyéni rg-s méri össze tudását 16 ország részvételével. A kvóta nem névre szóló, így még nyitott, hogy ki képviseli hazánkat a kontinensviadalon – tudta meg  Deutsch-Lazsányi Erikától, az MRGSZ Technikai Bizottság elnökétől.

Az Eb-n induló felnőtt együttes kéziszercsapat és junior egyéni eredmények összesítéséből határozzák meg a csapatrangsort. A versenyre 40 országból 22 felnőtt csapat és 110 junior egyéni versenyző regisztrált. A junioroknál minimum kettő, maximum négy rg-s indulhat a viadalon, azonban a négy fős magyar válogatott keretből az versenyzők névsora csak május elején derül ki. A fiataloknak addig még van idejük rutint szerezni, csiszolgatni a tudásukat, hogy a nyolc legerősebb gyakorlat kerüljön bemutatásra. 

Deutsch-Lazsányi Erika, vezetőedző, Technikai Bizottság elnöke, MRGSZAz Európa-bajnokságon a felnőtteknél egy helye van Magyarországnak, amelyre a tavalyi Európa-bajnokságon kellett kvalifikációt szerezni. A kvótát Kis Alexandra szerezte meg, de az ország kvalifikált, tehát nem névre szól, így a felnőttek esetében abszolút nyitott még a verseny, hogy ki megy az Eb-re. Reméljük, hogy a sérülésekből nem fog kialakulni egy kényszerhelyzet, hanem tényleg versenyszituációban tudnak maradni a lányok, és egymást motiválják, hogy a legjobb indulhasson. Természetesen, aki a kvótát megszerezte, az prioritást élvez, tehát, ha nem indokolt, nem fogom elvenni Kis Alexandrától, hiszen ő vívta ki, de ha indokolt, mert más jobban teljesít, jobb pontszámokat és jobb eredményeket tud hozni az országnak, akkor az aktuális legjobb tornászt kell indítanunk. A junioroknál van egy négyfős válogatott, ők most nemzetközi versenyeken vesznek részt, és lényegében a hazai szakmai véleményt fogjuk összevetni a nemzetközi szakmai véleményezéssel, és május elején kell jelölnöm az utazó csapatot. Addig minden lánynak szeretnék esélyt adni, még rutintalanok, nem egy verseny alapján szeretném eldönteni, hogy kire bízom a magyar gyakorlatokat, így kapnak még időt.  Azokkal a gyakorlatokkal fogunk kimenni, amelyek a legtöbb pontot tudják hozni, mert az számít, hogy a lehető legtöbb pontszámot szedjük össze Magyarországnak. Nagyon magasan van a léc, hiszen az előző Eb-n a nyolcadik helyen zártunk, ott a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni eredményeket számolták össze, most fordul a kocka, a felnőtt együttes kéziszercsapat eredményét adják hozzá a junior egyéni eredményekhez. Valami álomszerű lenne, ha a tavalyihoz hasonló eredményt lehetne hozni. Az erőviszonyok azonban most mások, mert más az összetétel, nem ugyanazokkal a gyerekekkel megyünk, minden országban tiszta lappal kezd mindenki.  Bízom benne, hogy a tudásunkhoz képest a legjobbat tudjuk hozni.