Kopasz Bálint fölényesen nyert K-1 500 méteren

Két arany-, két ezüst-, és négy bronzérmet szereztünk az ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság szombati versenynapján.

A női C-1 1000 méteren kettős magyar siker született, Kisbán Zsófia győzött, Zagyvai Borka pedig második lett, majd a délután folyamán a férfi K-1 500 méteren Kopasz Bálint imponáló fölénnyel verte a finálé mezőnyét. Varga Kata ezüstérmes lett női KL2 200 méteren, ami parakajakosunk eddigi legjobb világbajnoki eredménye – számolt be a magyar szövetség.

KILENCEDIK HELYEN ÉRT CÉLBA NŐI K-4 500 MÉTEREN A MAGYAR EGYSÉG

A nap első magyar érdekeltésű döntőjét női K-4 500 méteren rendezték. A Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka kvartett ugyan kiválóan rajtolt, ezt követően folyamatosan hátrébb csúsztak többi egységétől. A magyar hajó mindent beleadott, végül a kilencedik helyen végzett.

A NÁDAS BENCE, CSIZMADIA KOLOS, KULI ISTVÁN, TÓTKA SÁNDOR NÉGYES A HATODIK HELYET CSÍPTE MEG

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor kvartettje a tegnapi előfutamon elért harmadik helyével egyenes ágon vívta ki a döntőbe jutást. A négyes szombaton is kiváló rajtot vett, sokáig a dobogós helyekért küzdött a világbajnoki ezüstérmes egység, azonban a táv végére visszaestek, így végül a hatodik helyen sikerült beérniük.

„Szoros volt a befutó, úgy tűnik, a német és a spanyol egységre felzárkózott a világ. Nekünk még van hova fejlődnünk, ez most így sikerült”

– mondta a futamot követően Tótka Sándor.

BRAGATO GIADA, BENKUCS KÍRA PÁROS NAGY HAJRÁVAL AZ ÖTÖDIK!

Frissen alakult páros térdelt össze magyar részről női C-2 500 méteren. Benkucs Kíra hétfőn tölti be a 19. életévét, a szegedi világkupa volt első felnőtt világversenye, míg Bragato Giada már Európa-bajnoknak mondhatja magát a felnőttek mezőnyében. A páros szépen tartotta magát az egész futam alatt, végül nagy hajrával az ötödik helyezést érték el a nyolcas pályájáról indulva.

Ez a versenyszám egyébként a hagyományoknak megfelelően egyben Kolonics György Emlékfutam is volt. A finálét az olimpiai bajnoki címvédő kínai Hszü, Szun páros nyerte, akik a Kolonics Kupát is átvehették Kárai Pétertől, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnökétől.

A NAP ELSŐ MAGYAR ÉRME AZ ADOLF BALÁZS, HAJDU JONATÁN DUÓNAK KÖSZÖNHETŐEN LETT MEG!

Az olimpiai számban született meg az első magyar érem a szegedi világkupán! Férfi C-2 500 méteren az Adolf-Hajdu páros a rajt után a középmezőnybe sorolt be. Féltávnál már úgy tűnt, hogy ebből nem lesz érem, azonban ekkor jött a nap eddigi legnagyobb magyar hajrája. Adolfék folyamatosan törtek előre és végül a bronzérmet jelentő harmadik pozícióba hozták be a hajót.

„Az oroszok mellett indultunk, figyeltünk rá, hogy ne zavarjanak minket össze, mert tudtuk, hogy nagyon el fognak indulni. Próbáltunk csak magunkkal foglalkozni, szerintem sikerült”

– nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros négyszeres világbajnoka, Adolf.

„Tegnap még keresgéltük magunkat az elő- és középfutam után, most pedig megpróbáltuk megvalósítani a felépített pályánkat”

– mondta a dunaújvárosi Hajdu. Hozzátette: dolgoznak tovább, az olimpia még messze van.

„Nehéz lesz fenntartani ezt a formát, javítani rajta még nehezebb, de az edzéseken biztosan motiváltabbak leszünk a mostani eredmények után”

– fogalmazott.

A Kollár Kristóf, Fejes Dániel duó a B-dőntő második helyén ért célba.

PUPP NOÉMI NEGYEDIK LETT K-1 1000 MÉTEREN

Nagyon szép rajtott vett Pupp Noémi és az ötös pályán induló ausztrál Alyce Wood. Utóbbinak hamar sikerült elszakadnia a mezőnytől, azonban a magyar kajakos is igyekezett követni őt. Féltvánál magabiztosan evezett a második helyen Noémi, az utolsó 200 méteren viszont fokozatosan jött fel cseh és lengyel riválisa, végül éppen csak lemaradva a dobogóról a negyedik helyen ért célba.

KETTŐS MAGYAR GYŐZELEM!

Magyar szempontból fergetegesen folytatódott a délelőtt: két versenyzőnk is rajthoz áll C-1 1000 méteren sőt a két legfényesebb medált szerezték meg. Kisbán Zsófia már a start után elszakadt mezőnytől. A táv felénél már több, mint egy hajóval vezett miközben a fiatal Zagyvai Borka a négyes pályán is szépen jött fel. Zsófi győzelmét senki és semmi sem veszélyeztette és a végére Borka is magabiztosan érkezett be a második helyen.

„Elég sok hosszú evezés van a hátam mögött, munkából érkeztem erre a világkupára. Senkire nem figyeltem, szerettem volna menni egy jó időt, majd kíváncsi leszek a részidőkre. Két egyforma ötszázat terveztem, ha összejött, akkor nagyon örülök”

– nyilatkozott a győztes.

HARMADIK ÉS NEGYEDIK HELYEN VÉGEZTEK MIX EGYSÉGEINK!

Két magyar egység is kivívta mix K-2 500 méteren a döntőbe jutást a pénteki nap folyamán. A Kiskó Réka, Béke Kornél egységnek, valamint a Tamás Gergő, Dráviczki Dóra párosnak is jól sikerült a start, azonban előbbi duó féltávnál még vezett is. A svéd és a portugált végül jobban bírta a hajrát, Kiskóék azonban a bronzéremmel is elégedettek lehetnek,Rékának ráadásul ez az első dobogós helyezése a felnőttek között. A Tamás Gergő, Dráviczki Dóra kettes egy nagy hajrának köszönhetően a negyedik pozíciót csípte el.

VILÁGBAJNOKI EZÜSTÉRMES VARGA KATALIN!

Varga Katalin hatalmas éremesélyeseként állt rajthoz KL2 200 méteren. A korábbiakban Kata kijelentette, hogy szeretné elkapni a két brit vetélytársa közül legalább az egyiket. Ez már a rajt előtt biztossá vált, ugyanis Emma Wiggs – akit Kata már az előfutamban is megelőzött végül nem állt rajthoz. Charlotte Henshaw viszont elképesztően jól indult, de Kata is kiváló startot vett. A szegedi versenyzőnek a győzelemre nem volt esélye, ugyanakkor az ezüstérem nem forgott veszélyben, ami Kata eddigi legjobb világbajnoki eredménye.

SUBA RÓBERT HATODIK VL2 200 MÉTEREN

Suba Robinak VL2 200 méteren a négyes pályáról indulva volt esélye arra, hogy akár a dobogóra is felérjen. A magyar versenyző a középmezőnyben haladt a táv nagy részében, végül a hatodik helyen zárt. A B-döntőben Juhász Tamás negyedik lett.

A DÉLUTÁN ELSŐ DÖNTŐJÉBEN NEGYEDIK ÉS ÖTÖDIK HELY SZÜLETETT

Két egység is képviselte Magyarországot női C-2 200 méteren. A Bragato Giada, Benkucs Kíra páros már a délelőtt folyamán is rajhoz állt, akkor azonban az ötszáz méteres döntőben térdeltek össze. Energiaraktárukat délutánra újra feltöltötték és teljes erőbedobással álltak oda a kétszázas rajthoz. Ők és az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettős is szépen kapta el a startot, ezután Giadáék tartották a lépést az élmezőnnyel. A dobogó is közel volt, végül a negyedik helyen értek célba, öt századmásodperccel lemaradva a harmadik pozíciótól. Az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettes végül nagy hajrával az ötödik helyen végzett.

KORISÁNSZKY DÁVID MEGSZEREZTE A DÉLUTÁN ELSŐ MAGYAR ÉRMÉT!

Korisánszky Dávid C-1 200 méteren állt rajthoz, méghozzá éremesélyesként, miután a tegnapi előfutamból egyenes ágon jutott döntőbe. A mezőny viszonylag egységesen haladt, egyedül a versenyt végül megnyerő Oleksii Kolyadich tudott egy kisebb fölényt kialakítani a többiekhez képest. Korisánszky Dávidnak nem sikerült a legjobban a rajtja, nagyot kellett hajráznia, hogy odaérjen a dobogóra és legnagyobb örömünkre ez sikerült is neki.

„Elégedett vagyok, tök jó pályát tudtam menni. Egy hetet készültem most csak erre a számra, persze régen sokat mentem. Már az előfutam is nagyon jól sikerült, és bár ma nagyon gyors volt a lengyel srác, de a mumusomat, Zazát (Zaza Nadiradzét) sikerült megvernem és ennek nagyon örülök.”

KOPASZ FÖLÉNYESEN SZERZETT ARANYÉRMET, SZÁNTÓI-SZABÓ TAMÁS HETEDIK

A K-1 500 méter világbajnoki címvédője, Kopasz Bálint már tegnap bejelentkezett az aranyéremre, miután hatalmas fölénnyel nyerte az elő- és középfutamot is. A döntőben egyedül a mellette induló kanadai versenyző tudta jobban elkapni a rajtot, olimpiai bajnokunk azonban hamar átvette a vezetést és ezután már mindenki csak a hátát nézte. Fél hajónyi előnnyel nyerte meg a döntőt, úgy, hogy a hajrában igazán nem is kellett indítania. A finálé másik magyar versenyzője, Szántói-Szabó Tamás a hetedik helyen ért célba.

„Jó taktikát állítottam fel, egy 95 százalékos rajttal indítottam. Új lapátra váltottam, ehhez nagyobb erő kell. Elégedett vagyok ezzel a formával, de a csúcsforma még messze van

– mondta az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa.

Délután 1000 méteren megyek egy előfutamot, holnap pedig szeretném megcélozni a dobogó valamelyik fokát. Nehéz dolgom lesz, mert a döntő előtt kora reggel még vár rám egy középfutam.”

KURUCZ LEVENTE, OPAVSZKY MÁRK EGYSÉGE EGY HAJSZÁLNYIRA VOLT A DOBOGÓTÓL, A NÁDAS BENCE, TÓTKA SÁNDOR PÁROS KILENCEDIK

Két magyar hajót is figyelemmel követhettünk a K-2 500 méter fináléjában. A brutálisan erős mezőny középső pályáján ott volt a Kurucz Levente, Opavszky Márk alkotta kettes, amely tegnap fantasztikusan szerepelt az elő- és középfutamok során, míg a kilencesről a tavaly ugyanitt győzedelmeskedő Nádas Bence, Tótka Sándor páros indult. Utóbbi egység már a rajt után nem sokkal gyakorlatilag kiszállt az érmekért folyó csatákból, nem tudták tartani a lépést a mezőny elejével. Nem úgy a Kurucz, Opavszky duó, akik nem ijedtek meg sem világbajnok portugáloktól, sem a mellettük haladó ausztráloktól, spanyoloktól és németektől sem. Féltávnál a harmadik helyen haladtak és végig csatában voltak az éremért. Erejük csak az utolsó métereken fogyott el, ezt használták ki a spanyolok, fiatal egységünk azonban így is rendkívül büszke lehet a teljesítményére.

„Sajnos a rajtnál volt egy kis hibám, nem mondom, hogy biztosan emiatt, de sajnálom, hogy lecsúsztunk a dobogóról. Ez azt mutatja, hogy dolgoznunk kell, edzenünk kell tovább. A következő időszakban azon leszünk, hogy tovább gyorsuljunk”

– írta meg Opavszky Márk nyilatkozatát az MTI.

FEKETE ÁDÁM C-1 500 MÉTEREN A HETEDIK HELYÉN ÉRT CÉLBA

Egyes pályáról indulva jól vette a rajtot Fekete Ádám C-1 500 méteren. Húzásaival egészen a második helyig is sikerült felérnie, azonban a táv második felében a vetélytársak is robbantottak, így a hetedik helyre csúszott vissza a magyar kenus.

Ez a szám is Kolonics György Emlékverseny volt, a győztesnek járó Kolonics Kupát a brazil Isaquisas Queiroz kapta.

MIX BRONZÉRMET HOZOTT A KISS ÁGNES, MOLNÁR CSANÁD DUÓ

Négyen álltak rajthoz a mix C-2 500 méter döntőjében. A magyar színeket a Kiss Ágnes, Molnár Csanád duó képviselte, akik a hatos pályáról indulva kezdték jól a futamot. A kínai egység hamar tetemes előnyre tett szert a kínai egység, de Ágiéknak megelőzni a kanadaiakat, így a lengyelek mögött beérve a harmadik helyet ünnepelhették.

fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség