Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét

Az olimpiai bajnok 2019 után másodszor lett világbajnok a férfi K-1 1000 méteren, óriási csatában megelőzve Fernando Pimentát. Női K-2 200 méteren Kiss Blanka, Lucz Anna is aranyérmes lett, míg a fiatal Bragato Giada, Nagy Bianka az olimpiai ötszáz és a rövidebb kétszáz méter kenu párosban is harmadikként végzett. Para szakágban Varga Katalin KL2 200 méteren ugyancsak bronzérmes lett.

Kezdjük rögtön a végén, hiszen a világbajnokság szombati A-döntőinek sorát a férfi kajakosok királyszáma, vagyis a K-1 1000 méter fináléja zárta. Az olimpiai világ-és Európa-bajnok Kopasz Bálint a kettes pályáról rajtolt, és nagy riválisával, Fernando Pimentával karöltve hamar ellépett a többiektől. Bálint szinte az egész táv során valamivel a portugál előtt haladt, kiválóan osztotta be az erejét, és bár Pimenta nagyon jött a végén is, a győriek klasszisa, ha ugyan csak öt századmásodperccel, de előbb ért célba, megszerezve ezzel második világbajnoki címét. A harmadik helyen a végén óriási hajrával a német Jacob Schopf szerezte meg – számolt be szombaton a magyar szövetség.

Ez volt a nagy célom és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült.

– kezdte a közmédiának adott nyilatkozatát az immár kétszeres világbajnok. –

A befutónál minimális volt a különbség, nem is tudtam nagyon, hogy megnyertem-e. Hatalmas csata, és különleges pálya volt ismét, hiszen végig egy hatalmas vasoszlopot néztem, és így nem foglalkoztam a külvilággal, egy versenyzőt se láttam. Ez brutál jó volt, olyan mintha otthon edzettem volna. Ahogy kiérkeztem láttam a szélviszonyokat, és hogy nem lesznek különbségek a pályán. A verseny eleji oldalhátszél segítette is a rajtomat, utána befordult szembeszélbe, de nem baj, szerencsére már többször bizonyítottam, hogy szembeszélbe is megállom a helyemet a 80 kilómmal, úgyhogy király!

Nem akármilyen napot zárt a Bragato Giada, Nagy Bianka alkotta kenupáros sem. A fiatal egység kevesebb, mint egy órán belül két bronzérmet is bezsebelt, két rendkívül erős futamban. Előbb az olimpiai C-2 500 méteres számban – ahol egyébként Tokióban még Balla Virág, Takács Kincső ötödik lett – szólították őket a rajthoz. Rajtuk kívül a tokiói olimpia fináléjának szinte teljes mezőnye ott volt a startnál. Az indulás remekül sikerült és igyekeztek tartani a lépést az olimpiai bajnok kínaiakkal. Az első kétszázötven méter után a második helyen haladtak, és bár a táv második felében a jól hajrázó ukránok előzni tudtak, a tiszaújvárosi és a szegedi kenus dobogós helyezése egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Szinte pihenni sem volt idejük, hiszen negyven perc múlva következett a kétszázas döntő. A rajt ezúttal gyengébbre sikeredett, de hamar felvették az utazósebességet. A hajrában a németek megelőzésével feljöttek a harmadik helyre, a célba érkezésnél pedig a beboruló kínaiak miatt egy rövid ideig az ezüstben reménykedhettek, de a bronzérem is – pláne a második ilyen rövid idő alatt – szépen csillog.

Próbáltunk ötszázon egy minél jobb pályát menni, és nagyon örülünk, hogy éremmel zártunk, utána pedig úgy voltunk a kétszázzal, hogy ami még bennünk van kiadjuk, és egy örömkenuzás legyen.

– fogalmazott Bragato Giada.

Olyan embereket vertünk meg, akiket még soha. Az ukránok most jobbak voltak, de a világkupán őket is megcsíptük, de tegyük hozzá, hogy ők az olimpiai ezüstérmesek, nagy névnek számítanak. Ez a kétszáz egy jutalom, ötszázon nagyobb nyomást éreztem, keményebb a mezőny és nagyon örülök, hogy harmadikok lettünk

. – tette hozzá Nagy Bianka.

Világbajnok lett K-2 200 méteren a Kiss Blanka, Lucz Anna összeállítású kajakpáros is. A lányoknak pénteken nem sikerült ötszázon a döntőbe jutás, így a rövidebb távon mindenképp javítani akartak. Ennek megfelelően a rajtot is ők kaptál el a legjobban, és bár szorosan követték őket a spanyolok és a kanadaiak, az újpesti lányok gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak.

Nagyon örülök, hogy nyerni tudtunk, nem igazán találom a szavakat. Nagyon boldog vagyok. Fontos volt, hogy jól kapjuk el a rajtot, ha jól emlékszem, jól is sikerült, és arra is figyeltem, hogy száz méternél indulni tudjunk, az is sikerült. A végén láttam, hogy mellettünk nagyon jönnek fel ránk, ezért a célban nem is tudtam igazán örülni, csak később, amikor kiderült, hogy tényleg megvan.

– fogalmazott Kiss Blanka.

A tegnapi ötszáz méter után nem volt könnyű összeszednünk magunkat, de ma már mindketten tudtunk erre a futamra koncentrálni, és ez nagyon kellett most. Blanka nagyon örült, amikor beértünk, de aztán én elbizonytalanítottam. Később láttam, hogy végig minket vesz a kamera, és aztán be is mondták, hogy mi győztünk.

– tette hozzá Lucz Anna.

Ami a nap többi magyar érdekeltségű döntőjét illeti, férfi C-1 200 méteren Korisánszky Dávid a nyolcadik helyen végzett. Az MTK versenyzője jól kapta el a rajtot, ezután viszont visszaesett, és a táv második felében már nem tudott felzárkózni az élbolyra.

Többet vártam magamtól. A bemelegítés jól sikerült, megvolt a fókusz, erősnek éreztem magam. Sajnos nyolcadik. Kettős érzés van bennem, mert örülök, hogy döntőt tudtam ma kenuzni, nyilván érmet szerettem volna nyerni, de annak tudatában, hogy az első válogatót otthonról néztem pozitív COVID-teszttel és 39 fokos lázzal, örülök, hogy itt lehetek.”

– nyilatkozta a közmédiának Korisánszky.

Következett a női kajak négyesek ötszáz méteres döntője, amelybe a rendkívül fiatal Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra alkotta kvartett az előfutamból egyenes ágon szerzett helyet magának. A lányok féltávnál a hetedik-nyolcadik helyen lapátoltak, majd a második 250 méteren sikerült még újítani, ami a hatodik helyre volt most elegendő. Az élen lengyel, ausztrál és meglepetésre mexikói volt a sorrend.

Szerintem sokkal jobb pályát mentünk, mint az előfutamba, az volt a taktikánk, hogy nem veszünk vissza. Ez sikerült mindenki kiadta magából a maximumot, de ez most ennyire volt elég.”

– értékelt Gazsó Alida Dóra.

Férfi C-2 500 méteren hetedik lett a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duó. A nehéz szezont futó páros remekül kapta el a rajtot, és nagyjából négyszáz méterig egy rendkívül sűrű öt-hat fős élmezőny tagjaként haladt. Az utolsó méterekre azonban elfogyni látszott az erejük, ami így most egy hetedik helyet eredményezett.

A tavalyi vb-hez képest csak a kínaiak, akik pluszban itt voltak. Én jó pályának éreztem, a szembeszél nem segített nekünk, az utolsó száz eszméletlenül fájt, ott nem tudtuk azt menni, amit kéne. Ott elmentek mellettünk a németek, akik addig végig mögöttünk voltak. Nehéz éven vagyunk túl, denyomjuk, mint a gép, csak tovább előre.

– fogalmazott a döntő után Fekete Ádám.

Női K-1 500 méteren Rendessy Eszter élete első felnőtt világbajnoki döntőjében állhatott rajthoz. Az újpestiek versenyzője az elő-és a középfutamban is remekelt, és a fináléban is kiválóan tartotta magát a nála jóval rutinosabb riválisokhoz képest. Az új-zélandi Lisa Carrington győzelméhez kétség sem férhetett, Rendessy az utolsó méterekre fáradt csak el, a hetedik helyen ért célba.

Ennyi volt benne, kihajtottam magamat, ennél nem tudtam volna jobbat egy másodperccel se menni. Csak a kínait és a belgát láttam, de a többiekkel nem is foglalkoztam, mert tudtam, hogy előttem lesznek. Szerintem jó ez a hetedik hely.

– nyilatkozta a parton Eszti.

Női C-1 1000 méteren csak döntőt rendeztek, mivel ebben a számban mindössze heten vállalták az indulást, köztük Balla Virág. A Ferencváros versenyzője erősen kezdett, ötszáz méternél a harmadik helyen haladt az ukrán Luzan és a chilei Mailiard mögött. Az utolsó két-háromszáz méteren még a német Loske is elé került, így Balla negyedikként zárt.

Para szakágban is jutott egy érem szombaton, méghozzá Varga Katalin révén. A szegediek paralimpiai bronzérmes versenyzője KL2 200 méteren Tokióhoz hasonlóan ezúttal is a harmadik helyen végzett két brit riválisa Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött.

Hogy őszinte legyek, nem vagyok megelégedve a pályával, nem olyan volt, mint szokott lenni, ma reggel is mentem egyet, az azért jobb volt. – kezdte a futam után Varga Katalin. – Marha jó érzés a két brittel menni, mindig nagyon húznak. Nyilván ők a legközelebbi cél, akiket el kell kapni. Idén március 15-én eltörtem a lábam, akkor még egyáltalán nem gondoltam, hogy itt tudok lenni a világbajnokságon, ahhoz képest a lehető legjobban alakult.

Férfi VL2 200 méteren Suba Róbert ötödikként zárt. Női KL3-ban Molnár Nikolett hetedik, KL1-ben Pulai Erika pedig kilencedik lett a világbajnokságon.

fotók: Magyar Kajak-Kenu szövetség