Korábbi Fradi játékosokkal erősített az újonc Esztergomi Vitézek

Komoly nevekkel várja a következő, 2024-25-es idényt a női kézilabda NB I-be feljutott Esztergomi Vitézek együttese, amelyet Elek Gábor vezetőedzőként fog dolgozni.

A klub keddi, sajtótájékoztatóval egybekötött, számos szurkolót vonzó nyilvános csapatbemutatóján fontos bejelentésekre kerültek sorra. Mint ismert a 2023–2024-es idényben a harmadosztálynak megfelelő NB II helyett – a Siófok licencproblémái miatt, a Magyar Kézilabda-szövetség döntése értelmében – az NB I B-ben indulhatott el az Elek Gábor szakmai igazgató és Karvalics Tamás vezetőedző által irányított Esztergom felnőtt női kézilabdacsapata, amely 26 győzelemmel és 4 vereséggel a Szombathelyi KKA mögött a 2. helyen végzett, így feljutott az első osztályba. Túlzás nélkül állítható, hogy az esztergomi egyesület történelmi idényt zárt és történelmi idény előtt áll.

A csapat és a szakmai stáb előzetesen nem tervezett, idő előtt elért nagyszerű eredményéhez és a sikerekhez nagy segítséget nyújtott Esztergom Megyei Jogú Város önkormányzata, a klub további támogatói és szponzorai, illetve az együttes körül dolgozó lelkes háttérstáb. Az elmúlt idény második felére a hazai mérkőzéseknek otthont adó Suzuki Aréna befogadóképességét is növelni kellett, így már közel 650 szurkoló buzdíthatja minden mérkőzésen a csapatot.

A 2024–2025-ös kiírásban is az Elek Gábor, Karvalics Tamás edzőpáros irányítja az együttest, a szakmai stáb a kitűzött céloknak megfelelően állította össze a következő idény játékoskeretét. Fontos szempont volt, hogy a sok fiatal, de már kellő tapasztalattal rendelkező magyar tehetség mellé néhány, nagy nemzetközi rutinnal rendelkező, az EHF-kupában, a Bajnokok Ligájában, olimpián és más világversenyeken szereplő játékosokat is szerződtessen a klub. Ezen kívül azoknak az esztergomi nevelésű, tehetséges utánpótláskorú fiataloknak is szeretnének játéklehetőséget biztosítani, akikben megvan a kellő potenciál és alkalmasak az élvonalra.

Az Esztergom elsődleges célja a 2024–2025-ös idényben a bennmaradás az NB I-ben, továbbá az, hogy olyan csapat alakuljon ki, amely a következő évekre tervezett építkezéshez és fejlődéshez stabil alapot adhat. Ebben a magas szintű szakmai munka mellett kiemelt hangsúlyt kap a professzionális sportdiagnosztika, a prevenció és a rehabilitáció is. További jelentős cél megtalálni a helyi, illetve a régióban működő utánpótlásnevelő egyesületek tehetségeit, felfedezni az olyan fiatal játékosokat, akik alkalmasak az első osztályú szereplésre is és akiknek biztosíthatják a meglévő szakmai környezetben a profi sportkarrier lehetőségét.

Nem lehet más a cél, mint a bennmaradás, de mi ennél egy picit többre vágyunk, olyan helyezést elérni, hogy egy percig ne kelljen aggódnunk a kiesés miatt” – fogalmazta meg a célkitűzést a tréner. Elek az MTI-nek elárulta: egy éve képtelenségnek tartotta volna, hogy már most az NB I-ről lehessen beszélgetni, „de meg tudtuk csinálni és rémesen büszkék vagyunk rá„.

Négy-öt évben gondolkozunk, ennek az időszaknak a végén szeretnénk megcélozni a nemzetközi kupaszereplést. Most kimaradt egy lépcsőfok, kettőt tudtunk előre lépni, a következő periódusban viszont szeretnénk meglépni minden lépcsőfokot, ennek megfelelően igazoltunk és tervezünk előre

– fejtette ki az MTI-nek.

Kitért arra is, hogy milyen volt kívülről követnie a Ferencváros duplázását – bajnoki címét és kupagyőzelmét -, mint mondta: fantasztikus volt, nagyon örült neki. A két egymás elleni találkozóra viszont egyáltalán nem vágyik.

Természetesen profik vagyunk, de két nagyon érzelmes mérkőzés lesz számomra

– hangsúlyozta Elek Gábor.

„NB I, megérkeztünk!”

– szögezte le a csapatbemutatón Hernádi Ádám polgármester, aki szerint egy álom vált nagyon gyorsan valósággá azzal, hogy ismét lett NB I-es kézilabdacsapata Esztergomnak. A városnak ugyanis másodszor lesz csapata a női kézilabda élvonalában: az Esztergomi KSE 2001-től három és fél idényt töltött az NB I-ben, majd 2005 februárjában visszalépett.

A városvezető Elek Gábornak azt kívánta, hogy egy év alatt ismét lépjen két szintet előre a csapattal. Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt idényben az NB II-ben, azaz a harmadosztályban szerepelt volna az együttes, ám annak hatására, hogy a Siófok KC nem kapott licencet az élvonalra és visszasorolták a harmadosztályba, a magyar szövetség (MKSZ) döntése értelmében az NB I/B-ben indulhatott, és a második hely megszerzésével harcolta ki az NB I-es tagságot.

Az Esztergomi Vitézek alapítója és elnöke, Neuzer András felidézte: nyolc éve indultak el az úton és most felérhetnek a hegy csúcsára, ami „lehet, hogy bennünk van”. Elárulta: az elmúlt idényben a sportágban a hatodik legtöbb kilátogató nézőt tudhatta magának az együttes Magyarországon. Célként nevezte meg, hogy saját nevelésű, esztergomi és környékbeli játékosokat építsen be Elek a csapatba. Rámutatott: volt már hatodik helyezett esztergomi kézilabdacsapat az NB I-ben, ennél előrébb kell végezniük idővel. Rövidebb távon pedig szeretné, hogy két éven belül erős csapattá és jó közösséggé váljon, amely bárkit képes megverni.

Szucsánszki Zita a soron következő szezonban is erőnléti edzőként és játékosként segíti a klubot. Amint mondta, nagyon fiatal csapat fog összeállni a tanulóévben, azt szeretnék elérni, hogy egy nagyon szerethető együttes legyen, amelyben szívüket és lelküket kiteszik a pályára a játékosok.

Galéria:

(Fotók: Esztergomi Vitézek)

Íme az érkezők:
Tóth Nikolett (Kapus) Kovács Anett (Jobbszélső) Ballai Anna (Balszélső) Ballai Borbála (irányító-átlövők) Kisfaludy Anett (beálló) Nick Viktória (beálló) Faragó Lea (balátlövő) Horváth Fanni (balátlövő) Kármán Luca (balátlövők).

Az Esztergom játékoskerete a 2024–2025-ös idényben

NÉV POSZT ÉLETKOR KORÁBBI KLUBOK KIEMELKEDŐ

EREDMÉNYEK

1 Ballai Anna balszélső 21 FTC, Vác Magyar Kupa 1. hely
2 Ballai Borbála irányító 21 FTC, Vác Ifjúsági Eb 1. hely,

magyar bajnoki 1. hely

3 Faragó Lea balátlövő 18 Körmend, NEKA EYOF 1. hely
4 Hajtai Vanessza balszélső 29 Veszprém, MKC, DKKA, Békéscsaba EHF-kupa 1. hely
5 Horváth Fanni irányító 18 Gyulasport, FTC EYOF 1. hely, Ifjúsági 1. hely

Magyar bajnoki és kupa 1. hely

6 Kármán Luca balátlövő 19 Pénzügyőr, FTC Magyar bajnoki és Kupa 1. hely,

Ifjúsági vb 3. hely,

7 Kisfaludy Anett beálló 33 Győr, Békéscsaba, Érd, FTC BL 2. hely, olimpiai 7. hely

magyar bajnoki és kupa 1. hely

8 Kovács Anett jobbszélső 29 Békéscsaba, FTC BL 2. hely, Magyar bajnoki és

kupa 1. hely

9 Majoros Klaudia beálló 21 FTC Ifjúsági 1. hely
10 Mlinkó Zsófia balátlövő 21 NEKA, Budaörs Junior Eb 1. hely,

NB I B 2. hely

11 Nick Viktória beálló 29 Érd, DKKA EHF-kupa 1. hely
12 Szucsánszki Zita irányító 37 Spartacus, FTC BL 2. hely, olimpiai 7. hely

Magyar bajnoki és kupa 1. hely

13 Teplán Korina jobbszélső 17 Pécs, Siófok, Kozármisleny U17 Nyugat 3. hely
14 Tóth Nikolett kapus 22 Kolárovo, Győr, Fehérvár magyar bajnoki 1. hely
15 Herczeg Lili kapus 23 Kecel, NEKA, MKC, Siófok magyar bajnoki 3. hely,

Junior Eb 1. hely

16 Baumann Réka iránytó 15 Esztergom, Dorog, NEKA,

BVSC

serdülő válogatott kerettag
17 Sőlösi Erika beálló 19 Esztergom, Dorog, Vác, DVSC NB II 1.hely
18 Szőke Noémi jobbszélső 19 Dorog, Esztergom, Vác U17 I. osztály 3.hely
19 Kiss Dia Eliza jobbátlövő 18 Győri ETO KC Ifjúsági Eb, ETO-kerettag,
20 Parák Ivett kapus 17 Esztergom, Dorog -–

Fotó: Esztergomi Vitézek RAFC