Korpási Bálint arany-, Lévai Zoltán ezüstérmet szerzett a belgrádi világkupán!

Vasárnap a kötöttfogásúak küzdelmeivel folytatódott Belgrádban a pandémiával sújtott 2020-as év fő megméretése, az egyéni világkupa.

Szombaton két magyar is döntőbe jutott, közülük a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (72 kg) a junior vb- és Eb-győztes örmény Malkas Amojannal csatázott – számolt be a Magyar Birkózó Szövetség. Először 33 éves honfitársunkat intették, de nagyszerű érzékkel lelépett a 21 esztendős ifjú titán emeléskísérletéről. A BVSC versenyzője a második menetben visszaintette riválisát, s bár nem sikerült megpörgetnie, utána biztosan őrizte a neki kedvező 1-1-es eredményt. Korpási Bálint tehát elismerésre méltó világkupa-diadallal zárta az évet, 2016 óta minden világversenyen dobogóra állt, ahol elindult, összességében ez a kilencedik érme, s a harmadik arany! Ráadásul idén kilenc hónap kényszerszünetet kellett tartania, hiszen a koronavírus-járvány miatt a vk előtt legutóbb februárban versenyzett. S jövőre sincs megállás, kiválóságunk egy súllyal lejjebb, 67 kilóban megcélozza az olimpiai részvételt.

Másik vasárnapi vk-finalista honfitársunkra, az Eb-ezüstérmes, U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltánra (77) a lehető legnehezebb rivális várt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Roman Vlaszov személyében. A 30 éves orosz klasszis igazolta nagyságát, kiemelését nem tudta védeni a Honvéd sportolója, a vége 6-1 lett az ellenfélnek. Ettől függetlenül Lévai idén megmutatta az oroszlánkörmeit a felnőttek között is Eb- és világkupa-ezüstérmével.

(Torba Erik, fotó: MBSZ / Martin Gábor) 

A vasárnap rajtoló magyar kötöttfogásúak közül az Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (63 kg) vesztes helyzetből, az utolsó másodpercekben egy úgynevezett nyakas szaltóval eldobta és betusolta az EJ-2. és -3. fehérorosz Daurovot, majd 4-1-re verte az algériai Dzsebbarit, így a fináléba jutott, ahol a katonai világbajnok orosz Lokjajevvel találkozik.

(Szőke Alex, fotó: MBSZ / Martin Gábor)

A junior Eb-győztes, mindössze 20 éves Szőke Alex (97) technikai tussal múlta felül a görög Joszifidiszt, 4-3-ra az Ázsia-bajnok Dzuzupbekovot, majd 4-0-ra a cseh Omarovot, így hétfőn ő is döntőt birkózhat, ellenfele a vb- és Eb-győztes orosz Jevlojev lesz. Az U23-as vb-5. Kecskeméti Krisztián (60) technikai tussal kikapott a vb- és Eb-aranyérmes Marjanjantól, de a vigaszágon folytathatja. A junior Eb-győztes Lévai Tamás (82) 2-1-re kikapott a vb- és Eb-2. fehérorosz Kulijevtől és kiesett. Hétfőn egy magyar hölgy kezdte volna a küzdelmeket, de az Európa-bajnok Barka Emese kisebb betegsége miatt végül kihagyja a viadalt.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor