Korpási Bálint olimpiai kvótás, Barka Emese bronzérmes Budapesten!

Szombaton a kötöttfogásúak küzdöttek meg a tokiói helyekért az európai olimpiai kvalifikáción Budapesten, a BOK-csarnokban.

A Magyar Birkózó Szövetség beszámolója szerint az egy súllyal feljebb világ- és Európa-bajnok, s most az ötkarikás szereplés érdekében lefogyó Korpási Bálint (67 kg) kezdésnek kemény diót kapott az Eb-címvédő, első kiemelt norvég Morten Thoresen személyében, pörgetéssel és emeléssel azonban magabiztosan „feltörte” (4-1). Ezután a junior Eb-3. bolgár Dejvid Dimitrovot is emelte, pörgette, de beleragadt az egyik akciójába, szerencsére bravúrosan kimenekült a tusveszélyes helyzetből, s végül 6-2-re nyert. Az elődöntőben az olimpiai kvótáért következett az Eb-3., egyetemi vb-győztes moldovai Donior Islamov, s egy tükörsima meccs: intésekkel, pörgetésekkel 6-0, Korpási Bálint ott lehet Tokióban!

Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget… A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – fogalmazott boldog fáradtsággal a Maci becenevű klasszis.

A világkupa- és Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (60 kg) szintén szokásos kategóriájánál lejjebb fogyott, s szintén norvég kiválósággal, az olimpiai és vb-bronz-, valamint Eb-ezüstérmes Stig Andre Bergével csatázott elsőre. S szintén legyőzte nagyszerű hajrábeli pörgetésének köszönhetően (3-1)! Egy 37 éves után egy 36 éves tapasztalt klasszis következett, mégpedig a világ- és Európa-bajnok bolgár Ivo Angelov. S fantasztikus teljesítménnyel, kitolással, intéssel, látványos pörgetéssel 4-1-re őt is megverte Torba, így az elődöntőben a tokiói szereplésért küzdhetett az Eb-2., junior vb- és Eb-győztes török Kerem Kamal ellen. A végletekig kiélezett mérkőzésen hátrányból kapaszkodott vissza, de végül a lehető legkisebb különbséggel, 5-4-re kikapott.

Sokat sírtam, de sikerült összeszednem magam. Ami azt illeti, egész nap jó formában voltam, nagy skalpokat szereztem. A célomat sajnos nem sikerült elérnem, egyelőre lecsúsztam a kvótáról, amire azonban van még esélyem: a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen meg akarom szerezni. Nagyon örülök annak, hogy Korpási Bálintnak sikerült kiharcolnia a Japánba szóló repülőjegyet, megölelgettük egymást az öltözőben. Őszintén boldog vagyok emiatt, sokkal rosszabbul érezném magam, ha nem így történt volna” – adott bizonyságot a barátságról és a csapatszellemről is Torba Erik.

Az eredendően nem nehézsúlyú, lentről érkező Varga Ádámnak (130 kg) fogyás helyett híznia-erősödnie kellett, s ezt olyan jól csinálta, hogy 3-1-re verte a cseh Stepan Davidot, majd bravúros kései pörgetéssel szintén 3-1-re az U23-as vb-3. örmény David Ovaszapjant, így ő is mehetett a kvótáért. Itt a világbajnok, olimpiai 3. orosz Szergej Szemjonov már túl nagy falatnak bizonyult a számára, kétvállas vereséget szenvedett.

Negyedik magyarként a junior Eb-győztes, a tavalyi felnőtt egyéni világkupán ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) kezdésnek 3-0-ra verte a junior világbajnok, katonai vb-2. litván Vilius Laurinaitist, aztán 3-1-re kikapott a vb- és Eb-ezüstérmes bolgár Kiril Milovtól.

Így összességében Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) 2019-es vb-n, valamint Korpási Bálint itt, Budapesten kivívott kvalifikációjával eddig három kötöttfogású honfitársunk szerezte meg az ötkarikás szereplés jogot, összesen pedig ötnél járnak a magyar birkózók. Továbbiak kivívására még egy alkalommal, a május eleji szófiai világkvalifikáción adódik esély mindhárom szakágban.

Szintén szombaton a női vigaszágon az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-1. Németh Zsanett (76 kg) 8-4-re kikapott a katonai világbajnok, U23-as Eb-3. ukrán Alla Belinskától. Az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-3. Barka Emese a bronzmérkőzésen 7-3-ra nyert az Eb-3. svéd Sara Johanna Lindborg ellen, s harmadik lett.

Vasárnap a kötöttfogásúak vigaszága és éremcsatái maradnak hátra a budapesti BOK-csarnokban, továbbra is mind a négy magyar szereplővel.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás