Korpási Bálint vasárnap a bronzéremért küzdhet a birkózó-vb-n

Szombaton Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban megkezdődött az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság.

A Magyar Birkózó Szövetség szombati beszámolója szerint a rajtnál a négy, nem ötkarikás kötöttfogású súlycsoport volt soron, két magyarral. A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (72 kg, 25 induló) nem aprózta el, a nyolcaddöntőben 6-0-ra verte a kirgiz Carjovot, a negyeddöntőben pedig szintén 6-0-ra az azeri Suleymanovot, így készülhetett az idei Eb-győztes orosz Mancigov elleni rangadóra a fináléba jutásért. Bár legutóbb, a nyári Német Nagydíjon honfitársunk bizonyult a jobbnak, ezúttal a rivális intéssel, egy lábfogás-gyanús emeléssel, majd egy szőnyegszéli kontrával nagy előnybe került, a második menet eleji mögé kerülés pedig pontot tett a mérkőzés végére (0-8). Korpási vasárnap a bronzéremért küzdhet majd a vigaszágról érkező ellenféllel.

A 82 kilósok között 23-an indultak, az U23-as és junior Európa-bajnok, de a felnőttek között világversenyes újonc Lévai Zoltán a selejtezőben 9-0-s technikai tussal verte a svéd Kourinnoit, de a nyolcaddöntőben hiába vezetett 3-1-re az idei Eb-győztes dán Bisultanov ellen, egy hajrábeli vitatott bírói döntés (a kilépését menekülésnek véve 1 helyett 2 ponttal büntették) után a 3-3 nem neki kedvezett. A csecsen származású rivális a következő körben kikapott, így Lévai kiesett.

A vasárnap szőnyegre lépő további kötöttfogású birkózóink közül Krasznai Máté (67 kg) azeri, a 2017-es Eb-győztes Lőrincz Viktor türkmén, a 2009-es vb-aranyérmes Kiss Balázs (97) pedig osztrák riválissal kezd. S itt már a tokiói kvóta is a tét!

Fotó: MBSZ/Martin Gábor