Kós Hubert ezüst-, Farkas Bence és a leány gyorsváltó bronzérmet szerzett Bakuban

Az uszodában és a tatamin gyarapították éremkollekciójukat a magyar fiatalok Bakuban, a 15. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A negyedik versenynap végén 4 ezüst- és 7 bronzérem a magyar mérleg.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának szerdai közlése szerint úszásban Kós Hubert második ezüstérmét gyűjtötte be az ifjúsági olimpiai fesztiválon. Ezen a napon a 200m-es vegyesúszás fináléjában közel 1 másodperccel maradt le a győztes, EYOF-csúcsot úszó orosz Borodintól, de a mögötte célba érkezők is hasonló távolságban voltak, így nem veszélyeztette senki a második helyezését. A leány gyorsváltó a délelőtti előfutamból még csak az 5. legjobb idővel érkezett a fináléba. Ott a Kontér Lora, Szimcsák Mira, Nyirádi Réka és Veres Laura összeállítású négyes két helyet javítva harmadikként csapott a célba. A délelőtti futamban Tankó Beatrix indult Nyirádi Réka helyén, de ő is megkapta a jól megérdemelt bronzérmet. A fiú 4x100m-es gyorsváltó a Csicsáky Péter, Kós Hubert, Mészáros Dániel és Tschaikov Valentin Georgiev összeállításban éppen csak lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen végzett.

Megkezdték szereplésüket a judósok. Szerdán a megnyitón zászlóvivő, -55kg-os Farkas Bence egészen az elődöntőig menetelt, de ott török riválisa ipponnal verte. A magyar judós a bronzmérkőzésen javított, és 54 másodperc alatt ipponnal győzte le az olasz Skenderit. A másik két judós, Marosi Bálint (-60kg) és Krita Anna (-48kg) helyezetlenül zárta a versenyt.

lány kosárlabdázók biztosan verték a törököket, és a második helyen végeztek csoportjukban. Így egy nap pihenő után a másik csoport győztesével mérkőznek a legjobb négy között.

kézilabdás lányok Svájc legyőzésével harmadik győzelmüket is begyűjtötték, és veretlenül végeztek csoportjuk élén. Ők is pihennek egy napot, majd a másik csoport második helyén végző gárdával küzdenek a döntőbe jutásért.

Atlétikában megkezdte kétnapos szereplését a hétpróbázó Szűcs Szabina, aki négy szám után versenyben van a dobogós helyezésekért. A kalapácsvető Katavics Balázs 70 méter feletti eredménnyel kvalifikálta magát a fináléba. Jól futottak 200m-es sprintereink is. Kőszegi Mira a legjobb, Farkas Bence a második legjobb idővel jutott a döntőbe.

Tornában a két magyar lány, Makovits Mirtill és Szujó Hanna közel azonos teljesítményt nyújtva a 17. és 18. helyen végzett az egyéni összetett verseny selejtezőjében, így mindketten bejutottak az egyéni összetett döntőjébe.

Magyarország a vasárnapi egy, a hétfői kettő, keddi öt és a szerdai három éremmel a nap zárása után 4 ezüst- és 7 bronzéremmel az éremtáblázat 18. helyén áll.

Az 15. nyári EYOF-ot július 21. és 27. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, mintegy 50 európai nemzet 14-18 éves sportolójának részvételével.

A bakui EYOF-ról bővebben a MOB honlapján itt lehet olvasni.

fotó: MOB/Szalmás Péter