Kovács Sarolta 13., a magyar női válogatott ötödik lett a hazai öttusa-vb-n

Csakúgy, mint a bathi Európa-bajnokságon, a budapesti világbajnokság egyéni versenyében is a 13. helyen zárt Kovács Sarolta. Az elmúlt három világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott ezúttal az ötödik helyet szerezte meg a csapatversenyben.

A hazai rendezésű öttusa-vb sajtócsapatának közlése szerint a pénteki versenynap függvényében bánhatja csak igazán Kovács Sarolta, hogy elrontotta a csütörtök esti körvívását, hiszen a székesfehérváriak 2016-os világbajnoka két számig még kiegyensúlyozottan szerepelt a döntő során. Úszásban a 4. legjobb időt érte el a Kincsem Parkban felállított mobilmedencében, a bónuszvívás során két győzelemmel egészítette ki alapversenyét, és a lovaglásban is verőhiba nélkül ment végig a pályán Pató Pál úr nyergében – mindössze négy pont levonást kapott időtúllépésért. A záró számnak, vagyis a laser runnak a hatodik pozícióban, az élen álló fehérorosz Volha Silkinától 45 másodperccel elmaradva vághatott neki.

Tudtuk, hogy ez a hátrány ledolgozhatatlan, de reméltük, hogy képes lesz megőrizni pontszerző helyét a mezőnyben. A székesfehérváriak legjobbja azonban már az első kör után visszacsúszott a hetedik pozícióba, s sajnos körönként őrölték fel őt üldözői, így – ahogyan az augusztus eleji bathi Európa-bajnokságon is – a 13. helyen érkezett be a célba. Fogalmazhatunk úgy, elmaradt a remélt, várt Top10-es eredménytől, ám az már az idei világkupákon nyújtott teljesítményéből kiderült: a kombinált számban nagyot kell fejlődnie ahhoz, hogy jövőre az olimpián érmes reményei lehessenek.

(Kovács Sarolta; fotó: Horváth Balázs)

Futásban nagyon sokat kell fejlődnöm, mert elszaladt mellettem a mezőny – a kombinált számban elért eredményem nem a lövészeten múlt – mondta Kovács. – Elfáradtam, de voltak jó pillanataim, igyekszem ezeket elraktározni. Remek érzés volt például belovagolni a pályára, kicsit izgultam, de élveztem minden pillanatát.

A többi magyar versenyző nem zárt ennyire fényes napot, Alekszejev Tamara úszásban jócskán elmaradva legjobbjától a 32. helyen zárt, bónuszvívásban két győzelmet könyvelt el, míg a lovaspályán 282 pontot „rakott össze”, így több mint másfél perces hátrányban a 23. helyről indulhatott neki a lövészettel kombinált futószámnak, amelynek végén a 25. helyen érkezett a célba.

(Alekszejev Tamara; fotó: Horváth Balázs)

Bevallom, abszolút nem ilyen napról álmodtam – mondta Alekszejev –, de ahhoz képest, hogy egy hete a korábbi kéztörésem miatt még azt sem tudtam, képes leszek-e egyáltalán elindulni ezen a világbajnokságon, nem rossz ez az eredmény. Persze titkon azt reméltem, képes leszek a csodára, de be kell látnom, hogy edzés és egészség nélkül nem lehet nagyot alkotni.

Nagyot ment azonban a fiatal Gulyás Michelle, aki a 31. helyről futott fel a 27. pozícióba. A még junior korú versenyző az erős versenyzők közé tartozik a futópályán, az ő feladata a jövőben az lesz, hogy beleerősödjön a felnőtt vívómezőnybe a páston.

(Gulyás Michelle; Fotó: MÖSZ/Buza Virág 

A döntőre már megszoktam a feszültséget, a futásban és a lövészetnél sokat segített, hogy biztattak a magyar szurkolók. Örülök, hogy a gyenge csütörtöki vívásom után fel tudtam állni, és szép eredményt értem el. Amikor kihirdették, hogy Magyarországon lesz a világbajnokság, az volt a célom, hogy itt lehessek a rajtnál. Az, hogy egyéniben is indulhattam, és a döntőbe is bejutottam, a legnagyobb ajándék volt nekem az évben.”

S hogy miként értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány?

(Kállai Ákos, a női öttusa-válogatott szövetségi kapitánya; fotó: Horváth Balázs)

Nem vagyok elégedett, mert vívásban és futásban is nagyon sok hiányzott – mondta a szövetségi kapitány. – Régóta tudjuk, hangsúlyozzuk, ez a két legfontosabb versenyszám, amely gyakorlatilag elosztja a helyezéseket, és erről ezúttal is megbizonyosodhattunk. Ha mindkét számban gyengén teljesítünk, nem tudunk az élmezőnyben végezni. Kovács Sacinak egyértelműen előre kell lépnie futásban, ha jövőre az olimpián dobogóra akar állni, a vívásából pedig ki kell iktatni a hullámvölgyeket. Alekszejev Tamara teljesítményére rányomta a bélyegét a júliusi kéztörése, a fiatalokat illetően más a helyzet, ők a fizikai számokban erősek, nekik a technikai számokban hiányzik még a rutin ahhoz, hogy eredményesek legyenek egy felnőtt-világversenyen –  a hazai világbajnoki szerepléssel vérszemet kaptak.

Az elmúlt három világbajnokságon aranyérmes magyar csapat, ezúttal nem tudott a dobogón zárni. A három lány összesített eredménye az ötödik helyre volt elegendő.

Közben a férfiak is elkezdték a döntős szereplést. Csütörtökön még hatalmasat küzdöttek a bentmaradásért, a döntőbe jutásért, pénteken délelőtt már a Ludovika Arénában a férfi egyéni döntő körvívásán volt jelenése Kasza Róbertnek és Marosi Ádámnak. A két versenyzőnek egy rossz selejtezős vívást kellett törölni a fejéből, és egy hatalmas futás után mindössze egy éjszaka alatt kellett regenerálódni a folytatásra, ami 30 felett ugyebár nem a legegyszerűbb feladat, de…

De a két versenyző talpra állt, s egy gyengébb kezdés után lépésről-lépésre megkezdte a kikapaszkodást itt a döntőben is. Marosi Ádám elképesztő formába hergelte magát, s a végén 21 győzelemmel az 5. helyen zárt, Kasza Róbert és Demeter Bence egyaránt 19-19 találattal zárta a számot, Regős Gergely nem találta a csütörtöki jó formáját 10 győzelemmel a mezőny végén fejezte be a versenyt. Marosi és a magyar csapat is jó pozícióban várhatja a döntő szombati folytatását.

Fogalmam sincs, hogy tudtam ezt az állapotot fenntartani, de most ez egy állati vívás lett a szó legnemesebb értelmében. Beletettem magam, s nagyon köszönöm a szurkolótáborunknak, élükön Balogh Gáborral, hogy végigküzdötték velem, velünk ezt a számot” – mondta Marosi Ádám.

Egy picit csalódott vagyok, mert néhány tussal adhattam volna többet, két-három találattal több kell ahhoz, hogy az ember éremért küzdhessen. De a pontszerzés még ott lebeg a szemem előtt, és természetesen az, hogy a csapatversenyben aranyéremmel zárjunk. Minden tőlem telhetőt megteszek majd a sikerért” – tette hozzá Kasza Róbert.

UIPM Öttusa-világbajnokság

Nők. Egyéni:
1. Volha Silkina (Fehéroroszország) 1368 pont
2. Micheli (Olaszország) 1357
3. French (Nagy-Britannia) 1357
… 13. Kovács Sarolta (Magyarország) 1309
… 25. Alekszejev Tamara (Magyarország) 1263
… 27. Gulyás Michelle (Magyarország) 1243

főkép: Horváth Balázs / Blasius Photography