Kovács Zsófia döntős az olimpián

A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton a harmadik számú tartalék.

Az Ariake Tornaközpontban rendezett kvalifikációban a kétszeres Európa-bajnok Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országoként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik – számolt be az MTI.

Ugrásban 14,500 pontot kapott, felemáskorláton 14,433-mal a harmadik számú tartalék (a szer döntőjét jövő vasárnap rendezik), gerendán 13,133 pontot ért el, míg talajon rontott, és be kellett érnie 12,666 ponttal.

Az amerikai Simone Biles – aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, így jelenleg négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnoknak mondhatja magát – most is remekelt, bár nem mindent szert „uralt”.

A nők egyéni összetett fináléját csütörtökön rendezik – adta hírül a Magyar Torna Szövetség. A versenyt követően Kovács Zsófia és edzője, Trenka János értékelt.

Kovács Zsófia: 

Mondhatnám azt, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel megvan az összetett döntő, de nincs meg a felemáskorlát fináléja. De most közvetlenül a verseny után csak azt tudom mondani, hogy mindkét szemem sír. Nagyon-nagyon szerettük volna a felemáskorlát döntőt, mégsem jött össze, és nem tudom, miért. Persze technikailag tudom, hogy volt lábterpesztésem, a Stalder sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, a végén pedig legalább 3-5 tizedpont benne maradt a gyakiban, mert elléptem a leugrásnál és mélyérkezésem is volt. Eddig mindez olyan jól ment, nem tudom, most miért nem sikerült, csak azt tudom, hogy el vagyok keseredve. Összességében a verseny előtt egyáltalán nem izgultam, aztán a bemelegítőcsarnokban a pódiumon elfogott az izgalom, akkor az edzőm kellett, hogy kirántson ebből. Aztán ahogy elkezdődött az olimpia, már teljesen nyugodt voltam. Az ugrás jól sikerült, bár szerintem abban is benne maradt 1 tizedpont. A korlátnál 6-8 tizedet legalább veszítettem, és tudtam, hogy nincs meg a döntő. Nagyon elkeseredtem, mert a titkos álmunk az volt, hogy ott legyek a fináléban. Alig tudtam magam összeszedni a gerendára, ez látszott is, mert eredetileg az 5.7-es kiindulójú gyakim csak 5.3-as lett. De tudtam, hogy össze kell szednem magam, hiszen még ott az összetett döntő lehetősége. A talaj is megvolt, bár a kilépés miatt ott is levontak 1 tizedet. Most megpróbálom magam túltenni a felemáskorláton és az összetett döntőre koncentrálni. Hétfőn pihenek, igyekszem sétával, filmnézéssel és olvasással feltöltődni, aztán kedden és szerdán már készülök a fináléra.

Trenka János, Kovács Zsófia edzője: 

Őszintén bevallom, nem örülünk annyira, hiszen az én megítélésem szerint az összetett döntő egy alap volt, itt a felemáskolát fináléjának kellett volna sikerülni. A sportban persze nincsen ha, de ha úgy megcsinálja Zsófi a gyakorlatot, ahogy a pódiumedzésen, akkor minden simán megy. Vagy ha jól sikerül az új Cukaharás leugrása, ami eddig mindig ment. Biztos, hogy 6-8 tizeddel többet tud, sajnos ennyi bent maradt a gyakorlatban. A gyakin egyébként sokat nehezítettünk korábban 5.7, most pedig 6.3 lett a kiindulója. Nagyon sajnálom Zsófit, rengeteget készült rá, szétszakadt tenyérrel edzett, és mindketten azt reméltük, hogy ott lesz a legjobbak között felemáskorláton. Egy biztos, a gyakorlata alapján kijelenthető, hogy bármikor ott lehet a világ 1-8 legjobb korlátosa között. Nem volt egyszerű innen felállni, hiszen csak pár perc volt a gerendáig. El is törött a mécses, így próbáltam bíztatni, a félperces gerendamelegítés még nagyon nem ment, de aztán össze tudta szedni magát, igaz, kicsit lassabban csinálta meg a gyakit, illetve itt is bent maradt jó néhány tizedpont. A talajnál csak a kilépés volt. Az összetett tekintve is bent maradt kb. 1-1.5 pont, remélem, ezen sikerül javítani a döntőben. Most egy nap pihenő következik, hiszen egy hete vagyunk itt, és minden nap edzettünk kétszer, majd  kedden és szerdán pedig már készülünk az egyéni összetett döntőre.

fotó: MTI