Kovács Zsófia és Mészáros Krisztofer is bízik a jövőben

Kovács Zsófia és Mészáros Krisztofer is jól szerepelt a tornászok közelmúltban véget ért liverpooli világbajnokságán, és mindketten optimistán tekintenek a jövőbe. A nagyközönség idén még láthatja élőben a magyar tornasport legjobbjait a november végi Mesterfokú Bajnokságon.

Kovács Zsófia nem kis bravúrt hajtott végre Liverpoolban: fináléba került gerendán, ami legutóbb vb-n 1992-ben Ónodi Henriettának sikerült. Tette mindezt sérülten.

A felkészülést tekintve nehezen indult a vb, hasfalamban éreztem egy szúrást, ezzel a testrésszel már korábban is volt problémám. Sajnálom, hogy nem tudtam a csapat hasznára lenni mind a négy szeren. Amint kiderült azonban, hogy hol, milyen szeren indulok, utána csak ezekre a gyakorlatokra fókuszáltam

– kezdte értékelését a háromszoros Európa-bajnok tornász a magyar szövetségnek..

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, az már tényleg csak egyfajta jutalomjáték volt nekem. Remek alkalom volt ez a vb-döntő arra, hogy rutint szerezzek a későbbiekre

– mondta a kétszeres olimpikon, aki a csapatversenyre is kitért, ahol a Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett összeállítású magyar válogatott a 14. helyen végzett.

Székely Zója és Bácskay Csenge is betegséggel, sérüléssel küzdött, de a hangulat így is jó volt, az egészségügyi problémák ellenére is. Büszke vagyok a csapatra, bízom benne, hogy jövőre még jobbak lehetünk.

A férfiak szereplésére sem lehet panasz. A Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Kardos Botond alkotta csapat az előkelő 12. helyen végzett, erre pedig 25 éve nem volt példa. Ennél csak 1997-ben a Lausanne-ban még Csollány Szilvesztert is soraiban tudó magyar válogatott szerepelt jobban, amely akkor a 10. helyet szerezte meg. Mészáros Krisztofer optimistán tekint a jövőbe.

Nagyon jól sikerült nekünk ez a világbajnokság. Úgy mentünk ki, hogy szeretnénk döntőket szerezni, a csapat pedig annyira összeállt, hogy abszolút optimista vagyok a jövőnkkel és az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban. Rengeteget edzünk, és nagyon jó a hangulat.

Kovács Zsófiához hasonlóan Mészárosnak sem volt zavartalan a felkészülése, csuklósérülése miatt 10 napot ki is kellett hagynia.

Volt egy időszak, amikor semmit sem tudtam csinálni a csuklóm miatt. Úgy érzem, ezzel együtt is jól sikerült a világbajnokság, bár a pontszámaimon meglátszott, hogy a nagyobb gyakorlatimat nem bírtam el

– árulta el az Eb-ezüstérmes, aki egészen különleges módon értesült arról, hogy bekerült az egyéni összetett fináléba. Mivel Balázs Krisztián már döntős volt, 29 év után volt ismét két magyar férfi tornász a legjobb 24 között.

Feküdtem a hotelben az ágyban, amikor láttam a startlistát, hogy a negyedik számú tartalékhelyről feljöttem második számú tartaléknak. Ekkor döntöttük el, hogy bemegyek a terembe melegíteni. Melegítés közben pedig megtudtuk, hogy versenyezni fogok… nem mindennapi élmény volt. Annak tudatában pedig főleg, hogy akkor állítottuk össze a gyakorlatokat is, hiszen a hétfői kvalifikáció utáni napokban egyáltalán nem úgy készültünk, hogy a döntőben a szerekhez kell lépnem. Így a gyakorlatokból összesen 2,7 pontot levettünk, ami a végén látszott is a pontjaimon.

A győri kiválóság arról is mesélt, milyen tényezők segítették túl a holtpontokon.

A pszichológusom mellett a hitemnek nagyon nagy szerepe volt ebben az eredményben, ez központi szerepet tölt be az életemben. Emellett természetesen a torna szeretete is segített a nehezebb időszakokban a verseny alatt.”

Kovács Zsófia és Mészáros Krisztofer, valamint a magyar válogatott tagjai idén még egyszer bemutatják gyakorlataikat, méghozzá november 26-27-én a budapesti Tornacsarnokban a Mesterfokú Bajnokságon.

fotó: MATSZ/Freschli József.