Kovács Zsófia ezüstérmet szerzett a dohai világkupán!

A kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia második lett a gerenda fináléjában a dohai Világkupa második döntős napján, talajon pedig az ötödik helyen végzett.

A DKSE olimpikonja gerendán hibátlan gyakorlatot mutatott be, és edzője, Trenka János helyszíni tájékoztatása az egyik egytizedes kötését nem fogadták el, így 13.166 pontot kapott bemutatójára, ez pedig az ezüstérmet jelentette – adta hírül a Magyar Torna Szövetség. Kovács mindössze 0.034 ezredponttal maradt le a dobog felső fokáról, amelyre az ukrán Diana Varinska állhatott 13.200 ponttal. A talaj fináléja nem sikerült olyan jól, mint a selejtezőben, mivel érkezései kicsit pontatlanabbak voltak. Pontszáma 12.500 lett, és ezzel az ötödik pozíciót gyűjtötte be.

Kovács számára a dohai Világkupa volt a tokiói olimpia előtti utolsó megmérettetés, az ötkarikás játékokra július 16-án indul.

Kovács Zsófia: 

A gerendának nagyon örülök, mert jól sikerült a gyaki, csak azt az egy kötést nem fogadták el, és az is fontos, hogy a selejtezőben is jó gyakit csináltam. Persze ha a kötést elfogadják, akkor én vagyok az első, ez azért picit bosszant. A talaj pontatlan volt, kevesebbet is kaptam, és most már biztos, hogy az egyik forgásomat nem fogadják el, azt ki kell cserélnünk. Az egész Világkupával kapcsolatban felemás érzéseim vannak, a gerenda miatt pozitív a mérleg, de a pénteki felemáskorlát-finálé miatt nagyon nem örülök.

Trenka János, edző: 

A gerendával nem volt gond, Zsófi hozta azt, amit elvártunk tőle. Szép gyakorlatot mutatott be, az egyik egytizedes kötését viszont nem fogadták el. Mindössze 0.034 ezredpont választotta el a győzelemtől, de úgy érzem, ez most inkább a miatt volt, hogy nekünk nem volt ezen a versenyen bírónk, az ellenfélnek viszont igen. A talaj kivitele pontatlan volt, ezért is lett rosszabb a pontszám, mint a selejtezőben. Mi 5.1-re számoltuk a kiindulót, de már a selejtezőben is csak 4.9-re értékelték. Beszéltem a pontozókkal, most újra megpróbáltuk, de továbbra is csak 4.9-et ér, úgyhogy át kell alakítanunk, úgy gondolom, 5.0 lesz a vége. Mivel Zsófinak lábsérülése volt, nekünk most azért volt fontos ezen a szeren indulni, hogy versenyen is kipróbálja a sérült testrészt és a gyakit is. A pontosságon kell javítani az érkezéseknél, és akkor úgy gondolom, rendben lesz, és összejön egy 13.000 körüli pontszám.

fotó: Magyar Torna Szövetség