Kovács Zsófia gerendán is ezüstérmes a Torna Challenge Világkupán

Kovács Zsófia felemás korlát után gerendán is ezüstérmet szerzett a szombathelyi torna Challenge Világkupán, melyet így a magyar küldöttség három második hellyel zárt – Kovácson kívül ugrásban Dévai Boglárka állhatott még dobogóra.

Vasárnap négy magyar versenyzőnek is „ugrásra készen” kellett állnia, ám közülük Kovács Zsófia kapott csak szólítást: a szombaton felemás korláton ezüstérmet nyert tornásznő a gerenda fináléjába kvalifikálta magát, Kardos Botond korláton és nyújtón, Vecsernyés Dávid nyújtón volt a tartalékok között.

Kovács Zsófia a második legmagasabb pontszámmal jutott be a gerendafináléba, a legjobb pontszámmal a szer olimpiai és Európa-bajnoka, a román tornászlegenda Catalina Ponor kvalifikálta magát. A döntőben is maradt ez a sorrend, mely papírformának mondható: Ponor ugyan most nem kapott 14 fölötti pontszámot igen erős gyakorlatára, de így is magabiztosan megnyerte a finálét az ismét nagyon szépen tornázó Kovács Zsófia és az ukrán Valeria Jarmolenko előtt. Talajon Ponor hajszál híján szerzett még egy aranyérmet, ám a kanadai Brooklyn Moors a női verseny utolsó gyakorlatával „besurrant” jobb kivitellel a rutinos román sztár elé.

A férfiaknál ugrásban a szer egyik kiemelkedő világklasszisa, a román Marian Dragulescu győzött – első kísérlete az egész versenyhétvége talán legjobb, legnehezebb és leglátványosabb gyakorlatát hozta, nem csoda, hogy ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Korláton a japán Kaja Kazuma, nyújtón pedig a kolumbiai Jossimar Orlando Calvo Moreno diadalmaskodott.

Kovács Zsófia: Nagyon reménykedtem abban a Világkupa előtt, hogy meglesznek a dobogós helyezések felemás korláton és gerendán. A gerenda finálé előtt már a bemelegítésnél éreztem, hogy kicsit fáradtabb vagyok, mint az előző két napon – így is sikerült teljesen megcsinálnom a gyakorlatomat, aminek nagyon örülök. Talán jobb volt a selejtezőben a gyakorlatom, itt kicsit kijött a fáradtság, meg izgultam is, de összességében elégedett vagyok a szereplésemmel.

TORNA CHALLENGE VILÁGKUPA, SZOMBATHELY
SZERENKÉNTI DÖNTŐK, 2. NAP

NŐK.  Gerenda:
1. Catalina Ponor (Románia) 13.933
2. Kovács Zsófia (Magyarország) 13.666
3. Valeria Jarmolenko (Ukrajna) 13.066.

Talaj:
1. Brooklyn Moors (Kanada) 13.566
2. Catalina Ponor (Románia) 13.566
3. Amy Tinkler (Nagy-Britannia) 13.500.

FÉRFIAK. Ugrás:
1. Marian Dragulescu (Románia) 14.783,
2. Jorge Vega López (Guatemala) 14.499
3. Heikki Saarenketo (Finnország) 14.199.

Korlát:
1. Kaja Kazuma (Japán) 14.766
2. Ferhat Arican (Törökország) 14.633
3. Ahmet Önder (Törökország) 14.566.

Nyújtó:
1. Jossimar Orlando Calvo Moreno (Kolumbia) 14.233
2. Fuja Maeno (Japán) 14.100
3. Mariosz Georgiu (Ciprus) 13.966.

Vélemény, hozzászólás?