Kovács Zsófia indulhat az ötkarikás játékokon – hivatalos

Kialakult a tornászok olimpiai kerete. Eldőlt ugyanis, hogy a nőknél az országnak járó kvótát Kovács Zsófia érdemelte ki.

A Magyar Torna Szövetség keddi tájékoztatása szerint az indulási jogért megalkotott válogatási elv úgy szólt, hogy a bukaresti RomGym Trophy-n felemáskorláton az a tornász szerzi meg a kvótát, aki a versenynapokon (a selejtezőn vagy a döntőben) a magasabb pontszámot éri el. Az Európa-bajnok Kovács Zsófia elsőszámú tartalékként várta a finálés napot, majd portugál vetélytársa visszalépése után 14.200 ponttal zárt. A selejtezőben Székely Zója 14.050-nel végzett.

A szabályoknak megfelelően, Draskóczy Imre szövetségi kapitány a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöksége elé terjesztette a hivatalos javaslatát, a grémium pedig bejelentette: a RomGym Trophy versenyen elért eredmény és a szövetségi kapitány javaslata alapján a sérüléséből felépült Kovács Zsófia indulhat a párizsi ötkarikás játékokon.

A dunaújvárosiak Európa-bajnok tornásza Rió és Tokió után a harmadik olimpiájára készülhet.

Ebben a sportágban a nőknél Bácskay Csenge, Czifra Bettina Lili és Kovács Zsófia, a férfiaknál pedig Mészáros Krisztofer képviselheti a magyar színeket Párizsban.

Altorjai Sándor főtitkár szerint az elnökség egyhangúan hozta meg a döntést a női szakág harmadik kiutazó olimpikonjával kapcsolatban.

„A Magyar Torna Szövetségnek az az elsődleges szempont, hogy az legyen ott az olimpián, akinek van sansza döntőbe kerülni és ott pontot szerezni”

– hangsúlyozta Altorjai, aki Kovács Zsófia egészségügyi állapotáról is beszélt.

„Még nincs százszázalékos állapotban és tovább kell javulnia, hiszen azt láthattuk a versenyen, hogy egy dupla szaltóval ugrott le, de Zsófi a cukaharára is képes. Még van egy hónap az olimpiáig, már fél és háromnegyed gyakorlat végén meg tudja csinálni, leugrik cukaharával. Bízunk benne, hogy efelé halad, mivel akkor magasabb értékű gyakorlatot tud majd bemutatni. Az a leugrás öt tizedet emel a gyakorlatán”

– árulta el az M1 aktuális csatornának Altorjai.

„Nyilván nagy az öröm, hogy Rió és Tokió után a harmadik olimpiámra készülhetek, de ez a hétvége tényleg egy érzelmi hullámvasút volt számomra, mivel megéltem jót is rosszat is egyaránt. Ezt mondhatom az egész féléves felkészülésmre is, ami nem volt zökkenőmentes, mivel nem kis sérülésből tértem vissza”

– mondta Kovács Zsófia, majd felidézte, hogy szeptemberben keresztszalag-műtéten esett át, erre a hétvégére pedig csak felemáskorlátra készült. A rehabilitációról elárulta, hogy a szalaggal semmi probléma sincs, viszont a rögzítő csavarokat nem bírja a szervezete és ez okozott nehézségeket, mivel többször is begyulladt a lába felkészülés során. A következő három hétben arra fogja fektetni a hangsúlyt, hogy megerősítse a lábát, de azt is elmondta, hogy nem tud négy szeren indulni.

„Esélytelen lett volna, hogy szeptemberben megműtöttek és most már négy szerezek, úgyhogy az olimpián is csak felemáskorláton indulok.”

Székely Zója viszont igazságtalannak tartja, hogy válogató versenyen kellett részt vennie, ugyanis a romániai verseny előttig azt a tájékoztatást kapta, hogy nem lesz válogató közte és Kovács Zsófia között.

„A román versennyel együtt 12 darab gyakorlatot csináltam a félévben, abból 10 gyakorlatom volt sikeres és többször is 14 pont feletti pontszámokat hoztam, külföldi és hazai versenyeken is, sőt volt, hogy 14,6-ot is csináltam. Nagyon bíztam abban, hogy ez elég lesz, és látják, hogy készen állok. Sajnos tévedtem, két héttel a verseny előtt hívtak, hogy nekem is indulnom kell ezen a viadalon. Én pedig már akkor sem éreztem ezt igazságosnak, mert nem így terveztük meg a felkészülést, így két hetem volt összeszedni magamat”

– mondta az M1-nek az Eb-ezüstérmes tornász, majd hozzátette a szombati teljesítménye igazolta, hogy mindent megtett és valósággal a fellegekben járt. Másnap viszont azt is nehezen dolgozta fel, hogy a portugál tornász visszalépése miatt honfitársa mégis ott lehet a döntőben, amelyben ezúttal Székely hibázott.

„Hát úgy néz ki, hogy nekem egy hiba sem fér bele ahhoz, hogy olimpiára mehessek”

– mondta, majd elcsukló hangon hozzátette, hogy az elmúlt kilenc hónap kálváriája most jön ki rajta, hétfő este pedig belázasodott és kisebb betegség jeleit mutatja.

„Borzasztó nagy csalódottság és fájdalom van bennem, úgy érzem, ezt a kvótát most én érdemeltem volna meg és már sokadik alkalommal álltam az olimpia kapujában. Ezt most elvették tőlem, és ez már másodjára fordult elő.”

fotó: MATSZ